Svibanj 02, 2025, 16:06:33 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Kisela kiša ili ?  (Posjeta: 1865 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gašo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • Žuja je zakon
Kisela kiša ili ?
« u: Listopad 22, 2012, 18:50:21 poslijepodne »
Do sada sam u akvariju imao samo pipovaču koja je dosta tvrda tj. ima visok Kh i Gh. Koristim DIY CO2 (boca i kvasac) a da bi bio u tijeku koliki mi je CO2 u vodi koristim "CO2 long term monitor". Za one koji me ne kuže to je ona staklena posudica u koju se nakapaju priložene kapi. Do sada sam bez problema uz pomoć tog "monitora" regulirao CO2 u vodi. To znači da sam vodio računa da mi boja bude blijedo zelena i da ne dođe do prezasićenja CO2 i da monitor požuti. Kad bi mi se boja približavala žutilu uključivao sam zračnu pumpicu i izbacivao CO2 vani. Za to mi nije trebalo puno vremena jer bi mi se akv. od 65 lit. brzo prozračio i boja bi začas postala čak i tamno plava.  E sad problem!
Neki dan sam pravio izmjenu vode i umjesto odstajale pipovače ubacio svježu staloženu kišnicu s čistog krova.Boja mi je postala žuto-zelena iako ne ubacujem CO2 i prozračujem je skoro non-stop. Nikako da se boja promjeni. Mijenjao sam nove kapi u "monitor" čak dva puta misleći da je do njega, ali očigledno nije. Znam da je boja u njemu odraz Ph vrijednosti vode pa razmišljam ;) da nisam ulio KISELU kišnicu. Molim vaše mišljenje?
Hvala :)

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Kisela kiša ili ?
« Odgovori #1 u: Listopad 22, 2012, 19:31:53 poslijepodne »
Ne unam koliko ti je to pametno s obzirom na zo sta sve kisa pokupi kroz zrak dok pada. Pogledaj malo tamne aute poslije kise, budu smedi od pjeska u zraku

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Listopad 22, 2012, 20:53:40 poslijepodne »
neznam koju kolicinu si unjeo, ali si svakako poremetio ph koji si imao u akvariju.

jer kisnica sigurno ima drugaciji ph od vode iz pipe, koju vjerovatno koristis u akvariju?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #3 u: Listopad 22, 2012, 21:43:41 poslijepodne »
Pretpostavljam da koristiš ovo http://www.ebay.com/itm/CO2-PH-LONG-TERM-MONITOR-test-FISH-TANK-aquatic-plant-/280668274621
Kapi bi se trebale ukapati u KH4 otopinu - nadam se da znaš što to znači KH4 otopina

Offline thorus

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #4 u: Listopad 22, 2012, 23:09:11 poslijepodne »
promijenio si tvrdoću vode ulijevanjem kišnice.
ona je usput blago kisela (trebala bi biti oko 6,5)
CO2 koji ide u omekšanu vodu puno više snižava pH, ali ima i manje efekta (manje se adsorbira).
uvođenjem CO2 narušavaš puferski kapacitet vode, koji ne dozvoljava kolebanja pH, a ulijevanjem meke vode si narušio pufer vode.
Graf koji opisuje efekt (topljivost CO2 po litri vode)  je:

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #5 u: Listopad 23, 2012, 08:15:33 prijepodne »
Pretpostavljam da koristiš ovo http://www.ebay.com/itm/CO2-PH-LONG-TERM-MONITOR-test-FISH-TANK-aquatic-plant-/280668274621
Kapi bi se trebale ukapati u KH4 otopinu - nadam se da znaš što to znači KH4 otopina
Na uputstvu piše da treba dodati vodu iz akv.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #6 u: Listopad 23, 2012, 08:38:29 prijepodne »
To nije dobro  >:(
Kao što i sam vidiš kako si promijenio vodu u akvariju, promijenila ti se boja u dropchekeru (DC). Upravo zato radimo standardnu KH4 otopinu kako bismo mjerili količinu CO2, a ne mjerili ph vode u DC.
Preporučam ti da svakako napraviš KH4 otopinu.
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=673:co2-u-biljnoj-akvaristici-&catid=35:ureenje&Itemid=119
« Zadnja izmjena: Listopad 23, 2012, 08:41:39 prijepodne od Marko_Sp »

Offline gašo

• Punopravni član
  • Žuja je zakon
« Odgovori #7 u: Listopad 23, 2012, 12:41:23 poslijepodne »
Bravo Marko! A bilo mi je tu pod nosom, samo sam trebao potražiti.Idem po destiliranu i sodu! :up: