Lipanj 25, 2025, 22:12:16 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Kako napraviti filter za jezerce ?  (Posjeta: 19937 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline darious fantasticus

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 32
Kako napraviti filter za jezerce ?
« u: Svibanj 29, 2011, 15:12:18 poslijepodne »
Napravio sam jezero od 5,500 litara vode i potrebam mi je filter ! gledao sam po bauhausu i našao najeftiniji za oko 500kn. Molim vas da mi pomognete kako napraviti "homemade" filter. koji materijali i uređeji su potrebni za to? hvala =)

Offline tony_ri

• Punopravni član
Odg: Kako napraviti filter za jezerce ?
« Odgovori #1 u: Svibanj 29, 2011, 17:26:03 poslijepodne »
za pocetka par pitanja

koliko mjesta imas za filter? ako ti nije problem poslikaj mjesto gdje bi ga stavio
ukopani ili iznad zemlje?
koliko dnevno je jezerce na suncu?
dali imas ribice ili ih planiras,ako da koje koliko i koje su velicine?
dali imas biljaka u jezercu?

odgovori na ovo pa cemo nesto smislit

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 06, 2011, 18:11:36 poslijepodne »
za pocetka par pitanja

koliko mjesta imas za filter? ako ti nije problem poslikaj mjesto gdje bi ga stavio
ukopani ili iznad zemlje?
koliko dnevno je jezerce na suncu?
dali imas ribice ili ih planiras,ako da koje koliko i koje su velicine?
dali imas biljaka u jezercu?

odgovori na ovo pa cemo nesto smislit

1. za filter imam jako puno mjesta, mislio sam ga ukopati.
2. jezerce je od negdje 10- 19 na suncu,
3.da planiram imati ribice.
4. da imam 2 vrste lopoča, i par vrsti raznih trava i šaša.
5. jezero ima 5500 litara ( folija)
 =)

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 06, 2011, 20:29:34 poslijepodne »
onda bi ti mogao proci i filter tipa moga,ako ga zelis od betona a mozes ukopati i 4 bačve jednu za drugom

pogledaj moju temu https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=49080.0

ako ti se ne sviđa reci pa cemo probati smisliti nesto drugo

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 08, 2011, 09:07:30 prijepodne »
 Sviđa mi se taj sistem, ali ja bi nešto manje, najviše metar. Eh sada kako napraviti filter npr. da mi filter bude kanta sa različitim spuzvama i ostalim stvarima. sad kako to iskonstruirati??

Offline Trole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #5 u: Lipanj 08, 2011, 15:11:55 poslijepodne »
Sto se diy filtera tice tony je kralj i poslusaj ga za savjet..A sto se tice kupovnih to ako hoces dobro i kosta tako da je tonyjeva pomoc najbolja,

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 08, 2011, 15:34:49 poslijepodne »
Sviđa mi se taj sistem, ali ja bi nešto manje, najviše metar. Eh sada kako napraviti filter npr. da mi filter bude kanta sa različitim spuzvama i ostalim stvarima. sad kako to iskonstruirati??

onda nesto tipa ovoga

ili nesto sa vise bio medija

dio sa cetkama mozes i ne moras,ali moja preporuka je da ih stavis jer bolju stvar za grubu mehanicku filtraciju neces nac,a i spuzve ces morati cistiti puno rjeđe

Sto se diy filtera tice tony je kralj i poslusaj ga za savjet..A sto se tice kupovnih to ako hoces dobro i kosta tako da je tonyjeva pomoc najbolja,

hvala,ali ima i boljih ovdje na forumu samo se ne javljaju u zadnje vrijeme,ali da sam dosta toga naucio u zadnjih godinu,godinu i pol jesam

Offline Trole

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 09, 2011, 11:52:53 prijepodne »
Ma jesi to je sigurno pun si znanja,jedino o cemu razmisljam sto se tice ovih filtera,mislim da bi bolje bilo staviti uv lampu na izlazu iz filtera tako da ne ubije dobre bakterije i da se taloze u filteru???isti takav princip je kod aqvarija pa ipak mislim da bi tako bilo bolje?Sta ti mislis?

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 09, 2011, 17:23:31 poslijepodne »
pitanje gdje staviti UV filter nema pravog odgovora,mogu ti reci zasto sam ga je satavio prije filtera,kao prvo bakterije su najvise vezane za podlogu bilo ona obloga jezerca ili bio medij pa ih slobodnih u vodi bas i nema,s te strane uv filter ne steti,a kao drugo stavio sam ga prije tako da bi se sve one zelene alge koje sprzi zadrzale u filteru a ne da se vracaju u jezerce,naravno ta prica ima i drugu stranu a ta je da cesce moras cistiti kvarcno staklo u uv filteru

uglavnom mislim da je to vise stvar osobnog odabira,glavno da ga stavis a tocno gdje i je i nije bitno

Offline Trole

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 09, 2011, 19:54:36 poslijepodne »
Dobro obrazlozen odgovor svaka cast,znam da je u slucaju aqvarija dobro da je poslije filtera pa sam mislio da je i ovdije takva situacija.Svaka cast

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #10 u: Lipanj 18, 2011, 08:10:49 prijepodne »

iako je prošlo 10dne, eto ti jedne ideje za filter u bilo kakvoj bacvi...
..upravo sam i 'tomkranj'-u postao istu...ovakav sistem radi izvrsno, čak i čišćenje nije komplicirano...
.. prije čiščenja cijelog filtera prvo saugaš (usišeš) samo gornju spužvu i dokle god ti ne počne preljevati na centralnu cijev ne trebaš ga raskapati..
..podrazumjeva se da se medij, prilikom čišćenja ispire vodom iz ribnjaka NIKAKO vodom iz pipe...
« Zadnja izmjena: Lipanj 18, 2011, 08:15:22 prijepodne od mrljo#2 »

Offline klinci4

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Siječanj 15, 2013, 16:18:49 poslijepodne »
Izvinite što vračam temu ali tu ima nekih slika filtera pa me zanima jedna sitnica vezano uz njih, da li bi se moglo iskoristiti shema tih filtera za spremište kišnice koje bi bilo sa dvije komore jedno manje promjera 80cm koje bi bio samo filter a drugi dio zapremine jedno 5000 litara. Voda bi se koristila za nadoljevanje ribnjaka preko ljeta i za sve ostale potrebe u vrtu u sušnim danima. Ovdje sam pitao jer mi se čini da ima dosta stručnih ljudi vezano za filtraciju a ujedno možda i nekog još zagolica ova ideja. Ja sam planirao betonirati spremnik jer mi oni gotovi djeluju dosta skuplji (roto spremnik od 5000l -10k kn). Ovo je za sad pitanje da ne duljim trenutno a planovi i zamisli mogu kasnije iznijet ako još nekoga bude zanimalo a admin neka prebaci pitanje u neku drugu rubriku ako ova nije prikladna. Hvala
Skyp-klinci9    ako tko ima potrebu bržeg komuniciranja

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #12 u: Siječanj 17, 2013, 09:23:55 prijepodne »
Imam jezero od 10000l. Pumpa je protoka 4800l/h, filter je kanta za smeće 120l, UV lampa 11W i protein skimer. Sve uradi sam. Voda je bistra samo muku mučim s končastim algama. 10 koia od 20 - 50cm
Drugo jezero 4500l. Nema filtera samo ogromna količina vodenog bilja. Voda je kristalno bistra, ali opet končaste alge. Ovdje se nalazi podmladak. 200 - 300 ribica.

Mislim da ovaj tip ima dobrih ideja za izadu filtera.
http://www.youtube.com/user/Mr1SUPERB

Offline khodalic

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 17, 2013, 12:26:20 poslijepodne »
darious fantasticus: ne bi htio ici u off topic!
6 godina imam vrtno jezerce 6 000 litara, mrvicu vece nego tvoje. Imao sam home made filter, i voda nije bila tolko bistra (južbna ekspozicija) usprkos tome da sam imao puno bilja u ribnjaku. Stvar se promjenila kada sam prije 3 godine kupio u Njemačkoj tlačni filter, il kak se to kod nas zove, za ribnjake do 15 000 l bez riba tj. 6 000 litara s koima. Ima u sebi 24 Wata UV-c lampu, i voda je stvarno bistra, s pumpom od 6000L/h. Filter se lako zakopa u zemlju ne smeta pogledima, a i lako se održava!

Htio sam ti reci da pogledaš malo i za UV-c lampe, jel bez njih ces tesko uspostaviti ravnotezu, tj. bistru vodu ugodnu za oko i tvoje ribice  ;)

Offline noktopus

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Slovenija
    • www.aquareja.si
« Odgovori #14 u: Siječanj 17, 2013, 14:19:50 poslijepodne »

Svatko tko je barem malo upoznat s alatom, može proizvesti kvalitetan filter kot kuče. (Vidi skicu)
U tvom primeru bih bila oko 500l plastična kad sasvim uredu,. može se dobit za male novce.
Kao filter materjal ja preporučujem filtrirnu vatu i modru spužvu.

Nakon određenih normi trebao bih imat filtrirnog materjala  najmanje 10% od ukupne vode u ribnjaku.

Bit filtra je:

Voda ide iz ribnjaka pomoču pumpe (postoji i  bolja varijanta  filtra gdje voda teče slobodno iz ribnjaka u filter) pumpa vodu tera  u filter  na vrhu, a  iznad filtrirnog materjala mora  biti trajno barem 15 cm vode, nakon čega slijedi sloj 5cm plave spužve iza plave spužve dodže filtrirna vata, koju nesmeš naložit na tesno nego lagano, da ima izmedžu nje što više vazduha.
Na dnu staviš plastičnu mrežicu koju uz pomoć nekoliko kamenja podigneš 5cm od dna,  prazan prostor na dnu filtera  povećava protok, sa time sprečiš skupljanje prljaštine na dnu.
Izlaz  iz filtra je na samom dnu,na izlaznu cijev staviš ventil sa kojim možeš regulirat protok. .
Na kraju nesmeš zaboraviti takozvani "iberlauf" cijev koja se nalazi iznad cijevi koja dovodi vodu u filtar. Ovo crijevo je preusmjereno  natrag u ribnjak, u normalnom radu ovaj iberlauf nije u funkciji , trebamo ga samo u slučaju kad   filterirni materjal ne propušta više vode, jer je previše prljaštine se skupilo u njemu propusnost se  smanji i tad voda proteče nazad u ribnjak kroz ovu cijev.

Filter  se ne čisti cijelu  sezonu, po potrebi se čisti samo  gornju plavu spužvu, vatu promeniš svaku godinu u prolječe, kad život u ribnjaku počinje iznova.

Offline iglica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin, Zagreb, Rijeka
  • Shrimp Master
« Odgovori #15 u: Siječanj 17, 2013, 14:45:15 poslijepodne »
Impresivno ;)

Sent from iPhone using Tapatalk

Offline cos994

• Punopravni član
  • Dob: 31 Lokacija: Nova Gradiška
« Odgovori #16 u: Travanj 04, 2013, 10:31:35 prijepodne »
pozz ekipa, imam tetra tec ex 600 i ex 700 ( akvarijski vanjski filter :P ) jel mogu to stavit van za jezerce? s tim da će toć pumpa od 2000l/h=