Pozdrav poštovani kolege akvaristi!
Nadam se da vas smijem tako osloviti obzirom da samosobno zadrti terarist već dekadu i po'

. U posljednje vrijeme razmišljamo unaprijeđenju svoje terarijske rasvjete, i kao logičan izbor nameće se metal-halidna rasvjeta koja intenzitetom i spektrom najvjernije podražava pravo sunčevo svjetlo. Mislim da je ovo pravo mjesto da postavim pitanja obzirom da je takva vrsta rasvjete relativno uobičajena u morskoj akvaristici (barem su mi tako rekli). Dakle...
Terarij u koji namjeravam uvrstiti metal halidnu svjetiljku ima dimenzije 150x55x60 (duljinaxširinaxvisina). Svjetiljka će biti postavljena ekscentrično, tj. na jednoj strani terarija kako bi se formirao tzv. "hot spot" te termalni i svjetlosni gradijent. Na mjestu za sunčanje direktno ispod lampe temp. bi trebala iznositi 40-45C. Možete li na osnovu iskustva aproksimirati koji je tip ijakost metal halidne svjetiljke za takvo što potreban? Udaljenost od površine lampe do mjesta za sunčanje iznosit će cca 50-60 cm. Nadalje, može li se u Hrvatskoj (Zagrebu dapače) nabaviti takva rasvjeta s potrebnom armaturom koja uključuje i prigušnicu?
Također, dobio sam informaciju da takva rasvjeta porizvodi ogromnu količinu topline, te da postoji opasnost od pregrijavanja tanka. Da li je to problem ukoliko je svjetiljka smještena/obješena iznad samog terarija koji je inače dobro ventiliran?
Svaki savjet i informacija su dobrodošli - unaprijed zahvaljujem!
Nino