Srpanj 31, 2025, 01:24:14 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Crna čupava - terminator?  (Posjeta: 2451 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline DadoB

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Crna čupava - terminator?
« u: Travanj 16, 2012, 09:35:44 prijepodne »
Pozdrav,

Kako sam pročitao hrpu toga o toj algi, više od te količine informacija ne znam što sam pročitao pa postavljam pitanje: Koje životinjice bi najbolje rješavale taj problem?
Akvarij je 54L, rasvjeta radi 11h dnevno - 11W fluo (aqua-SZUT original) i cool-white LED od 2W, Filter EHEIM 2010, temperatura 25-26°C. Dodajem dnevno 1ml EC-a i 5ml Profito tjedno.
Od biljaka mi se crna pojavljuje samo na anubiasu. Tog bi se htio riješiti. Imam jednog sijamca, vidim ga da tu i tamo čupka, ali je više zainteresiran za ostalu hranu.
Da li bi puževi riješili problem? Stavio bi nerite ali se bojim da se ne prerazmnože, a ak s njima stavim helenu bojim se da mi sve ne pojede. Molim prijedloge. Špricanje EC-a direktno sam probao, ali kako moram skidati cijeli poklopac pa mi s njega kaplje sve okolo, malo mi je to komplicirano. Stavljati neki CO2 sustav mi je malo too much za 54L akvarij. Zato bi probao sa nekim životinjicama. Možda dodati još kojeg sijamca? Molim prijedloge.

Offline Marko Jurković

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
Odg: Crna čupava - terminator?
« Odgovori #1 u: Travanj 16, 2012, 09:43:09 prijepodne »
Ako stavis nerite nemas problema da ce ti se razmnoziti jer se razmnozavaju u bocatoj vodi

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Travanj 16, 2012, 09:45:28 prijepodne »
Ako ti aq nije dugo u funkciji,čupko zna napasti
Par stvari...
Anubiasi baš ne vole biti pod svjetlom direktno i previsoko,ako me kužiš-ne znam jer nisi sliku stavio
Za početak smanji svijetlo,povečaj protok vode okolo sa pumpom,čisto da vrti i šišaj gada čim se pojavi
EC možeš aplicirati direktno špricom i iglom,ali pazi da ne prećeraš
Puževi ne klopaju čupavu....

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Travanj 16, 2012, 09:53:39 prijepodne »
Znači od puževa ništa?

Evo tu se mogu vidjeti slike u zadnjem postu:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=68227.msg714337#msg714337

Anubiasi su na dnu, a rasvjeta i baš nije nešto pretjerano jaka. Jedino je protok slabiji jer se bojim da će ribicama smetati ako ga povećam.

Jel ima neka druga beštija osim sijamca koja to ždere?

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 16, 2012, 09:58:01 prijepodne »
Smanji satnicu rasvjete,manja pumpica će ti samo protok povećati,neće ribe rastjerati

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #5 u: Travanj 16, 2012, 10:07:26 prijepodne »
Molim prijedloge. Špricanje EC-a direktno sam probao, ali kako moram skidati cijeli poklopac pa mi s njega kaplje sve okolo, malo mi je to komplicirano

uzmeš onu tanku plastičnu zelenu cjevčicu (ima u Pet centru), odrežeš ju na potrebnu dužinu da dosegneš vrhom anubias kroz otvor na poklopcu i u cjevčicu špricneš dnevnu dozu EC. ne vidim što je tu komplicirano  :)

Offline DadoB

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Travanj 16, 2012, 13:31:01 poslijepodne »
Molim prijedloge. Špricanje EC-a direktno sam probao, ali kako moram skidati cijeli poklopac pa mi s njega kaplje sve okolo, malo mi je to komplicirano

uzmeš onu tanku plastičnu zelenu cjevčicu (ima u Pet centru), odrežeš ju na potrebnu dužinu da dosegneš vrhom anubias kroz otvor na poklopcu i u cjevčicu špricneš dnevnu dozu EC. ne vidim što je tu komplicirano  :)

Ma radio sam i to, samo s plastičnim slamkama, ali mi se čini da od toga kruha nema. Radije bi da mi neka životinjica to papa. Samo koja?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #7 u: Travanj 16, 2012, 13:39:40 poslijepodne »
kod mene djeluje. 3 tretmana u tjedan dana, crna čupava problijedi i nestane. samo sijamci jedu crnu čupavu, ali rekao bih da im je to više začin nego hrana.

Offline zdgrunf

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Travanj 17, 2012, 13:49:49 poslijepodne »
Sijamci jedu crnu čupavu uz 2 uvjeta:
1. da su mali, mladi i nadobudni
2. da im ne daješ drugu hranu previše

Čim narastu, pretvaraju se u prasce koji tamane sve ostalo osim crne čupave.

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #9 u: Travanj 17, 2012, 22:20:39 poslijepodne »
Ako ti aq nije dugo u funkciji,čupko zna napasti
Par stvari...
Anubiasi baš ne vole biti pod svjetlom direktno i previsoko,ako me kužiš-ne znam jer nisi sliku stavio
Za početak smanji svijetlo,povečaj protok vode okolo sa pumpom,čisto da vrti i šišaj gada čim se pojavi
EC možeš aplicirati direktno špricom i iglom,ali pazi da ne prećeraš
Puževi ne klopaju čupavu....
Jurica, daj mi molim te reci koliko smije biti jaka pumpa da se pojaca protok. Akvarij je 100 l?

Offline jurica75

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 17, 2012, 23:15:00 poslijepodne »
Ovisi koliki ti je :D :D :D :D.....protok filtera
Znači,imaš to što imaš,pa gledaš da li imaš "mrtve"zone,da li ti se talog skuplja...
Na tvoj aq konkretno uz filter koji imaš,eventualno pumpica 300-400lit

Offline Spanjo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #11 u: Listopad 25, 2012, 20:26:37 poslijepodne »
Pozdrav,

Kako sam pročitao hrpu toga o toj algi, više od te količine informacija ne znam što sam pročitao pa postavljam pitanje: Koje životinjice bi najbolje rješavale taj problem?
Akvarij je 54L, rasvjeta radi 11h dnevno - 11W fluo (aqua-SZUT original) i cool-white LED od 2W, Filter EHEIM 2010, temperatura 25-26°C. Dodajem dnevno 1ml EC-a i 5ml Profito tjedno.
Od biljaka mi se crna pojavljuje samo na anubiasu. Tog bi se htio riješiti. Imam jednog sijamca, vidim ga da tu i tamo čupka, ali je više zainteresiran za ostalu hranu.
Da li bi puževi riješili problem? Stavio bi nerite ali se bojim da se ne prerazmnože, a ak s njima stavim helenu bojim se da mi sve ne pojede. Molim prijedloge. Špricanje EC-a direktno sam probao, ali kako moram skidati cijeli poklopac pa mi s njega kaplje sve okolo, malo mi je to komplicirano. Stavljati neki CO2 sustav mi je malo too much za 54L akvarij. Zato bi probao sa nekim životinjicama. Možda dodati još kojeg sijamca? Molim prijedloge.
.........................stavi anubias na 3 min u 5% otopinu domestosa  kasnije uroni u vodu di ima aquasafea 4 puta vise nego triba , onda operi pod mlazon vode i u akvarij , pobilit ce i nestat .........