Srpanj 31, 2025, 22:59:39 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: malawi bloat- Octozin  (Posjeta: 1747 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline makai

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« u: Veljača 04, 2006, 23:50:00 poslijepodne »
trenutno nastojim spriječiti pomor riba u svom akvariju (5 nesretnica u tjedan dana), nikakvih vidljivih znakova karakterističnih za poznatije bolesti pa pretpostaljam između ostalog da bi mogau biti i bloat. borim se munsterovim medimorom (3.dan tretmana bez žrtava). pročitao sam izvrstan članak piromana o tropheusima i borbi protiv bloata octozinom te evo par pitanju u vezi s njim: imali kod nas tko kakvih iskustava s tim lijekom, može li se nabaviti kod nas i postoji li kakva sličnost Octozina s Medimorom tj. spada li u lijekove širokog spektra djelovanja ili liječi točno baš samo malawi bloat?
Cichlid ULTRA power/Zagreb-Jazbina

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2006, 01:33:00 prijepodne »

Nešto slično mi se dogodilo nedavno (2 ribe). Ono što sam ja primjetio jest to da se skupilo nešto hrane ispod poklopca (van vode) i se pojavila plijesanj. To sam temeljito (pažljivo)očistio i zamijenio skoro pola vode. Od tada sve pet.

Vrag će ga znat što je bilo.....možda nekakvi toksini iz plijesni....osim toga negdje sam čuo da je većina toksična.

A možda, mada malo vjerojatno, sumnja je pala ina bikolora koji ima opak udarac glavom...hmmm... ne znam....posumnjao sam zato što su uginule ribe bile u hijerarhiji ispod dotičnog i jedino se usudio njih napasti......

Eto, možda ti pomognu ove moje sumnje za "misteriozna" uginuća.
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Njofra

• Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2006, 18:50:00 poslijepodne »
Ja sam sa bloatom imao problema kod svojih Tropheusa i isto sam tražio octozin al i sam se 100% uvjerio da je djelotvoran i Bactopur direct kojeg je na ciklid org.preporučao Joca.Malo je skup ali djeluje sigurno ako je baš bloat što sam ja siguran da je bio slučaj kod mene.Octozin nisam našao kod nas.
I\'VE WATCHED THE MOON GROW OLD

Offline makai

• Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2006, 23:14:00 poslijepodne »
vrag će ga znati što je bilo, 4. dan lijek po uputstvima na moju sreću bez novihžrtava. a stavljao sam prije 3 tjedna nove ribe iz vilija, onak kak se mora ali bez karantene pa je možda s njima nešto došlo. hvala na savjetima, bactopur ide u kućnu apoteku (sva sranja su mi se desila po noći ili u nedjelju kad ništa ne radi) kao i karantenski mali akvarij.

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2006, 23:25:00 poslijepodne »

Znači prošlo?

Super, idemo dalje....
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline Njofra

• Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #5 u: Veljača 06, 2006, 01:25:00 prijepodne »
Je trebao bi čovjek imati kučnu apoteku da ne leti kao ja u Zg. kad se nešto dogodi. Još jednom kažem da je bactopur direct pravi lijek za bloat.Ja sam stvarno imao iskustva sa tim,...ostao sam bez jednog duboisia tamo pred godinu ,....poslije toga sam na oprezu i uvijek imam nešto u rezervi.Imao sam i stvarno negativno iskustvo sa demasonima,al nažalost onda nisam znao da su i ti malawi ciklidi toliko osijetljivi.Jednostavno u jednom danu mi je uginulo 5 komada tih krasnih ciklida,a nisam ni posumnjao šta bi moglo biti.Dok nisam pročitao da su i oni osijetljivi na bloat,...onda su se kockice posložile,.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #6 u: Veljača 06, 2006, 21:49:00 poslijepodne »

Ja mislim,da se olako sve svaljuje na Bloat.Neznam koji su ciklidi riknuli kodMakaia,mada moram nešto još reči uvezi Blaota.Ja drugujem sa ciklidima več dugo i ja sam bloat,ako je to bio,vidio kod druaga u njegovoj radnji,kad mu je otac ,za vreme odsustva previše hranio ciklide,no umro je samo jedan.

Za bloatom,da ponovim oboljevaju visoko specializovani biljojedi,algojedi ciklidi,i kraj priče,Sad u prirodi ga nema,dakle uzročnik bloata jeste akvarista.

I to,da Nije Makai stavio ciklide u karantenski akvarij jeste velika greška,no na veliku žalost,Makai ju je skupo platio.Ciklide se ,ako se kupuju u dućanu,uvek stavlja u karantinski akvarij,barem za otprilike 3 nedelje,sa tim,da se im nudi iste uslove ko u ukrasnom akvariju.To treba raditi.

Ja bih dodao ,po mom uvidu tri bitne faktore,koji utiču na pravi razvoj

• kupnja ciklida:ako kupujte ciklide kod proverenih akvarista,obično te ne treba držćati u karantinskom akvariju i u neku ruku su jeftiniji od onih u dućanu.Ako kupujte u radnji,pa da niste 100% uvereni u njihovo zdravlje-karantin.

