Srpanj 28, 2025, 22:24:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: POMOR CIKLIDA !!!! POOOOMOOOĆ !!!!!!!!!!!!!!!!  (Posjeta: 1284 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline aston

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
POMOR CIKLIDA !!!! POOOOMOOOĆ !!!!!!!!!!!!!!!!
« u: Srpanj 15, 2012, 10:08:13 prijepodne »
Ljudi pomozite !

Jučer je muž u čije ime pišem čistio filter (1 od dva  vanjska tetra -ne pitajte me koji model ); promijenio 2/3 vode i činilo se da je sve ok kao i inače ...da bismo se jutros probudili i shvatili da je od cca 30 tak ciklida u akvariju (zapremine 240 l ) pomrlo skoro polovica !!!  :'(
Odmah smo ih izvadili ( dovoljno ih je za nahraniti Rodana i Malenu ) i ponovo istankali vodu i dodali novu.
Muž je otišao nešto obavljati , a ja sjedim i plačem !
Uz to sam primjetila, gledajuči u vodu da po njoj plivaju paraziti - mali končasti koji se uvijaju kao larve od komaraca . X-( Prije par dana se pojavila riba s ranom na tijelu koja je otvorena kao raspuknuta kokica i ja sam je htjela odstranit al muž nije dao jer su se izmrijestile , pa misli da je to rada od borbe. Interesantno je da ona nije krepala.

Kaj da radimo ??????????????????
Molim hitnu pomoć !!!!

Hvala. Supruga.

Offline TunjaMunja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: POMOR CIKLIDA !!!! POOOOMOOOĆ !!!!!!!!!!!!!!!!
« Odgovori #1 u: Srpanj 15, 2012, 11:46:47 prijepodne »
A na tim uginulim ribama dali ima tih "koncastih" parazita, poljepljeno po njima? Kolega mi je u akvarij uneo raka iz nene rijecice, rak je bio pun tako malih bijelih pijavica i sve ribe su mu uginule u roku od 5-6 dana!

Offline aston

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 15, 2012, 12:12:51 poslijepodne »
A na tim uginulim ribama dali ima tih "koncastih" parazita, poljepljeno po njima? Kolega mi je u akvarij uneo raka iz nene rijecice, rak je bio pun tako malih bijelih pijavica i sve ribe su mu uginule u roku od 5-6 dana!

evo me...sorry!
ma sad kad se upalilo svijetlo i ja piljim u vodu ko luđakinja- više ništa ne vidim...možda mi se ono samo učinilo jer ima tog končastog smeća koje je izbacio filter ( naime, jedno smo vrijeme imali kripte koje još tu i tamo potjeraju, pa plutaju njihovi korjenčići ) ...ribe , uk 12 , su sve bile potpuno zdrave bez ikakvih vidljivih tragova crva, oštećenja i sl...osim izbuljenih očiju jer su se očito gušile i tako sirote i uginule....sva sam smoždena od tuge ! nikad u ovih 8 godina otkad se bavimo time nismo doživjeli sličnu stvar ! užas !!! možda im se digla temperatura vode ?...ne znam... muž je toliko jadan da je rekao kako će sve pobacat u PM i prodat akvarij jer više nema živaca za te cirkuse !
« Zadnja izmjena: Srpanj 15, 2012, 13:26:43 poslijepodne od smileyzg »

Offline TunjaMunja

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #3 u: Srpanj 15, 2012, 12:46:51 poslijepodne »
Moj savjet je da sve u akvariju operete u hipermanganu i ribice ali jako kratko, puzeve, kamenje  i sve biljke, sve sto imate u akvariju. Kupite neki dobar lijek u zoo shopu i krenete iz pocetka, jbg desava se ponekad tako nesto! Sretno vam nadalje i ne bacajte sve u PM!  :) :roll:

Offline skalar-pet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #4 u: Srpanj 15, 2012, 12:55:20 poslijepodne »
Ma ne vjerujem da od parazita u jednu noc ugine pola riba . Mislim da je to daleko duzi proces.
Cudno mi to izmjenili dio vode ribe sutra uginute.
Kolika je temperatura u akvariju? Kako se ponasaju prezivjele ribe ,miruju li na dnu ili su na vrhu love zrak ?

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Srpanj 15, 2012, 14:25:45 poslijepodne »
mozda ti se pogodilo da je nesto bilo u vodi. Meni je isto tako jednom krepalo dosta riba unutar 24 sata a samo sam promijenio dio vode kao i 8659834859 puta prije toga. OK, to je teorija obzirom da apsolutno nista drugo nisam dirao, no ne mora biti.
A opet, cistili ste filter i mijenjali 2/3 vode.

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #6 u: Srpanj 15, 2012, 14:39:21 poslijepodne »
Sa cime ste oprali filter? Ako je korišteno nekakvo sredstvo vjerojatno je od toga...moja baka je išla prat neke djelove akvarija s domestosom i upravo se to dogodilo.

Drugi razlog je voda koju ste ulijali, dali je to bila odstajala voda ili direkt iz pipe? Mozda je taj dan u vodi bila prevelika koncentracija klora? Jeste li koristili neko sredstvo za pripremu vode tipa aqvasafe?

Kolika je temperatura vode? Tesko da su uginule od stresa na temperaturu vode ali ako je razlika bila ogromna i to je jedna ao mogušnosti.

Kolika je temperatura vode u akvariju? Mozda je otišo termostat na grijacu pa ve vodu zagrijao na preveliku temperaturu?

