Kolovoz 03, 2025, 12:41:17 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pitanje u vezi hranjenja razorblade kornjace  (Posjeta: 2062 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Pitanje u vezi hranjenja razorblade kornjace
« u: Rujan 28, 2012, 16:20:31 poslijepodne »
Imam dvije mosusne i  jednu razorblade kornanjicu.
mosusne sam kupio prije nekih 9mj i imaju oko 9cm, i a ovu razorblade prije 5mj i velika je 5cm, po duzini mjeren okop.
Kako sam uredio terarij/akvarij vidi se u linku u potpisu. Ugavmom dosta je dubok, nekih 40cm vode je u igri.

Kornjace su se navikle na dubinu, jer sam ju pomalo podizao i sada mi se cini ok. Vani ih nisam jos nikad vidio, ali izadju dok nema nikog doma i valjda dok spot halogenka grije kopno(na timeru nekih 3h). Znam im staviti susene brasnare koji ponekad nestanu, tako da izadju... vrlo vjerovatno mosusne, jer su one puno aktivnije i idu po povrsini.

E sad pitanje, kao sto rekoh mosusne su dosta aktivnije i vole ici do povrsine, koja je 40cm daleka :) Hranim ih uglavnom komplentim hrana, ali svaki 2-3 dana ubacim im smrznutog mesa, piletina i teleca jetreca.
Mosusne idu do povrsine, trpaju ko lude sve kaj dohvate, komepletnu hranu u stapicicima, skampice, listice od riba, granule od riba, tablete od riba, crve, sveeeeeee. Dok razorblade je usporena naspram njih i ne ide bas na povrsinu, dok ona nekaj spazi ove dvije sve pobrste kao i barbusi koji se motaju okolo.
Jedino kad joj na stapic nabijam komadice pravog mesa i guram u usta tesko dodje do hrane. Jedino granule i tabletice od riba uspije skuziti, jer stalno njuska po dnu. do druge vrste hrane tesko dodje. Vajda samo kad joj sfali zraka, ode na povrsinu i ak ne izroni blitu kakvog stapica, ni to ne pojede.

Imate kakav prijedlog kaj bi mogo napraviti?
jos nisam probao narezati meso i samo ga baciti u akvarij, jer mislim da ce mosusne sve te komadicke potrpati u sebe dok ne kazem keks. i ova opet nebu nista pojela. mosusne doslovce gutaju meso, a ova zvace komadicak od 5 mm3 po minutu i dulje.
Tjesim da ce biti bolje kad jos malo naraste, ali mozda je takva vrsta koja ne pliva po povrsini, a sve kompletne hrane za kornjace, ko za vraga, plutaju :(

Offline Kori

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Pitanje u vezi hranjenja razorblade kornjace
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2012, 01:08:27 prijepodne »
Pozdrav,

problem je u tome sto je S. carinatus dosta sramezljivija vrsta u odnosu na S. odoratus i na to sve je dosta manja. U svakom akvariju gdje zivi vise kornjaca se postavi određena hijerarhija, uvijek postoji dominantna zivotinja. U tvom slucaju carinatus se nema velike sanse izboriti ili barem izjednaciti s odoratusima cisto zbog cinjenice sto je daleko manji od njih. Jedino rjesenje je prebaciti ga u drugi akvarij dok malo ne stasa, makar i u nesto malo. Jer ako ovako nastavi mogao bi ti zakrzljati i s vremenom se od stresa razboliti. Drzanje kornjaca razlicitih uzrasta zajedno u 90% slucajeva lose zavrsi.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 09, 2012, 21:10:55 poslijepodne »
TNX na pomoci,

budem malo vise brige o njemu vodio. Hranit cu ga malo vise friskim mesom kaj je zdravije, a pojede on dosta i riblje hrane, kojekakvih wafera, granula i sl...
Raste on OK, ali je mladji od odoratusa pa mu treba vremena da ih sustigne. Ali za sada nisam vidio nikakvo lose ponasanje prema njemu. Za sad je OK, a dalje cemo vidjeti...

Offline Vice

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Vicko
« Odgovori #3 u: Listopad 09, 2012, 21:18:48 poslijepodne »
Ajde malo nabaci slika kornjača i akvarija  :up: :up:
"I ask people why they have deer heads on their walls. They always say because it's such a beautiful animal. There you go. I think my mother is attractive, but I have photographs of her." ~Ellen DeGeneres

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 09, 2012, 21:23:45 poslijepodne »
OK, budem koji dan ovaj tjedan, kad ulovim vremena...
Bas sam i novi fotic kupio :)