Svibanj 11, 2025, 23:26:32 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Moj akvarijski raj ili`ti početnički RIO 125  (Posjeta: 2500 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chimichanga

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Osijek
Moj akvarijski raj ili`ti početnički RIO 125
« u: Svibanj 28, 2012, 20:33:16 poslijepodne »
Dragi moji kolege akvaristi evo i priče o mom početničkom akvariju, u kojem svakoga dana uživam....

Akvarij: Juwel RIO 125 sa original opremom svijetla (Juwel High Lite Day-T5 28 watt i Juwel High Lite Nature-T5 28 watt), filter (Juwel Bioflow 3.0 Compact), pumpa (Juwel Bioflow 600) i grijač (Juwel 100 watt).

Smještaj: Akvarij je smješten u prolazu tako da je obostrani, pa uživamo u njemu sa gotovo svih strana  :) Zbog toga sam podlogu stavljala tako da je deblja u sredini, a tanja pri krajevima akvarija, te sam također vodila računa o smještaju biljaka, jer sam željela da bude akvarij bude prozračan.

Podloga: Debljine 6-8 cm ovisno o položaju u akvariju
1.sloj: 10 l zemlje za cvijeće (koja je natapana i ispirana 2x dnevno u trajanju od tjedan dana, a kada došla u akvarij preko nje sam stavila mrežicu za komarce
2. sloj: 5 kg Vulkanita HOBBY
3. sloj: 10 kg riječnog šljunka (granulacija 3-5mm)

Dekoracije: Mangrov panj (natapan tjedan dana u naizmjenično vreloj i hladnoj vodi). Nakon što sam ga stavila u akvarij prvih dva tjedna je puštao bijelu sluz, ali je onda sama od sebe nestala. Veće kamenje iz korita rijeke Drine (dobro prokuhano).

Cikliranje: Započelo 21.03.2012. kada sam posadila bilje i poslagala dekoraciju, a zbog velike količine vode i praktičnosti prvo vodu sam tretirala sa sredstvom za pripremu vode Aquatan. Osvjetljenje traje 12 sati (9-21h), tjedna izmjena 25% vode (odstajale osječke pipovače) i svakodnevno hranjenje „u prazno“ kako bi se proces cikliranja ubrzao. Nestrpljenje i znatiželja su odlučili da 2 tjedna poslije stižu prvi stanovnici  :P

Ribice: uzimala sam ih u grupama ne većim od 6 jedinki i u razmacima minimalnim od 5 dana
•   Corydoras (3) – vrste: Corydoras aeneus (brončani i albino) i Corydoras paleatus
•   Ancistrus dolichopterus (1)
•   Sijamski algožder/Crossocheilus oblongus (2) – pokazali su se odličnim čistačima smeđih algi i mojih ruku dok usisavam dno akvarija
•   Betta splendens (2) – par, Royal Blue mužjak i Light bicolor ženka (bijelo tijelo-crvene peraje)
•   Švert/Xiphophorus hellerii (3 ♂ +4 ♀) – početno je bilo 2+5, ali mi je jedna švertica neki dan promjenila spol; razne boje: crvena, zelena i tuxedo
•   Silver molly (1♂+2 ♀)
•   Black molly lyra/Poecilia sphenops (3♂+1 ♀)
•   Poecilia velifera/Yucatan molly (2♂+2 ♀) – par albino boje i par dalmatino boje
•   Danio rerio (5) - 2 Zebra danio/Brachydanio rerio longfin, 2 Leopard danio/Danio rerio frankei i  1 Golden danio rerio
E sad pitanjce, s obzirom na ovu ekipu da li bi se tu još uklopile i neonkice?!

Ostale vrste:
•   Cherry kozice (Neocaridina denticulata sinensis) – većinom aktivne noću, a preko dana se sakrivaju u panju i iza mahovine; manje su nažalost pojeli borci (R.I.P.)
•   Zelene kozice (Neocaridina heteropoda wild)
•   Puž jabučar (Ampullariidae) – 1 zlatni

