Kolovoz 19, 2025, 10:45:20 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć oko makro i mikro elemenata.  (Posjeta: 793 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kova.aq.

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
Pomoć oko makro i mikro elemenata.
« u: Srpanj 02, 2012, 15:11:18 poslijepodne »
Da li neko ima iskustva sa dodavanjem makro i mikro elemenata. Netko mi je rekao da easy life pro fito ima više mikro, fale mu neki od glavnih sastojaka makro elemanata poput fosfora , KNO3, KH2PO4 i K2SO4 i takve stvari. Ti do mogu nabaviti. Nikad mi nije bilo jasno zašto se u biljnoj akvaristici mijenja voda često nekoliko puta mjesečno 30-40%.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Pomoć oko makro i mikro elemenata.
« Odgovori #1 u: Srpanj 02, 2012, 15:50:38 poslijepodne »
Pa u pravu si, uz Profito bi trebo koristiti i ostala gnojiva E. Life Nitro, Fosfo i Potassium, naravno uz dosta svjetla i dodavanje CO2. Ljubitelji biljnih su već odavno zaključili da je kupovanje "vodica" preskupo pa sami rade gnojiva iz KNO3 - kalijev nitrat, K2HPO4 - kalijev fosfat i KSO4 - kalijev sulfat a za mikroelemente obično nabavljaju CSM+B te koriste recepture EI ili PPS PRO (ima još recepata). Ima dobar članak na portalu - mislim da se zove "gnojenje biljnih akvarija".

A što se tiče izmjena vode - ribe u vodi u kojoj žive kakaju i piške, bilje trune, nakupljaju se štetni nusprodukti i/ili viškovi koje treba ukloniti pa se to rješava izmjenom vode. U prirodi ribe imaju tekuću vodu ili puno veće količine nego u akvariju.