Kolovoz 13, 2025, 12:55:52 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Name that Synodontis -- HELP!  (Posjeta: 1345 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Beren

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
Name that Synodontis -- HELP!
« u: Veljača 13, 2006, 20:54:00 poslijepodne »

Upravo sam došao do poražavajućeg otkrića

4 malene beštije koje sam kupio pod imenom Synodontis multipunctatus čini se da uopće nemaju veze s tom vrstom! Zapravo nakon dugotrajnog pretraživanja slika i slika različitih vrsta synodontisa nisam pronaša niti jednu koja bi odgovarala stvorenjima u mojem akvariju (koja su zadnjih 2-3 dana postala prilično agresivni )

Možda mi netko može pomoći: riječ je oribicama dužine oko 6-8cm. Tijela variraju u boji od svijetlije prema tamnije smeđima, a prekriveno je većim točkama. Poneke od točaka se spajajuu mrlje i po glavi i po tijelu bez razlike u veličini. Nešto manje veličine iste smeđe točke su i na svim perajama (niti jedna peraja nije crne ili smeđe boje kao kod multipuncatatusa ili petricole)

U međuvremenu sam na nesreću naišao i na ovu informaciju: http://mikes-machine.mine.nu/name_that_synodontis.htm

dakle, bojim se da sam prevaren. Ako su ovo hibridi, što učiniti? Any suggestions?

Help!

B.

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2006, 22:00:00 poslijepodne »
hmmm... vidjela sam ribe slicne tima u jednom ducanu, pod imenom synodontis... ali nazalost ne mogu ti pomoci jer zbiljam ne znam kakve su to ribe...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2006, 23:59:00 poslijepodne »

Evo, mislim da sam potvrdio. Riječ je o hibridima poput onog prikazanog na slici ovdje [url]http://www.planetcatfish.com/catelog/mochokid/synodont/602_F .PHP[/url]

Kako razlikovati hibride od pravih piše tuhttp://www.planetcatfish.com/shanesworld/269.PHP, a ja na svojima vidim skoro sve nabrojeno

Zato svima upozorenje (pogotovo "novajlijama" poput mene) u jednom zagrebačkom shopu (ne znam jel se smije imenovat') prodaju hibridne synodontise pod Synodontis multipunctatus. Ja sam svoju lovu spušio....

Edited by: Beren

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Veljača 14, 2006, 09:15:00 prijepodne »

nije riba kriva što je hibrid...i što se našla toliko agresivna u tvom akvariju...

i ja sam svojevremeno svašta kupila...
Pustike, Turopolje

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #4 u: Veljača 14, 2006, 09:32:00 prijepodne »
Citat: Beren

Zato svima upozorenje (pogotovo "novajlijama" poput mene)

Ak ćeš se bolje osjećat, ja nisam novajlija, štoviše, somovi su mi jedno vrijeme bili preokupacija, ali nisam nikad proučavao češke hibridne egzibicije i ja sam isto kupio 6 (šest) komada hibrida , koji su došli kao multipunctatusi... Pretpostavljam da si ih uzeo u Viliju... ako te to tiješi , ni oni nisu znali , tak je došlo na fakturi.. Stina je skužio da se radi o hibridimai rekao meni da se ne veselim preveć, ja rekao njima da znaju , pa ćemo vidjet jel će se promijenit nomenklatura kod sljedećeg uvoza ili se više neće uvozit.. ne bi se htel više mešat..

Mene pak još uvijek više smetaju obojane ribe,al to je druga priča..

e, btw... nešto mi nije jasno u mojem mentalnom sklopu.. smetaju mi jako ovakve hibridizacije somova, ali sam mrtvo puhalo na sveopću i sveprisutnu hibridizaciju diskusa? ili da to nazovem selektivnim uzgojem?kao... jesmo li se toliko navinuli na njih u svim duginim bojama da ih ne uzimamo u obzir kao extremno ljudskom djelatnošču modificirane ribe? uostalom, da li je itko ikad vidio orginalnog divljeg gupija? ne znam... ovo su već etička pitanja na razini- da li je uopće etički držat ribe u akvarijima i da li je etički radit nove vrste pasa da se holywoodske fufe mogu hvalit s novim mješancem pudlice i ..čega ono.. beagla?

na čem sam danas?

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 14, 2006, 09:43:00 prijepodne »

"Na čem sam danas "

Čuj Vedran,moj ti je savjet,da popiješ jedan zeleni čaj,zelena smiruje

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 14, 2006, 09:48:00 prijepodne »
Citat: Vedran

Ak ćeš se bolje osjećat, ja nisam novajlija, štoviše, somovi su mi jedno vrijeme bili preokupacija, ali nisam nikad proučavao češke hibridne egzibicije i ja sam isto kupio 6 (šest) komada hibrida , koji su došli kao multipunctatusi... Pretpostavljam da si ih uzeo u Viliju... ako te to tiješi , ni oni nisu znali , tak je došlo na fakturi.. Stina je skužio da se radi o hibridimai rekao meni da se ne veselim preveć, ja rekao njima da znaju , pa ćemo vidjet jel će se promijenit nomenklatura kod sljedećeg uvoza ili se više neće uvozit.. ne bi se htel više mešat..