Pomor riba unutar nekoliko sati u pravilu nije dio prirodnih stvari kao što su bolesti i paraziti vec cista ljudska pogreška pa krenite od tuda i polako pokusavajte eliminirati sve stvari koje vam padaju na pamet kao možebitni uzrok pomora

Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #7 u: Srpanj 15, 2012, 16:59:20 poslijepodne »
Sa cime ste oprali filter? Ako je korišteno nekakvo sredstvo vjerojatno je od toga...moja baka je išla prat neke djelove akvarija s domestosom i upravo se to dogodilo.

Drugi razlog je voda koju ste ulijali, dali je to bila odstajala voda ili direkt iz pipe? Mozda je taj dan u vodi bila prevelika koncentracija klora? Jeste li koristili neko sredstvo za pripremu vode tipa aqvasafe?

Kolika je temperatura vode? Tesko da su uginule od stresa na temperaturu vode ali ako je razlika bila ogromna i to je jedna ao mogušnosti.

Kolika je temperatura vode u akvariju? Mozda je otišo termostat na grijacu pa ve vodu zagrijao na preveliku temperaturu?

Pomor riba unutar nekoliko sati u pravilu nije dio prirodnih stvari kao što su bolesti i paraziti vec cista ljudska pogreška pa krenite od tuda i polako pokusavajte eliminirati sve stvari koje vam padaju na pamet kao možebitni uzrok pomora

baš to  pogreška
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline aston

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 16, 2012, 00:12:39 prijepodne »
hvala svima na odgovorima  :heart:...cijeli dan prošao u piljenju u ak., dotakanju hladnije vode i sl...
mi od kad imamo ciklide ( cca 1 god i 8 mj )  nemamo grijač vode jer u stanu s centralnim -voda je stalno topla . Također vodu stavljamo direktno iz pipe i nikad ništa nije bilo - čak mislim da su uvjeti bili odlični s obzirom na to da se oni stalno mrijeste ( čak su sad te male ribe-negriči- začudo preživjele, dužine 1 cm )...al već kod ulijevanja-jučer- mi se činilo da je voda mliječno prozirna, pa i ja sad sumnjam na pojačanu dozu klora u vodovodu tog dana. Ostatak riba su nakon vađenja pomrlih, plivale okomito sa udisajem zraka uz površinu...i tako dok opet nismo promijenili 1/3 VODE...pa sam ja svakih pola sata odlijevala cca 5 litara i ulijevala novu, potpuno hladnu. Čak sam im dala i prstohvat morske soli koju su progutale umjesto hrane i nakon cca 4 sata sve kao po starom...plivaju, ganjaju se i tak- kao da ništa nije bilo !!! :roll: nemem riječi...vidjet ćemo sutra...
Sad ne znam da li da tako ostavimo ili da im sutra stavimo Aquasafe ( moram ga kupit, nemam više ni kapi )...?
i da...muž filter čisti samo pod tušom bez kemikalija...i nikad oba filtera odjednom-baš zato da uvijek zadržimo te pozitivne bakterije...čak je u kadu iz filtera upala mala ribica koja se izmrijestila u njemu kad je posaugao jajašca pa smo je prebacili u veliki tanak...i sve je sirotica preživjela ( nisu je ni pojele ove velike bitange ) ...držite fige da sutra bude sve ok !

Offline Strippy

• Punopravni član
  • Dob: 45
« Odgovori #9 u: Srpanj 16, 2012, 00:30:13 prijepodne »
nikad prati filter s ikakvim kemikalijama,ni vrucom vodom i nikad ga ne prati da bude kao nov.... ;)
nevjerujem da se ovo moglo dogoditi od klora.
nemojte nikad kod redovnih izmjena vode mjenjati vise od max 1/4 vode, pogotovo jer ne pripremate vodu nego stavljate direktno iz slavine.

Split / Hrvatska

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #10 u: Srpanj 16, 2012, 07:01:52 prijepodne »
Ovo je lako moguće zbog povećane količine klora.... Pogotovo ako ribice nisu nastavile ugibati... Probajte ubuduće natočiti vodu u neki karnister i pustit da odstoji 24 sata... Ili ako to nije opcija stavite zračnu pumpu s kamenčićem poslije izmjena vode... Ona bi isto trebala relativno brzo istjerati klor iz vode... I u buduće filtere perite u vodi koju ste izvadili iz akvarija, jer je to jedini način da zadržite pristojnu količinu bakterija koje razaraju amonijak, nitrate i nitrite...

Offline baica_s

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • ulovi i pusti
« Odgovori #11 u: Srpanj 16, 2012, 08:17:25 prijepodne »
ovih dana velike vrućine velika potrošnja vode............a oni trpaju klor u vodu
visoka koncentracija klora+opran filter pod tušem+promjena velike količine vode bez FFM= pomor riba
imao sam sličan slučaj ali bez gupitaka fala Bogu..........ja sam isti tren reagirao tako da sam stream pumpu izbacio do pola van vode tako da je mješala ogromne količine kisika sa vodom i ribe su nadošle u roku pola sata
napomena voda je bila mlječno bjele boje
Slaven Jurkiv 0989815052    035433028
Facebooku "malawi mbune"
[email protected]

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #12 u: Srpanj 16, 2012, 09:19:49 prijepodne »

U vodi na srednjacima je ljeti sami klor i to je uzrok pomora riba. ( Baka mi živi tam i kad utočiš u čašu vodu treba par minuta dok se ne izbistri ).

Obavezno stavljati FFM u akvarij jer on ti pokupi u kratkom roku klor iz vode.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0