• hrana,uvek adekvatna hrana poznatih brandova i hraniti malo,kad hranite setite se,da u prirodi ciklidi u celom danu pojedu manje,ko u akvariju od jednog obroka.To je sva suština.Dobro neki hrane jedanput dnevno,neki četiri puta,medjutim ako ciklidi postaju gojazni,nema mresta ili ako male ciklide kad počnu da rastu,hrani ih se preobilato,može se dogoditi,da se neki delovi ne rastu,ko recimo telo.

• voda,voda kao primarni životni prostor jeste jedan od bitnih činitelja i porok zdravlja naših ciklida,naravno tu treba odmah reči,da mora biti voda čista,jako dobro filtrirana i nenaposletku sedmično promijenjena.
  • [/list]

Ja se nekako pridržavam tih tački i nekako mi uspijeva,no ima tu još niz drugih faktora,no ako se počne polaziti sa te tri tačke več smo na dobrom putu.

I nemora se to shvatiti kao neko pametovanje sa moje strane nego več neko razmišljanje u tom pravcu,naravno ako ima neko drukčiji savet,svakako je dobrodošao.

No moram još reči,da mi je Makai-ev post,odnosno njegova tužna priča bila samo istočna tačka,pa se nadam,da nema neke zamjerke,što sam u svom razmišljanju naveo njegovo ime.

Offline makai

• Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #7 u: Veljača 06, 2006, 23:03:00 poslijepodne »

ja i dalje nisam siguran što je bilo ili što još je ali ova medicina što sam je usuo izgleda da radi (kucam u drvo), a uginule su 2 c.moori i3 aulonocare eureke dakle nisu biljojedi ali kad nisi siguran što je gađaš. a kad sam bolje razmislio sve je stvarno počelo uvođenjem novih riba (placidochromis electri) iz provjerenog shopa i prodavača ali eto nikad se nezna.

POUKA svima kojiprvi put uvode nove ribe u već formiran akvarij(ja nisam, jednom je prošlo uredu,alidrugi put me jako koštalo) ribe UVIJEK u karantenski akvarij ma koliko god bio pouzdan dobavljač.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #8 u: Veljača 07, 2006, 09:07:00 prijepodne »

jap..stres kod kupovine,hvatanja, preseljenja može svašta izazvat, a podržavam i karantenu i priručnu apoteku, jer sam i ja primjetio da gluposti uvijek kreću vikendom... ili je stvar u tome da samo vikendom imam vremena pošteno ribe pogledat?

u svakom slučaju, ja ribe još dodatno "okupam" u aquaplusu, tj. nakapam ga u vrećicu u kojoj se temperiraju za akvarij iz antistres razloga(ima jedan sastojak na biljnoj bazi koji smiruje ribe) , kao i obnavljanja sluznice...

Offline Njofra

• Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #9 u: Veljača 08, 2006, 19:54:00 poslijepodne »
Upravo dok smo mi tu razglabali meni je uakvariju bila bolesna riba a ja to nisam primjetio.Kad sam primjetio da nešto ne štima sa tom ženkom duboisa bilo je to navečer a ujutro je bila mrtva.Sad dali je bloat neznam al slikao sam ju navečer kad sam primjetio i bila je malo mirnija al je promjenila boje na trbuhu baš kao zadnji slučaj bloata što sam imao.Ujutro je normalno bila napuhnuta.Totalno sam razočaran jer mislim da su bile samo dvije ženke od njih devet duboisa sad je još gore,i šta napravit?Morao bi po tome uzet čovijek 30 komada da bi napravio pravu kombinaciju,a to je stvarno preskupo.

Offline makai

• Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2006, 10:32:00 prijepodne »

žao mi je zbog uginule i nadam se da je stvar stala samo na jednoj. što se tiče ovih jatnih kupovina slažem se - uzeo sam i sam 2 od po desetak komada pa što ispadne (nisu doduše skupe ko tropheusi ali opet...), a što je višak namjeravam podjeliti ako se ne desi nešto ko tebi. Rješenje bi bila eventualno nekakva zamjena viška krivih riba jer i bazeni s našim vrstamakoje držimona kraju ostaju prazni pa pretpostavljam da ih je netko i kupio i da ima slične probleme.

Offline Njofra

• Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #11 u: Veljača 14, 2006, 23:43:00 poslijepodne »
Nažalost stvar nije stala na jednoj.Danas je peti dan liječenja,u međuvremenu su uginule još dvije ženke black pembe ,a vidim da su još uvijek 3 tropheus duboisia u stanju tipičnom za bloat,stoje na mjestu i umjesto izmeta vise bijelkasti konci.A nisam na vrijeme primjetio jer je ta prva ženka bila inače uvjek mirna pri dnu,inače kod tropheusa koji su inače užasno aktivni bloat se baš primjeti jer se riba skroz smiri.Jel na kraju netko vidio octozin negdje kod nas.

Offline Njofra

• Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #12 u: Veljača 14, 2006, 23:52:00 poslijepodne »
Još bih dodao da je totalno istina što Bojko kaže da voda mora bit tjedno promjenjena.Meni se nešto takvo ovaj put dogodilo vjerujem baš zato jer sam jedan tjedan to propustio.Ostalog razloga ne vidim jer nisam dodavao ribe,niti sam ih pretjerano hranio.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
malawi bloat- Octozin
« Odgovori #13 u: Veljača 15, 2006, 05:30:00 prijepodne »
Pa za octozin,eto ti linkpa je najbolje,da se ih pita putem E-maila,dali šalju u HR i kako se plača.Tako če biti najsigurnije,da če se taj lek nači i kod vas.