You feel my pain...

Citat: Vedran

e, btw... nešto mi nije jasno u mojem mentalnom sklopu.. smetaju mi jako ovakve hibridizacije somova, ali sam mrtvo puhalo na sveopću i sveprisutnu hibridizaciju diskusa? ili da to nazovem selektivnim uzgojem?kao... jesmo li se toliko navinuli na njih u svim duginim bojama da ih ne uzimamo u obzir kao extremno ljudskom djelatnošču modificirane ribe? uostalom, da li je itko ikad vidio orginalnog divljeg gupija? ne znam... ovo su već etička pitanja na razini- da li je uopće etički držat ribe u akvarijima i da li je etički radit nove vrste pasa da se holywoodske fufe mogu hvalit s novim mješancem pudlice i ..čega ono.. beagla?

na čem sam danas?

Ja mislim da je razlika u toliko što si ti svjestan stanja s diskusima i pristaješ na takva pravila "igre". Ja zapravo cijelo vrijeme sanjam o ribama koje su (kolko tolko) potekle neposredno iz prirodnog okruženja... Pri tome mislim na njihove fiziološke karakteristike i barem neki dio instiktivnog ponašanja.
Niti ja se ne bih bunio da mi je cilj uspostaviti što veću kolekciju synodontisa za šouof (ko fufa iz tvoje priče ). No to nije moj cilj. A usput sam i prevaren u trgovini bez obzira znali prodavači za problem ili ne... Držim da bi prodavač ipak trebao znati što prodaje

Ja ne bih podiaro ovo pitanje na iduću razinu: držanje riba u akvarijima, jer mi se čini da su poneke vrste zapravo jedino zbog te svoje "nesretne" okolnosti preživjele kao vrsta -- poput nekih vrsta ciklida i iz Viktoriji i Tanganyike...

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #7 u: Veljača 14, 2006, 10:02:00 prijepodne »

pa gle, ja sam neko vrijeme ima diskuse ( ne divljake) i više ih nemam..za divljake nemam ni love ni vremena petljat oko njih, ali to je jedna sasvim drugačija riba, izgledom i ponašanjem.. osobno naginjem biotopima i umjetno uzgojeni varijeteti (da, čak i skalari) me u principu podsvjesno iritiraju ... imao sam jednom i češke "altume" ..haha...naravno da su hibridi bili, ali bio sam mlad, pa...

a opet..prirodno okruženje.. pošto se većina riba koje možemo kupit već desetljećima uzgaja i ni 10 generacija unatragnije vidjela rijeke iz kojih potječu, pitanje je koliko se može pričati o prirodnom, pa čak već i insitinktivnom ponašanju.. ne ...ček..briši ovo..mi smo izašli iz špilje prije 10-tak tisuća godina, pa se još uvijek ponašamo ko majmuni kad se igra "derbi", potegnu vjerska ili politička pitanja, pa valjda insitinkt igra namalo duže pruge

Viktorija? je , to stoji... ljudi koji su sačuvali Viktorijance svakako zaslužuju da im se kapa skine, jer su te ribe strava kako izgledaju, ali oni sami čine..koliko? promil promila akvarističke populacije...

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
« Odgovori #8 u: Veljača 14, 2006, 22:48:00 poslijepodne »
Eto , nažalost ja sam od prvog pogleda znao da su to hibridi, jer sam
svojevremeno se malo više interesirao za somiće pa sam gutao info ko
kremšnjite...

Uglavnom, bilo mi je glupo otvarat topic - "u viliju hibridi", da ne
radim antireklamu i plašim ljude, jer se kod synodontisa iz češke to
sve više i više sreće, pa sam samo spomenuo ljudima koji su
kupili(točnije Vedranu kolko se sjećam)...

Možda sam trebao javno to napomenut, nebi Beren sad bio razočaran i
tužan... eto sorry s moje strane, drugi put ću razglasit ako naletim na
nešto bitnije.

Sve u svemu, riba se sad formira i koloritet joj se mjenja...
vjerojatno si sad razočaran, no i dalje je to ljepa riba... iako je
hibrid, stvorenje nije krivo...

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 16, 2006, 21:33:00 poslijepodne »

fala na riječima utjehe, stino...

nemojte me krivo shvatiti, imaju one i pozitivnu stranu. Naime, imao sam veelikih problema s onim dosadnim malim puževima. U tri tjedna sve su rasčistile da je to za nepovjerovati... Dobro, ponekad se zalete pa gricnu plekija al i on se sad navikao pa ih zna fino ošamarit kad su mu dosadne

svejedno ih planiram polako podijeliti dobrim udomiteljima

B.