Srpanj 31, 2025, 01:44:52 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi akvarij :)  (Posjeta: 1173 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lule123

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi akvarij :)
« u: Lipanj 12, 2012, 23:14:03 poslijepodne »
Evo nedavno sam na poklon dobio akvarij sa par ribica filtrom,grijačem i rasvjetom.Evo slika:http://img444.imageshack.us/img444/1324/dsc04390j.jpg
Ništa nisam ukrašavao sve je onako kako sam i dobio.mene sada zanima kao prvo :) da li svjetlo treba raditi i dan i noć ili da preko noći ugasim,kao drugo koliko puta trebam mijenjati vodu mjesečno i koliko?Koje mi biljke preporučate za početak jer sam početnik :) također  ako mi možete preporučiti i neke ribice koje nisu previše zahtjevne i da im cijena ni do neba.Također me za biljke zanima kako da ih postavim da li ih samo trebam ubaciti i to je to ili nešto drugo?Evo da vas pitam pošto na internetu nigdje nisam našao koje su ovo vrste riba:http://img850.imageshack.us/img850/7981/dsc04392t.jpg
Također me zanima da li je ovim ribicama dosta ona hrana u listićima?evo slika:http://img337.imageshack.us/img337/7894/dsc04393j.jpg

Bio bih vrlo zahvalan ako netko ima višak biljaka pa da ako može i naravno želi da mi pokloni.

Pozdrav!

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Novi akvarij :)
« Odgovori #1 u: Lipanj 12, 2012, 23:20:27 poslijepodne »
Procitaj vodic za pocetnike...a ribe su skalari, i njih se mani dok se malo ne uhodas i ustosis...

hrana u listicima nije dovoljna, posebice ne za skalare. a njima treba i veci akvarij, neznam koliko je ovo litara, ali ako nije barem 150, bolje zaboravi na njih. sve ostalo - vodic za pocetnike!

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Lipanj 13, 2012, 11:14:53 prijepodne »
svijetlo imitira danje svijetlo (sunce) tako da se pridržavaš dan/noć
meni svijetlo radi od 12 do 22 bez prestanka...

tu procitaj o skalarima :
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=446:skalari&catid=16&Itemid=58

vodu mjenjaš 1 u 10 dana -nekih 20-30 %
s tim da usisavaš vodu sa dna akvarija (sa šljunka) jer tamo je najprljavija ...

ja bi ti preporučio guppy,molly,neonke i par čistača cory

samo problem su skalari,agresivni su i vole grickat ostale stanare...

sve ovisi o litraži akvarija i o onome šta ti hočeš!

znaci preporuka :
ili ostavi skalare i ubaci ribice koje idu sa skalarima...malo prozuji po netu...
ili pokloni skalare i prebaci se na miroljubive vrste kao gore navedeno,isto prozuji po netu... iz tog razloga što si početnik,a guppy ti je najidealniji za početnike...

kaj se tice bilja,odmah u startu kupi zemlju (podlogu za bilje) imas u svim pet centrima
rasporedis po aq i na to se nasipa šljunak,kamen ili što već hočeš....

nadam se da sam nešto pomogao...
sretno! ;)

Offline blacktihi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Lipanj 13, 2012, 11:49:05 prijepodne »
Onako od oka bih rekao da ti je akvarij dimennzija 60x30x30, odnosno da je 54 litre. To je stvarno premalo za skalare (eng. angelfish). Ako sam dobro vidio unutra onu crnu ribicu to je moly. Moly ribice spadaju u živorotke isto kao i guppy i švert (eng. sword tail)

Definitivno bih ti preporučio da se držiš živorotki za početak (barem do zime) da vidiš kako ti se akvaristika sviđa. Svatko od nas je najviše naučio metodom vlastite kože, doduše informacija na netu ima puno, ali dok sam ne vidiš kako što ide ni ne shvaćaš ozbiljno sve što piše na netu.

Ako želiš staviti biljke u akvarij definitivno poslušaj savjet koji ti je dao zgmarkozg, jer u suprotnom bi mogao biti razočaran sa svojim uspjehom oko biljaka... Što se biljaka tiče, pogledaj po oglasniku na forumu i definitivno pronađi neku literaturu u digitalnom obliku s kojom ćeš krenuti u svoje akvarističko putovanje...

Puno uspjeha želim

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Lipanj 13, 2012, 11:53:45 prijepodne »
Svatko od nas je najviše naučio metodom vlastite kože, doduše informacija na netu ima puno, ali dok sam ne vidiš kako što ide ni ne shvaćaš ozbiljno sve što piše na netu.

Ziva istina. Informacija koliko hoces, medjutim najcesce su zbunjujuce, kontradiktorne i veoma kontraproduktivne, ponekad i za nekog tko kuzi o cemu se radi, a kamoli za pocetnika.

Ono sto moras znati, neke osnove, pise ti u prirucniku. a najlakse ces nauciti...i najbolje, dodao bih... ako probas. Manji akvarij, nezahtjevno bilje, jednostavne (necu reci jeftine) ribe, par komada....tako se najbolje uci, iako je to vjerovatno najdugotrajniji i najskuplji postupak. Oslanjati se na neke informacije moze biti i jako problematicno, jednostavno, probaj i vidi.