ima zmija koje prihvacaju samo zivi plijen i koje nikad ne predju na mrtvi.
Ovo je istina. Pričao sam sa malo "većim" teraristima sa stranih foruma čije je iskustvo ne može niti približno mjeriti s našim ovdje i kažu da se možeš na trepavice postaviti ako ti zmija ne prihvaća mrtvo. Isto kao što neke zmije nikada ne prijeđu sa miševa na štakore ili sa gmazova/vodozemaca/riba na glodavce.
Evo primjera: Postoji jedan gospodin iz V.Britanije koji ima kolekciju od preko 400 zmija i sve ih hrani mrtvim plijenom (frost - defrost) osim tih par zeznutih colubrida i elapida koje već par godina pokušava preobratiti na mrtvo i nikako ne uspijeva. Probao je sve moguće tehnike od ostavljanja plijena u terariju,cimanja, pokinga, braininga,čak i dry i wet force feedinga i najčešće se događalo da su plijen povratile ili su i dalje nakon toga odbijale mrtvo kada bi im plijen bio ponuđen sa pincete.
Ja sam također do nedavno svoje zmije hranio samo živim plijenom. Sada kad imam malo veći broj zmija, nemam više volje ni želje svaki dan hraniti i čistiti kavez sa glodavcima, a i nemam više mjesta di bi ih držao jer smrde ko sam vrag pa kupujem zamrznute i hvala Bogu nisam imao većih problema sa prelaskom na mrtvo niti kod jedne zmije, ali i dalje znam ponuditi živo ako mi netko da miša ili štakora koji nije zaleđen.
Kada se hrani živim plijenom, glodavac ili ptica se
NIKADA ne smiju ostaviti u terariju bez nadzora!
Ako se glodavca vec daje zivog,preporucljivo ga je.drzat forcepsom i "onemogucit" dok zmija ne zagrize.
Ili kako je jednom davno pokojni Peđa objasnio tehniku hranjenja živim plijenom: "uzmeš štakora, poliješ ga vodom i ubaciš u terarij. Dok se on liže i briše tu vodu sa svojeg krzna zmija mu se prikrade i mazne ga prije nego on uopće stigne reagirati".
Ako znaš kaj radiš i paziš na svojeg ljubimca ovako nešto se ne događa.