Kolovoz 02, 2025, 22:20:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Kancerogeni plastični dijelovi u akvariju  (Posjeta: 753 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Kancerogeni plastični dijelovi u akvariju
« u: Srpanj 13, 2012, 11:53:02 prijepodne »
Malo bla-bla teme pošto neznam gdje da je stavim, a mota mi se po glavi zadnje vrijeme...

Uglavnom šta mislite da li razno razni plastični dijelovi od opreme i same opreme koju koristimo uronjenim u akvarijima znaju s vremenom otpuštati kemikalije u akvarij, pa dolazi do čudnog pomora riba i organizama u akvariju kao i mogućnosti propadanja bilja i raznog disbalansa tog malog eko sustava?

1 = PET (ili PETE) – Boce koje su uglavnom namijenjene jednokratnoj upotrebi. Postoji mogućnost da ispuštaju antimon i kremijsku tvar EPA, koja ometa djelovanje hormona. Takve boce mogu ispuštati i kancerogene spojeve.
 2 = HDP (nekad i HDPE) – „Dobra“ plastika, za koju postoji najmanja vjerojatnost ispuštanja kemikalija u vodu.
 3 = PVC (nekad i 3V) – Ispušta dvije otrovne kemikalije, koje ometaju djelovanje hormona u ljudskom tijelu. Nažalost, to je još uvijek najčešće korištena plastika za boce.
 4 = LDPE – Ne ispušta kemikalije u vodu, ali se ne koristi za izradu plastičnih boca, nego uglavnom za izradu vrećica za namirnice.
 5 = PP – Još jedna vrsta „dobre“ plastike, obično bijela ili poluprozirna. Koristi se za boce u koje se pakiraju sirupi ili za čašice za jogurt.
 6 = PS – Ispušta u vodu kancerogenu tvar stiren, a najčešće se koristi u čašicama za kavu za jednokratnu upotrebu ili u ambalaži brze prehrane.
 7 = PC (ili bez oznake) – najlošija plastika za prehrambene proizvode, obzirom da izlučuje kemikaliju BPA. Nažalost, koristi se u bočicama za dojenčad, sportskim bocama i posudama za spremanje hrane.

Znam da se ove oznake odnose na kutije i pakiranje hrane i pića i dobro je pogledati kutijice hrane i bočice čarobnih tekućina koje dodajemo u akvarije ;)

A oprema za akvarije se valjda pravi od ABS plastike koja nije baš bezopasna.
ABS (akrilonitril-butadien-stiren) koja se upotrebljava u proizvodnji igračaka, automobilskoj industriji itd. Pored stirena opasnost ovdje dolazi i od akrilonitrila koji je kancerogen, toksičan i stalno se apsorbira disanjem i sl.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Kancerogeni plastični dijelovi u akvariju
« Odgovori #1 u: Srpanj 13, 2012, 16:46:55 poslijepodne »
U slatkovodnoj ne razmišljam o tome ni malo, jednostavno mijenjam previše vode da bi moglo doči do akumuliranja ikakvog štetnog spoja tog tipa u akvariju.

Istina ne brine me to previše ni u morskoj iako praktično ne mijenjam vodu uopče. Teoretski sigurno može doči do trovanja nekim od tih spojeva ali mislim da se u praksi oni puno brže raspadnu pod utjecajem UV zračenja ili isskimaju iz vode nego što se mogu ispustiti iz cijevi.

Znam da ima slučajeva u kojim su se ljudi kunu da su baš zbog plastičnih cijevi ostali bez organizama ali siguran sam da je uzrok nešto drugo i puno jednostavnije.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 13, 2012, 17:16:31 poslijepodne »
Ali na tu temu sam si razmišljao koliko sam bolestan  :), razmišljam jel če metar kanalizaciske cijevi štetiti ribama ali zato redovito pijem kojekakvo smeče iz PET boca, tamanim jogurt iz plastičnih čaša i jedem meso iz onih stiropolnih plitica i ko zna što još.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Srpanj 13, 2012, 18:30:56 poslijepodne »
Pogledaj oko sebe gdje živimo,što jedemo,kakve sve kemije koristimo....
E tako ti je i našim ljubimcima!

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Srpanj 13, 2012, 18:40:55 poslijepodne »
Sve je to meni jasno, ali na otvaranje teme me nagnalo nedavno kupovanje dva unutarnja filtera za moje male akvarije koji i nakon par sati namakanja u izosanu nisu prestajala mirisati na katran i nešto slično tome i sad da to stavim u uzgojni akvarij nema šanse... a možda sam u krivu

Pušim katran i nikotin svaki dan i očigledno da podnosim to dobro za sada, ali ne znači da kad bih upuhnuo jedan dim preko zračnog kamena u akvarij da bi ribe to podnijele momački poput mene možda njima treba milijun puta manja doza da dođe do problema :)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #5 u: Srpanj 13, 2012, 20:29:21 poslijepodne »
u morskom obično i aktivni ugljen rješava to, zar ne?
u slatkovodnoj baš ugljen i ne koristimo, ali također se zna dogoditi da ga stavimo...plus izmjene vode..ne znam

ali ok, vanjski filteri.. tko zna..moguće

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Srpanj 13, 2012, 21:05:27 poslijepodne »
na to uvijek mislim kada netko stavi neku običnu građevinsku plastiku u npr filter. pa onda kojekakve poliuretanske spužve, mreže za komarce. u farmaceutskoj industriji se koriste plastična crijeva od 100$/m