Srpanj 09, 2025, 04:25:32 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Mala digresija  (Posjeta: 2424 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Mala digresija
« u: Lipanj 13, 2006, 09:16:00 prijepodne »

Pozdrav poštovani kolege akvaristi!

Nadam se da vas smijem tako osloviti obzirom da samosobno zadrti terarist već dekadu i po' . U posljednje vrijeme razmišljamo unaprijeđenju svoje terarijske rasvjete, i kao logičan izbor nameće se metal-halidna rasvjeta koja intenzitetom i spektrom najvjernije podražava pravo sunčevo svjetlo. Mislim da je ovo pravo mjesto da postavim pitanja obzirom da je takva vrsta rasvjete relativno uobičajena u morskoj akvaristici (barem su mi tako rekli). Dakle...

Terarij u koji namjeravam uvrstiti metal halidnu svjetiljku ima dimenzije 150x55x60 (duljinaxširinaxvisina). Svjetiljka će biti postavljena ekscentrično, tj. na jednoj strani terarija kako bi se formirao tzv. "hot spot" te termalni i svjetlosni gradijent. Na mjestu za sunčanje direktno ispod lampe temp. bi trebala iznositi 40-45C. Možete li na osnovu iskustva aproksimirati koji je tip ijakost metal halidne svjetiljke za takvo što potreban? Udaljenost od površine lampe do mjesta za sunčanje iznosit će cca 50-60 cm. Nadalje, može li se u Hrvatskoj (Zagrebu dapače) nabaviti takva rasvjeta s potrebnom armaturom koja uključuje i prigušnicu?

Također, dobio sam informaciju da takva rasvjeta porizvodi ogromnu količinu topline, te da postoji opasnost od pregrijavanja tanka. Da li je to problem ukoliko je svjetiljka smještena/obješena iznad samog terarija koji je inače dobro ventiliran?

Svaki savjet i informacija su dobrodošli - unaprijed zahvaljujem!

Nino

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
Mala digresija
« Odgovori #1 u: Lipanj 13, 2006, 11:50:00 prijepodne »
gledaj, ta ti rasvjeta puuuno grije i bas je jaka... neznam koliko bi
ti bila dobra za terarij. morao bi doznati tko je u Zagrebu ima pa da
je ides vidit upaljenu.. Inace ako se i odlucis za nju moja ti je
preporuka onda ona najmanja od 70W a onda opet za nju ces tesko nac
odgovarajucu zarulju... tek za sljedecu od 150W postoje svi spektri
zarulja a mislim da ce ti ta biti prejaka...

Jeli se inace koriste HQI u teraristici? Jesi di citao o tome?

Split / Hrvatska

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Mala digresija
« Odgovori #2 u: Lipanj 14, 2006, 09:35:00 prijepodne »

problem je sa grijanjem, ali ja nisam koristio HQ , baš zbog toga, tako da ne znam točno koliko ..

inače, lampe i prigušnice i sve što ti treba imaš za nabaviti u ZG-u, znam da ih sigurno imau Kalistu, a na početnoj ima i katalog na njihovom banneru , pa možeš pogledati..

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Mala digresija
« Odgovori #3 u: Lipanj 16, 2006, 10:59:00 prijepodne »
Hvala na odgovorima, iako moram priznati da sam očekivao više .

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Mala digresija
« Odgovori #4 u: Lipanj 16, 2006, 11:45:00 prijepodne »
ah, eto...

Offline Profa

• Punopravni član
Mala digresija
« Odgovori #5 u: Lipanj 16, 2006, 12:40:00 poslijepodne »

Taj tip rasvjete se prvenstveno koristi kod dubokih akvarija iz razloga tog što takvo svjetlo prodire puno dublje u vodu nego svjetlo npr. T5 rasvjete. Iako niti ja osobno nemam iskustvo sa tom rasvjetom, ono što sam vidio mi kaže da bi mogao lako pogriješiti ako to staviš iznad terarija. Kao što je već rečeno, metal halidna rasvjeta ekstremno grije - nije teško zamisliti koliko ako ti kažem da u vrlo kratkom vremenu može pregrijati akvarij sa npr. 500 ili 1000 L vode.Koliko joj onda treba da zagrije i pregrije zrak u terariju? Kao drugo, ona daje izrazito jako svjetlo, mislim možda i pre jako (čisto subjektivna procjena). Imam osjećaj da bi lakše pogledao ravno u sunce na trenutak, nego u metal halidnu žarulju.

Jesi li razmišljao o t5 rasvjeti? Kombinacijom više vrsta lampi vjerujem da bi postigao zadovoljavajući spektar. Osim toga, one također griju prilično (termalni gradijent) ali ipak umjerenije nego metal halidne....40-45 stupnjeva vjerujem da bi mogao postići.....

Lijep pozdrav
Novi Zagreb

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Mala digresija
« Odgovori #6 u: Lipanj 16, 2006, 20:29:00 poslijepodne »

Hvala na savjetu!

Obzirom da sam i ja bio pomalo nesiguran u metal-halidnu rasvjetu odlučio sam se za manje riskantnu alternativu: https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=15559&PN=1

Za sada funkcionira izvanredno!