Ne kuzim se previse u struju, ali potenciometrom mislim da nije izvodivo bez dodatne elektronike, mislim da ni reostatom nije izvodivo zbog visokog izmjenicnog napona, jedino sto mi pada na pamet je gotovi dimmer za svijetlo, ali to prvo probaj progooglat da li je uopce izvodivo pumpu (koja je elektromagnet) uopce dimmat...mislim da nije jer ona radi na onoj frekvenciji koju ima mreza dakle 50 Hz.
Sve ovo uzmi s rezervom, jer se ne kuzim u struju dovoljno da ne bi bilo mrtvih

i ogradjujem se od svake odgovornosti za nastale stetne situacije, sve sto sam napisao je cisto informativno.
Backpressure imas i kod pumpe za zrak, i kod pumpe za vodu, i nemozes ga izbjeci (vec sam pritisak zraka koji pumpa mora proizvesti da 'progura' zrak kroz crijevo na odredjenu dubinu ti je isti taj povratni pritisak na pumpu a ventilom ili stipaljkom ga samo jos malo pojacavas). Mislim da se nepotrebno zabrinjavas, svi mi koji koristimo zracnu/vodenu pumpu imamo taj 'slucaj' tako da je to normalno, upali, namjesti i dok traje - traje (a traje dost dugo).
Plug and forget

/edit
Ovo Dubravkovo rjesenje ti je najjednostavnije, najjeftinije, i dakako, najsigurnije
Edited by: puzz