Srpanj 15, 2025, 18:59:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Ponovno ljepljenje  (Posjeta: 2447 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Octopus00

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Ponovno ljepljenje
« u: Studeni 01, 2012, 20:10:56 poslijepodne »
Pozdrav svima

Nedavno mi je popustila stranica na Juwelu od 120 L, nakon malo raspitivanja ispalo je da je to cesta pojava kod njih  :down:

Problem mi je nastao kad sam poceo zivkati ljude da im odnesem aq da mi ga oni zaljepe, na moje cudenje nitko, ali ama bas nitko se nije htio tog posla latiti.....toboze ne mogu se naplatiti, neznam meni je to smijesno......

Sa tim informacijama sam se uputio sam sve to lijepiti.......

Odvojio sam stranicu ocistio od silikona (ne namjeravam odvajat cijeli aq nego samo ovo sto mi se odlijepilo) i sad mi u biti ostaje nanijeti silikon i sve to skupa polijepiti...

Koji silikon da koristim, na koje cake treba paziti, da li treba sa stegama učvrstiti stranice ili je dosta samo krep trakom lijepiti dok ne stisne........SVAKI ali bas svaki savjet je dobrodosao.

Hvala unaprijed

Offline Liquid

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvarij.net
Odg: Ponovno ljepljenje
« Odgovori #1 u: Studeni 01, 2012, 20:21:38 poslijepodne »
Prelijepi cijeli akvarij jer opet budeš imao sr :-X. Imao isto iskustvo i zažalio krpanje ;)

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Studeni 01, 2012, 20:23:22 poslijepodne »
Prvo pogledaj sve ostale spojeve,jer ako je popustio na jednom mjestu,pitanje je vremena...
Ne znam tko i zašto ti ga ne bi prelijepio,Čeh-ondrej Aqua terra,bi ti to napravio
Ako misliš sve sam,razlijepi ga cijeloga,s obzirom da nije veliki,ne trebaš ga specijalno fiksirati,krep traka je ok,ako imaš srege,još bolje!
Najlakše se razljepi sa flaksom,pa onda žiletom skineš resto,pa otapalom sav ostatak
Silikon-soudal silirub,taj je najzastupljeniji-ili crn ili proziran
Ravnomjerno naneseš silikon,ne previše jer ga ionako težina stakla istišće van.
Tek kad si ga cijelog prelijepio,nakon 24 sata vučeš fuge. To napraviš tako da sa krepom staviš graničnike,par mm,i onda primjer tel karticom,ima zaobljeni ugao razvučeš silikon po svim rubovima
I to ti je to

Offline Octopus00

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Studeni 01, 2012, 20:37:01 poslijepodne »
Da li mogu lijepit sa onim od ceresita za aq, ili je on samo za fuge?

znači ne dolazi u obzir samo reparacija, uh to je gomilu posla sada.....da li postoji neko pravilo sto se prvo lijepi, ili kako mi lakse, znam da su pitanja debilna ali ne bi htio nista falit......opcije slanja aq za Zg ili tako nesto nisu u igri, samo St i okolica

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Studeni 01, 2012, 20:47:09 poslijepodne »
Ceresitov nije los, 2 mane koje su mene mucile su te sto ga nisam pronasao u crnoj boji (iako pretpostavljam da postoji) i druga, u svim trgovinama, bilo je skoro nemoguce pronaci pakiranje koje nije vec godinu-dvije na polici (vidis po datumu proizvodnje).

Ako to zanemaris, funkcionira ok, posebice prozirni, malo smrdi, ali nista strasno.

mislim da ne postoji neki striktni poredak kako se sto lijepi, jer se svede na isto. ja sam obicno uvijek lijepio prvo prednju i zadnju stranicu, na dno ili oko njega, ovisi kako je rezano staklo, onda bokove. iz jednostavnog razloga, ako prvo sljepim prednju i zadnju stranu, to mi pomocnik drzi, dok ja lijepim bokove, lakse je tako nego da drzi bokove, a ja jednom rukom drzim staklo povecih dimenzija i ciljam.

