Srpanj 19, 2025, 19:07:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novorođeni ciklidi  (Posjeta: 1569 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline davor1984

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Novorođeni ciklidi
« u: Rujan 23, 2012, 20:55:34 poslijepodne »
Zanima me s cime da novorođene ciklide prebacim u drugi akvarij... Dali da ih hvatam mrezicom pa koliko uhvatim uhvatim?
Negdje sam procitao da ih se moze doslovno usisati sa onim crijevom s cime praznim akvarij? Pa dali ce im to biti preveliki sok, posto ipak prolaze kroz crijevo?

p.s. vidim da je mrijest bio prije koji dan, i vukli su se po podu, a danas vidim da samostalno plivaju. Dvije ribice ih cuvaju od drugih, ali ima ih pedesetak min. Dali da jos cekam s vadjenjem, ili da to napravim cim su sad samostalno proplivali?

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
Odg: Novorođeni ciklidi
« Odgovori #1 u: Rujan 23, 2012, 21:23:49 poslijepodne »
Obično se ženka prebaci dok još nosi.

Slobodno ih usisaš sa crevom, mislim da je to njima najbezbolnije ;)

Čestitam na mrijestu :klap: :klap: :klap:,
 o kojoj se ribi radi???
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 23, 2012, 21:43:32 poslijepodne »
archocentrus nigrofasciatus srednjoamericki.
Ma ima ih pedesetak sigurno...
Dali ce majci biti stres ako ih samo tako usisam? posto vidim da ona i muzjak valjda dobro to cuvaju od drugih ribica i ne dopustaju drugima da se priblize?

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #3 u: Rujan 23, 2012, 22:09:24 poslijepodne »
nemoj ih dirati neko vrijeme, ostavi ih sa roditeljima cca 10-15 dana i onda ih pohvataj.. nece im biti nista, roditelji ce ih cuvati, tako da nemas brige.. slobodno ih ostavi, ionako oni se cesto razmnozavaju, tako da nebrini ako ovaj mrijest propadne, za mjesec dana ce bit drugi..  ;)

sretno..

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Rujan 23, 2012, 22:16:26 poslijepodne »
VEc smo pisali, 10-tak dana ih ostavi, kasnije ih usisaj crijevom u posudu s akvarijskom vodom.

Ali, pazi dobro na prste, nemoj se iznenaditi ako te roditelji napadnu i nimalo njezno pocmu gristi dok ti je ruka sa crijevom u vodi.  :D

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 23, 2012, 22:25:15 poslijepodne »
Zadnji mali su bili 5-6 dana, bilo ih je tridesetak, i svakim danom sve manje, i nakon 5-6 dana mnema vise niti jednoga... sad ih ima... ma mozda i vise od pedestetak... znaci da cekam jos do 10 dana, ranije ne?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 23, 2012, 22:56:18 poslijepodne »
a to ti moras ocjeniti sam.

Cim malci pocmu sami plivati i istrazivati, i sto je najbitnije ici na hranu, mozes ih vaditi.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #7 u: Rujan 23, 2012, 23:13:42 poslijepodne »
da tako je, kako ti je damir napisao tako ucini.. najbitnije je da da pocnu uzimati hranu, sad to se moze dogoditi i nakon tjedan dana njihovog izleganja a moze i poslije, tako da ih prati i promatraj malo iz dana u dan, pa kad stavis hranu vidi dal uzimaju, ako da i pomalo vec plivaju, znaci da je vrijeme, mozes ih izvaditi i spasiti.. jer vidim da si napisao da ih je bilo i prije ali da su nestajali svakim danom..

koliki ti je akvarij i s kojim stanovncima su jos unutra?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 23, 2012, 23:20:11 poslijepodne »
koliki ti je akvarij i s kojim stanovncima su jos unutra?

E, ovo je kljucna stvar.

Ako je akvarij dovoljno velik, 200+ litara, s puno malih i skrovitih mjesta, do kojih roditelji ne mogu, onda imas puno vise vremena na raspolaganju, jer ce malci na prvi znak opasnosti bjezati na ta mjesta. Takodjer, bitno je i da ostali stanovnici ne mogu na ta mjesta.

Ako je akvarij manji, imas problem, jer vjerovatno ga nisi slagao tako gusto.

Nadji neki supljikavi kamen, ili obicni cigleni blok s uskim rupama, i ubaci komad u akvarij. Idealno skloniste za male ribe.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 23, 2012, 23:25:00 poslijepodne »
sve je ista vrsta, i nije mi veliki akvarij... tek 60 litara... nemaju bas zasad takva supljikava mjesta za skrivanje.. jedino sto ih roditelji stite, a plivaju vec samostalno bez problema... vidim da kad ugasim svjetlo spuste se dolje na dno... a roditelji ih iznad cuvaju...
recite prijedlog, koliko komada da vadim van? mislim, ne znam sto cu s njima, htjeo bih bar jedan mrijest da ono da kod mene naraste... pa nekome pokloniti... ostale nazalost necu moci spasavati jer ne znam kud s njima...

