Ja mislim,da se olako sve svaljuje na Bloat.Neznam koji su ciklidi riknuli kodMakaia,mada moram nešto još reči uvezi Blaota.Ja drugujem sa ciklidima več dugo i ja sam bloat,ako je to bio,vidio kod druaga u njegovoj radnji,kad mu je otac ,za vreme odsustva previše hranio ciklide,no umro je samo jedan.
Za bloatom,da ponovim oboljevaju visoko specializovani biljojedi,algojedi ciklidi,i kraj priče,Sad u prirodi ga nema,dakle uzročnik bloata jeste akvarista.
I to,da Nije Makai stavio ciklide u karantenski akvarij jeste velika greška,no na veliku žalost,Makai ju je skupo platio.Ciklide se ,ako se kupuju u dućanu,uvek stavlja u karantinski akvarij,barem za otprilike 3 nedelje,sa tim,da se im nudi iste uslove ko u ukrasnom akvariju.To treba raditi.
Ja bih dodao ,po mom uvidu tri bitne faktore,koji utiču na pravi razvoj
- kupnja ciklida:ako kupujte ciklide kod proverenih akvarista,obično te ne treba držćati u karantinskom akvariju i u neku ruku su jeftiniji od onih u dućanu.Ako kupujte u radnji,pa da niste 100% uvereni u njihovo zdravlje-karantin.
- hrana,uvek adekvatna hrana poznatih brandova i hraniti malo,kad hranite setite se,da u prirodi ciklidi u celom danu pojedu manje,ko u akvariju od jednog obroka.To je sva suština.Dobro neki hrane jedanput dnevno,neki četiri puta,medjutim ako ciklidi postaju gojazni,nema mresta ili ako male ciklide kad počnu da rastu,hrani ih se preobilato,može se dogoditi,da se neki delovi ne rastu,ko recimo telo.
- voda,voda kao primarni životni prostor jeste jedan od bitnih činitelja i porok zdravlja naših ciklida,naravno tu treba odmah reči,da mora biti voda čista,jako dobro filtrirana i nenaposletku sedmično promijenjena.
[/list]
Ja se nekako pridržavam tih tački i nekako mi uspijeva,no ima tu još niz drugih faktora,no ako se počne polaziti sa te tri tačke več smo na dobrom putu.
I nemora se to shvatiti kao neko pametovanje sa moje strane nego več neko razmišljanje u tom pravcu,naravno ako ima neko drukčiji savet,svakako je dobrodošao.
No moram još reči,da mi je Makai-ev post,odnosno njegova tužna priča bila samo istočna tačka,pa se nadam,da nema neke zamjerke,što sam u svom razmišljanju naveo njegovo ime.