Srpanj 22, 2025, 18:30:19 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koliko mi gnojiva treba?  (Posjeta: 805 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline malatu

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 36
Koliko mi gnojiva treba?
« u: Listopad 19, 2012, 11:37:49 prijepodne »
Molim pomoć oko doziranja gnojiva...

Imam Rekord60, znači 54 litre i u poklopcu je jedna lampa, trenutno Juwelova Colour-Lite od 15 W. Je li to dovoljno svjetla? Imam anubiasa, kriptu wendtii, rogolist, eleocharis parvulu i neku mahovinu (pokušat ću nabaviti i javansku).
Stavila sam supstrat, u njega tabletice, na njega šljunak i posadila biljčice. Ispočetka sam imala boom algi ali se to smirilo nakon mjesec dana, sad se samo pojavljuju nešto malo na staklu. Kupila sam tekuće gnojivo, Sera Florena mislim. E sad, svugdje sam pročitala da kod biljaka treba paziti na dobar omjer CO2, svjetla i gnojiva. Budući da je ovo slabo osvjetljenje, pretpostavila sam da ne trebam dodavati CO2. Na gnojivu piše doza, ali ona se odnosi na litre, ne na količinu biljaka i svjetla u akvariju... Je li onda to svejedno, i samo stavljam koliko piše ili da stavim manje da mi ne polude opet alge? Akvarij je star 2 i pol mjeseca, biljke rastu ali sporo (osim kripte koja luduje).

Unaprijed hvala!  :)

Offline Mrnja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: Koliko mi gnojiva treba?
« Odgovori #1 u: Listopad 19, 2012, 20:55:31 poslijepodne »
Obzirom na nezahtjevnost bilja koje imaš, supstrata(nepiše doduše kojeg), tabletica za gnojenje(opet neznamo kojih, al nije ni bitno), te količine svijetla, moja topla preporuka je da prvih 6mj(a i dulje) zaboraviš na kemijanje i gnojenje.To je posao riba, da budu lijepe, da papaju i kakaju. :D
Ako baš moraš, stavi pola preporučene doze. :up:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #2 u: Listopad 19, 2012, 22:18:04 poslijepodne »
To je sve stvar balansa a ti si ta koja balansira, ne postoje baš gotovi recepti. Osim Ei, PPSpro i još nekih sistema gnojenja ali oni podrazumjevaju bolju rasvjetu, a i to su samo okvirni recepti koje treba prilagoditi svakom akvariju. Stavi preporučenu dozu i promatraj što se događa, nema drugog. Vidjet ćeš hoće li se rast ubrzati ili pojaviti alge. Ako reagiraš brzo alge će se povući.

Offline malatu

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #3 u: Listopad 19, 2012, 22:53:37 poslijepodne »
Hvala puno!

Supstrat je bio ako se ne varam ovaj: http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.20cedcb781464a9a8c80ca8738b86b35.hobby-dohse-aqualit-hranjiva-podloga-za-akvarijsko-bilje-2-kg.aspx a tabletice Sera Florenette ili nekako slično.

Probat ću kombinirati neko vrijeme bez gnojenja, pa pola doze, pa punu dozu da vidim jel ima razlike na biljčicama i na algama.