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #10 u: Rujan 23, 2012, 23:27:50 poslijepodne »
nazalost to ti je jako mali akvarij za njih, jer te ribe trebaju velik prostor, narastu oni podosta.. ako ikako si u stanju nabaviti veci akvarij, bilo bi jako dobro za njih a i za tebe..

a koliko komada imas od te vrste unutra, jedan par ili vise njih? i jesu li odrasli primjerci ili su manji?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 24, 2012, 10:04:07 prijepodne »
u 60 litara, nemoj ih muciti. to je ok za mrijesni par i potrebe mrijesta, ali odvajati malce, patiti se s njima par mjeseci, i vratiti ih nazad u tih 60 litara je suludo.

Ako ne planiras barem 3-4 puta veci akvarij, radije nemoj.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Rujan 26, 2012, 07:38:23 prijepodne »
a imam akvarij koliko financije dopustaju...a mislio sam ih odvojiti, ali ne i vracati kasnije, nego pokloniti nekome te nove kad malo narastu ili sl.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 26, 2012, 14:34:11 poslijepodne »
Znam, uvijek je to tako. Samo kazem, za mrijesni par je to ok, za nesto vise nazalost nije.

Ali, onda se nemoj patiti s malcima, jer tesko ih je i pokloniti nekome, posebice u dobre uvjete,  a kamoli prodati.

Offline alen_zgb

• Punopravni član
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #14 u: Rujan 26, 2012, 15:14:37 poslijepodne »
ja sam ih imao davno, ali kod mene su bili odrasli primjerci, muzjak je bio cca 15+cm, a zenka nesto malo manja. Akvarij od 130lit im je bio mali po mom zakljucku, jer te ribe su stvarno mrcine kad odrastu.. Ja bi s njima isao minimalno s 200lit, eventualno 180 ako su na velicini 5,6cm jer dugo im treba da porastu. Malaca sam imao minimalno 150kom, a kad sam ih krenuo dijeliti, to je trajalo mjesecima, jer ih nazalost nitko nezeli. Taj ciklit jest zanimljiv, al njihova mana je ta da se cesto mnoze, u dva mjeseca bi ih moglo biti 200+ kom, sto naravno nitko nebi pozelio.. Ali kako kazes da financijski nemozes na veci tank, sto je razumljivo u danasnje vrijeme, tak da poigraj se s njima neko vrijeme, pa ak budes u mogucnosti ici na veci, ili promjeniti ribe.. Lp i sretno.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Rujan 26, 2012, 19:34:53 poslijepodne »
za privi mrijest imam kome potencijalno dati... a kasnije, normalno da necu uzgajati ako nemam kome dati... kasnije nazalost ako koja prezivi prezivi, mada sumnjam da je to moguce bez odvajanja

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 26, 2012, 21:25:46 poslijepodne »
Vec sam negdje pisao, malo cu se ponoviti.

Steta sto ta riba nije sire rasprostranjena po akvarijima, izuzetno je lijepa, posebice odrasliji primjerci, zdravi i drzani u odgovarajucim uvjetima.

Ali ,na losem glasu su upravo zbog tog svoj rapidnog razmnozavanja, zezancije s malcima, ne pomaze tu ni neka "javna svijest", svi izbjegavaju te ribe, a posebice iz "zgade" pocetnicima sa kojekakvim pricama.

Ako imas kome pokloniti malce, ostavi ih par. Naucit ces jako vrijednu lekciju i o samim ribama, ali i o podizanju malih ribica od milimetra u velike i zdrave ribe. A to ne moze biti lose.

Za ubuduce, a bilo bi steta da i ti odustanes od nigrica, pokusaj im sloziti malo veci akvarij.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Rujan 26, 2012, 22:32:47 poslijepodne »
Daj mi reci samo, posto te vrste postoje u onoj svijetloj varijatnti i u onoj crnoj (zebrastoj) varijanti... Dali se moze ta tamna sa svijetlom spojiti... i izmrijestiti tamne?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Rujan 26, 2012, 22:39:57 poslijepodne »
oni su plavkasto-srebreni s crnim prugama. sto se potomstva tice, nemam pojma, mozes dobiti svasta, ja sam od 2 plavkasto-crna roditelja dobio i par albino nigrica.

Offline davor1984

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Rujan 27, 2012, 16:36:39 poslijepodne »
ajd super. nisam to znao