Svibanj 08, 2025, 10:35:29 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Naelektrizirane zmije  (Posjeta: 1084 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline poseidon80

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • Herpeto&Arachno freak
Naelektrizirane zmije
« u: Srpanj 22, 2012, 15:05:35 poslijepodne »
  -?

Počela mi se dešavati magija  :o Kada se bilo koja zmija dok je u plastičnoj kutiji dotakne jednom rukom,osjeća se neka vrst vibracije na površini zmijine kože/elektricitet.Kutija je 80x60 ,ispod kutije su 2 x VivMat 22.(ne dodiruju se međusobno).

Čim se grijači isključe iz struje,taj elektricitet nestaje.Ako se ja sam primim za grijač,sa jednom ili dvije ruke ne događa se ništa,a ako je zmija u kutiji,a ispod kutije grijač,taj se elektricitet osjeća na cijeloj površini kože zmije.Ako spustim samo jednu ruku na dno kutije,a drugom diram zmiju,imam osjećaj kao da sam nešto "uzemljio" ,naime navedenog elektriciteta u toj situaciji nema.

Grijači su UltraThermovi VivMat 22 ,oba izolirana tvornički i ispravna,nikad nije bilo nikakvih problema sa njima.Elektricitet je prisutan i u prisustvu i bez prisustva termostata ak se grijači spoje direktno u struju.

Ako se zmija izvadi iz kutije i položi na bilo koji od grijača,osjeća se taj elektricitet,a čim se makne,elektricitet nestaje.

Pokušavam otkriti ovu čudnu enigmu,pogotovo na koji način je ikakva "VODLJIVOST" moguća kroz plastiku  :o

???

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Naelektrizirane zmije
« Odgovori #1 u: Srpanj 22, 2012, 17:38:08 poslijepodne »
U toj plastici se zbog utjecaja polja koje se stvara oko grijaca prilikom rada inducira naboj. Prisjeti se ovog pokusa sa elektroskopom iz osnovne i srednje skole:

Probaj uzemljiti tu posudu. Znaci uzmi nekakvu bakrenu zicu, spoji je recimo na cijev od centralnog grijanja ili sl. i pricvrsti je nekako na samu kutiju. Naboj bi tada kroz zicu trebao odlaziti u zemlju i kutija bi trebala biti neutralna.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline poseidon80

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • Herpeto&Arachno freak
Odg: Naelektrizirane zmije
« Odgovori #2 u: Srpanj 22, 2012, 18:00:05 poslijepodne »
U toj plastici se zbog utjecaja polja koje se stvara oko grijaca prilikom rada inducira naboj. Prisjeti se ovog pokusa sa elektroskopom iz osnovne i srednje skole:

Probaj uzemljiti tu posudu. Znaci uzmi nekakvu bakrenu zicu, spoji je recimo na cijev od centralnog grijanja ili sl. i pricvrsti je nekako na samu kutiju. Naboj bi tada kroz zicu trebao odlaziti u zemlju i kutija bi trebala biti neutralna.

Hvala Kori,

napravit ću to kako si rekao  :up: