Srpanj 22, 2025, 05:40:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: LED trake - rasvjeta ?!?  (Posjeta: 2424 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline staksi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
LED trake - rasvjeta ?!?
« u: Veljača 03, 2013, 12:31:22 poslijepodne »
ok, malo sam zbunjen sa informacijama po forumima pa vas molim da mi pojasnite ....

zasto se LED trake nemogu koristiti kao primarno osvjetljenje u akvariju sa biljem, jer sam imao namjeru staviti nekih 6 traka (6 traka x 80 cm) ... trenutno je to ideja za akvarij u pripremi pa vas molim za pomoc .... hvala  :)
...don't close your eyes
God knows what lies behind them ...

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Odg: LED trake - rasvjeta ?!?
« Odgovori #1 u: Veljača 03, 2013, 12:41:23 poslijepodne »
ok, malo sam zbunjen sa informacijama po forumima pa vas molim da mi pojasnite ....

zasto se LED trake nemogu koristiti kao primarno osvjetljenje u akvariju sa biljem, jer sam imao namjeru staviti nekih 6 traka (6 traka x 80 cm) ... trenutno je to ideja za akvarij u pripremi pa vas molim za pomoc .... hvala  :)

To je ok svjetlo za osvjetlit akvarij ali tesko da ce ti pod tim bilje rasti kako spada.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Veljača 03, 2013, 12:50:52 poslijepodne »
odgovor je sasvim jednostavan - preslabe su. puno malih izvora, a svaki pojedinačno je slab, znači i slaba penetracija svjetla u dubinu.
koliko je vata lumena uopće to ukupno, koliko je dubok i širok akvarij?

Offline pedja21

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Veljača 03, 2013, 13:22:01 poslijepodne »
Sve ti ovisi o vrsti biljaka koje želiš u akvariju, nezahtjevne biljke bez problema uspijevaju pod svjetlom LED traka,
pogledaj recimo ovaj moj akvarij iz ove teme: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79536
Unutra je trenutno Hygrophila polysperma, jedna vrsta anubiasa, pistia na površini, bez hranjive podloge, samo običan sitni šljkunak,
prošlo je nekih 2 mjeseca od formiranja akvarija, biljke rastu, nikakvih algi do sada nisam imao.
Znači ako su ti u prvom planu ribice, a biljke su ti tu tek da pomognu održavanju kvaliteta vode i dodaju malo zelene boje u akvarij možeš koristiti LED trake bez problema,
ja ih imam u tri akvarija kao jedinu rasvjetu.
Ako se misliš baviti aquascapingom, saditi zahtjevno bilje, posebno ono niskorastuće, vjerojatno ćeš trebati neku drugu vrstu rasvjete.

Offline staksi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 03, 2013, 14:22:42 poslijepodne »
ides !!! hvala na odgovorima, sad mi cak i ima smisla ....  :klap:
dakle, dimenzije akvarija (koji jos nisam nabavio) bi bile 80x40x50 i imao sam namjeru stavljat bilje unutra, ne pretjerano puno ali s vremenom bi ga "zazelenio" ovisno o tome kako bi biljke napredovale... ali odluka je pala na to da stavljam neonku koju imam za rast bilja i po potrebi kraj nje led trake pa nek to sve radi skupa...

ako mislite da to i nije neko rjesenje slusam savjete dalje ako ih imate ...
...don't close your eyes

Offline staksi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 03, 2013, 14:37:45 poslijepodne »
i da... pedja21 ova kockica je mraaak  :up: stvarno svaka cast na poklopcu , ja kemijam kaj da napravim sa poklopcem al kaj god pocnem radit na kraju mi se ne sviđa... sad trenutno razmisljam o forexu al sve to jos ceka da akvarij dođe doma pa onda laganini ....  ugl svaka cast  :klap:
...don't close your eyes