Iako se to vjerovatno tako ne radi, i zamorno je, preporucio bih ti da zastitis unutrasnju i vanjsku stranu stakla odmah. novine i traka. ostavi prostor za fuge i ljepi, sutradan fugiraj. jer je nevjerovatno kako uvijek tamo gdje ne treba dodirnes prstom uprljanim od silikona.

jos jedna preporuka, nije od presudne vaznosti, ali pomaze. kad spojis stakla, osiguras ih trakama ili necime, uzmi komad cvrsceg papira ili tanjeg kartona, i odmah pokupi sav silikon koji ti izadje iz spoja s vanjske strane. da se ne moras kasnije zezati s rezanjem. unutrasnja nije toliko bitna, jer ionako fugiras. ali svakako ga zagladi malo i iznutra, posebice ako ti vise iscuri, ili si jace nanjeo, da ti ne ostane grba, koju ce kad se sasusi biti tesko ravnomjerno prekriti.

Offline Liquid

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Studeni 01, 2012, 20:51:03 poslijepodne »
A gle, možeš riskirat ali ja ne bi više nikada ;) razljepiš cijeli akvarij, dobro očistiš, staviš dno na neku podlogu tipa reklama od nekog piva ili slično (nemoj na wc papir ni slučajno tu sam se isto zahebo :D ) . Sad moj način ljepljenja se razikuje od Juricinog ali u pravilu to sve dođe na isto ! Polijepiš krep traku koliko želiš da ti budu fuge, znači debljina stakla plus fuga. prvo povučeš bočnu i prednju stranu, znači silikon po dnu i jedna okomita gdje se spajaju prednja i bočna (moraju vas bit dvojica ). stavite to, jedan primi čošak drugi stavlja stegu. Isti postupak i kod druge bočne i zadnje, druga stega. Dok jedan pridržava drugi malo potegne silikon koji je izašao bočno i nakon toga cijeli akvarij obljepiš krep trakom. I onda (barem ja tako radim)  izvučem fuge unutra prstom i odmah vadim krep trake . PS nemoj da ti se slučajno dogodi poljepit krep trake dan ranije pa ostavit na suncu :D

Offline Octopus00

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 01, 2012, 20:54:12 poslijepodne »
Radim u firmi di mi nije problem nabavit friski silikon, mislim da je sve unutar nekih 6-12 mjeseci sve ok, jer je ipak rok trajanja (obicno) 18 mjeseci.

Hvala puno na savjetima.....e da, jos jedna stvar, koliko bi mi tuba trebalo za sve skupa jer mislim da bi bilo idiotski ostat usred posla bez materijala, desi li se to uzimam mrezicu, fasadno ljepilo i derem po aq  :D :D :D :D :D

P.S. sa krep trakom san se opeka na brodu tako da to necu vise ponovit.....

Offline Liquid

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Studeni 01, 2012, 20:58:41 poslijepodne »
Dvije tube i još ti mora ostat skoro pa cijela  :P

Offline Octopus00

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Studeni 01, 2012, 21:14:19 poslijepodne »
ljudi hvala, kad izmeljam to po staklu javim vam se je li ribice spavaju na podu ili u vodi  ;)

Offline _Maniac_

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #9 u: Studeni 11, 2012, 15:07:00 poslijepodne »
Cime skidate silikon sa stakla?
"...I kad nemas nista, imas oci za plakanje..."

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #10 u: Studeni 11, 2012, 19:16:30 poslijepodne »
Cime skidate silikon sa stakla?
ako ga nemas puno,možeš ga skinuti sa žiletom....ali imas i za kupiti tekučinu,bas za skidanje silikona...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 11, 2012, 20:14:28 poslijepodne »
e tu tekucinu sam mislio... kako se zove... gdje ima za kupit... otapa li ta tekucina mozda i plastiku... neke detalje :)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Studeni 11, 2012, 20:31:49 poslijepodne »
ma uzmi obicni aceton, nitro ili slicno, silikon ionako nozem moras skinuti sa stakla, neces otopiti 1-2mm silikona nicime bas tako lako i brzo.

a za ono zamucenje, najtanji sloj koji ne mozes sastrugati, odlicno funkcionira aceton ili nitro razrijedjivac. samo poslje toga dobro oprati  i isprati.

Offline _Maniac_

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Studeni 11, 2012, 20:37:01 poslijepodne »
e to te pitam... znam da moze acetonom i nitrom, al reko mozda ima nesto (vec sam naletio tu na forumu da pricaju da ima bas kao tekucina za skidanje silikona) sto moze skiniti ono par mm silikona, a ne samo zamuljano :D...

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Studeni 11, 2012, 20:41:20 poslijepodne »
a cuj, cak i komercijalni skidaci silikona koje sam ja vidio imaju upitnu ucinkovitost na skidanje debelog sloja. s vremenom da, ali ako hoces brzo, noz je najbrzi. i najjeftiniji.  :D