Biljke: Pretpostavljam da je svima više-manje poznato kako pri kupnji biljke u pet shopovima rijetko kada dobijete naziv, pa nisam sigurna u sve vrste (tamo sam stavila upitnik ?), pa bi bila zahvalna poznavaocima biljaka na pomoći oko identifikacije ;)
•   Pogostemon stellatus
•   Vescularia ferriei/Weeping moss
(Javanska mahovina) – zavezana silkom za mangrov panj
•   Limnophila sessiflora
•   Alternanthera bettzkkiana green
– kupila sam je neznajući da je terarijska biljka, ali za sada mi uspjeva, pa čak i polako raste (ne u visinu, nego joj tjeraju novi izdanci), ali je najsklonija smeđoj algi
•   Mayaca fluviatilis ?
•   Bacopa caroliniana
•   Cryptocoryne wendtii green
•   Alternanthera reineckii purple
•   Cyperus helferi ?
•   Ceratophyllum demersum
– plutajuća biljka
•   Ophiopogon japonicus ? – još jedna terarijska
Eleocharis parvula i Hemianthus callitrichoies „Cuba“ sam također imala, ali mi nisu uspjele pretpostavljam zbog predebelog sloja šljunka i njegove prevelike granulacije, pa korijenje nije dohvatilo hranjivu podlogu, a vrlo teško mi ih je bilo zasaditi (malo-malo su plutale po akvariju).Početnička pogreška, šta je tu je... Za sada ne koristim nikakvo gnojivo (ima li kakvih proporuka po tom pitanju?), ni CO2.

Hvala svim forumašima koji su mi sa svojim savjetima pomogli u ovom pothvatu, bez njih bi ovo išlo puno, puno teže, računam i dalje na vas  ;)
To je to od mene za sada, kada malo bolje savladam akvarističku fotografiju, bit će i još fotki  :bye1:

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Moj akvarijski raj ili`ti početnički RIO 125
« Odgovori #1 u: Svibanj 28, 2012, 20:39:59 poslijepodne »
bete se ne drze u paru, i ne drze se u tolikom akvariju.....

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Svibanj 28, 2012, 20:46:18 poslijepodne »
Tako je  kolega Damire bete zasebno u akvarij od 5-10 litara, tuj se ribica pati a i bude ti polako riješavala repove drugim ribicama.
Corydorasi bolje da su jedna vrsta i to što više to bolje bar 5-6 kom na taj akv,
Inače ljep akvarij, samo probaj to sa betom riješit, zamijenit prodat  ili nešto slično npr,, stavit u mali akvarij

Offline Kulikuli

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #3 u: Svibanj 28, 2012, 21:03:32 poslijepodne »
Lijep akvarij, za svaku pohvalu, smo odabir riba je malo po meni loš, bolje je ići na veće jato pa uzet vrstu, dvije, tri ali da su u većim skupinama, ljepše ribama, ljepše tebi, ovak djeluje ko čušpajz, no sve u svemu jako lijep akvarij :klap:

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #4 u: Svibanj 29, 2012, 00:55:08 prijepodne »
pozdrav iz osijeka, evo u skorije vrijeme su nam se predstavile dvije sugradjanke! dobrodosla!
evo, akvarij ti je lijep, vidim da si dobro proucila sto i kako... jedino, dvije zamjerke: sljunak je prekrupan, i prednji plan je prazan. steta sto cuba i eleocharis nisu uspjeli, mozda bi ti se sagittaria ukopila? p.s. kako napreduje pogostemon strelatus, ne vidi se na slikama...

Offline chimichanga

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 29, 2012, 19:29:47 poslijepodne »
bete se ne drze u paru, i ne drze se u tolikom akvariju.....

Za tu informaciju nisam znala. pročitala sam da je mužjaku potreban mali "harem" da bude zadovoljan, pa sam mu prvotno uzela 3 ženke, ali sam 2 udomila pošto su bile preagresivne prema drugim ribicama. ovaj par za sada vrlo dobro funkcionira, držim fige da tako i bude i dalje, jer mi je velika želja bila imati bette

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 29, 2012, 19:36:40 poslijepodne »
Mozda nisi nesto dobro procitala, bete se drze same, i dok zenke mozda i mozes drzati u vecem broju, muzjak je sam, cijelo vrijeme, osim za mrijest, ali ni to onda opet ne ide tako u zajednickom akvariju. Mozda na izgled funkcionira, ali....prevelik je to akvarij za tu ribu. Obicno vicemo "premali ti je akvarij", ali eto u ovom slucaju - akvarij je dobrih 10 puta veci nego sto bi bilo idealno.  :D

Offline chimichanga

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Svibanj 29, 2012, 19:37:20 poslijepodne »
Tako je  kolega Damire bete zasebno u akvarij od 5-10 litara, tuj se ribica pati a i bude ti polako riješavala repove drugim ribicama.
Corydorasi bolje da su jedna vrsta i to što više to bolje bar 5-6 kom na taj akv,
Inače ljep akvarij, samo probaj to sa betom riješit, zamijenit prodat  ili nešto slično npr,, stavit u mali akvarij

