Srpanj 13, 2025, 10:12:55 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Čančara  (Posjeta: 1839 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline drug

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Čančara
« u: Svibanj 03, 2012, 11:55:56 prijepodne »
ja imam problemčić koji nije vezan za problem ne pijenja. prvi problem mi je sto ne kuzim kako staviti svoj post na forum (stid me) a drugi,  vazan problem;
sin je jucer iz dalmacije donio cancaru po drugi put. kako sjeverni jadran nije bas podneblje za cancare prva nam se vjerovatno smrzla u vrtu - vise je nikad nismo vidili.
ne zelim da se to ponovi i htio bih joj napravit terarij. zelim znati koliki treba bit, sta sve mora imat i naravno koliko je to ulaganje, kolko para i naravno ako terarij nije potreban i da mi to neko kaze.
« Zadnja izmjena: Svibanj 03, 2012, 14:05:32 poslijepodne od Chilii »

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: čančara ne pije?!
« Odgovori #1 u: Svibanj 03, 2012, 13:51:10 poslijepodne »
ja imam problemčić koji nije vezan za problem ne pijenja. prvi problem mi je sto ne kuzim kako staviti svoj post na forum (stid me) a drugi,  vazan problem;
sin je jucer iz dalmacije donio cancaru po drugi put. kako sjeverni jadran nije bas podneblje za cancare prva nam se vjerovatno smrzla u vrtu - vise je nikad nismo vidili.
ne zelim da se to ponovi i htio bih joj napravit terarij. zelim znati koliki treba bit, sta sve mora imat i naravno koliko je to ulaganje, kolko para i naravno ako terarij nije potreban i da mi to neko kaze.

Cancara je zasticena vrsta i najbolje je ako možeš odnjet nazad u Dalmaciju. :up:
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
Odg: Čančara
« Odgovori #2 u: Svibanj 03, 2012, 14:08:49 poslijepodne »
Čančaru vratite gdje ste ju i našli. Ako niste znali po zakonu RH je kažnjivo uzimanje čančara iz prirode.

Ako želite čančaru možete ju nabaviti na legalan način, od uzgajivača. Ali prije toga proučite što toj životinji treba jer se čančare NE DRŽE u terarijima!

Dakle jedini savjet u svezi vašeg problema je da životinju vratite nazad od kud ste je uzeli. A kada/ako nabavite životinju iz uzgoja onda vam možemo pomoći sa savjetima oko držanja, ovako ne.

Offline drug

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2012, 10:05:05 prijepodne »
hvala za savjete. cancara ce sto prije krenut put kuci. dok je tu volio znati sta smije jest i koliko. jer ce morat ostat s nama jedno mjesec dana

Offline schoko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2012, 22:09:40 poslijepodne »
Daj joj povrca(rajčicu,salatu,blitvu...)
Pokusavaj izbjegavat voće i sto prije mozes ju vratite na mjesto gdje je i nađena....

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2012, 23:35:58 poslijepodne »
Daj joj povrca(rajčicu,salatu,blitvu...)
Pokusavaj izbjegavat voće i sto prije mozes ju vratite na mjesto gdje je i nađena....

Voce i povrce nema sta raditi u prehrani cancare! Sve sto si naveo kao hranu spada u zastarjele narodne savjete iz proslog stoljeca.
Rajcica sadrzi spojeve koji su dugorocno otrovni za kornjace, također sadrzi ogromnu kolicinu fosfora i pre malo kalcija, previse vode, previse secera i pre malo vlakana.
Salata je 90% vode tako da prakticki nema nikakvu hranjivu vrijednost.
Blitva je bomba oksalne kiseline koja ometa metabolizam kalcija i niposto se ne smije davati na redovitoj bazi.
Cancare trebaju jesti hranu koja je bogata vlaknima, ima u sebi veci udio kalcija nego fosfora i ne sadrzi previse proteina i secera. U to uglavnom spadaju suhe trave i divlje bilje koje ne mozes kupiti u supermarketu. Evo popisa: LINK
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline drug

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Svibanj 09, 2012, 07:39:18 prijepodne »
thnx

Offline cuki1

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 60
    • www.kornjace.com
« Odgovori #7 u: Lipanj 30, 2012, 23:38:41 poslijepodne »
I jos nesto prema zakonu o zasticenim vrstama  kazna je u startu za cancare 4000,00 kn, ako vas netko prijavi
Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije...

Cuki i Bublica       www.kornjace.com