Jel bi mi mogao objasniti zašto bettama ne odgovaraju ovakvi uvjeti?! Meni se čini da je ribicama lijepo, nisu agresivne prema drugima (osim manjim kozicama) i živahne su, nastojim ih raznoliko hraniti, ali početnik sam pa možda nešto ne primjećujem. nadam se da ne pate, jer to ne bi htjela, a stvarno mi je velika želja bila imati borca, a nemam uvjeta da uz ovaj akvarij imam još jedan samo za njega  :(
Svakako ću nabaviti još ribica, a među njima i još corydorasa. Znaš li možda da li bi uz ove ribice koje imam išle i neonke?!

Offline chimichanga

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Svibanj 29, 2012, 19:44:59 poslijepodne »
pozdrav iz osijeka, evo u skorije vrijeme su nam se predstavile dvije sugradjanke! dobrodosla!
evo, akvarij ti je lijep, vidim da si dobro proucila sto i kako... jedino, dvije zamjerke: sljunak je prekrupan, i prednji plan je prazan. steta sto cuba i eleocharis nisu uspjeli, mozda bi ti se sagittaria ukopila? p.s. kako napreduje pogostemon strelatus, ne vidi se na slikama...

Hvala sugrađane! Potpuno se slažem s tobom što se tiče šljunka, to sam tek kasnije skužila, a sad mi se ne da mijenjati. planiram si nabaviti neku biljčicu za prednji plan, ovo što si spomenio sam mislila da sam uzela, ali kad sam surfala sam skužila da sam kupila terarijsku biljku  :( Pogostemon stellatus mi je u početku izrastao na brzinu, a sada mi se čini da je glavna slastica mom pužu, ne izgleda mi baš najbolje

Offline chimichanga

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 29, 2012, 19:51:33 poslijepodne »
Mozda nisi nesto dobro procitala, bete se drze same, i dok zenke mozda i mozes drzati u vecem broju, muzjak je sam, cijelo vrijeme, osim za mrijest, ali ni to onda opet ne ide tako u zajednickom akvariju. Mozda na izgled funkcionira, ali....prevelik je to akvarij za tu ribu. Obicno vicemo "premali ti je akvarij", ali eto u ovom slucaju - akvarij je dobrih 10 puta veci nego sto bi bilo idealno.  :D

Ili sam pročitala na krivoj stranici i previše slušala prodavače kojima je u cilju prodat ribu...kako god se okrene tak je, kako je, pogriješila sam, ali sam sad nešto naučila. hvala.
znači dečki su osuđeni na samoću, siročići, nije ni čudo kad sam ga stavila u akvarij da nije znao koju curu prvu da oblijeće, jadnik se nije snašao  :-[

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 29, 2012, 19:54:16 poslijepodne »
Jel bi mi mogao objasniti zašto bettama ne odgovaraju ovakvi uvjeti?!

Procitaj malo o njihovom prirodnom stanistu, ponasanju i slicno, i sve ce ti biti jasno.

Ukratko - Beta je los plivac, dakle, nikako joj ne odgovaraju veliki i duboki prostori, s jakim strujanjem vode. Idealno je mali akvarij, s jako slabim filterom, prakticki da nema strujanja vode. Zbog njihove teritorijalnosti i "agresivnosti", ne drze se u kombinaciji sa drugim ribama, posebice ne sa ribama slicnim njima - s dugim perajama, jarkim bojama i slicnog oblika. Iz istog razloga, ne drzi se s drugim pripadnicima svoje vrste.

Beta je sretnija u malom akvariju, to sto se tebi cini da je njoj lijepo, vjeruj nista ne znaci. Da je tvoja beta zadovoljna uvjetima u kojima zivi, usto da je mlada i zdrava riba, odavno bi ti ostala bez te zenke s kojom se "tako lijepo slaze". Ovako, riba je izgubljena u tolikom prostoru, s hrpom riba oko sebe, jakim filterom....da ne nabrajam.

Nitko ne kaze da je treba drzati u casi vode, ali sve iznad 40, u odredjenim uvjetima moze i 50 litara vode, te sustanarima (osim eventualno corydorasa ili nekog L-a, u nesto vecem akvariju) je kocka, i sigurno riba nije ni sretna ni zadovoljna.

Shopovi nisu i vjerovatno nikada nece biti mjerodavni za savjetovanje, njima je cilj prodati.