Srpanj 11, 2025, 16:28:16 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kornjače za van  (Posjeta: 3446 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
kornjače za van
« u: Svibanj 19, 2012, 18:27:33 poslijepodne »
jedno pitanje za znalce o kornjačama..prijatelj bi htio imati kornjače vani, tokom cijele godine, prostor bi preuredio sa mnoštvom pijeska i slično, da bi se mogle ukopati prek zime, jezreo je također tu..
jednostavno pitanje, koje kornjače bi mogle biti vani tijekom cijele godine, a da ih se ne treba seliti u unutarnju nastambu tijekom hibernacije ?
hvala na odgovorima

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: kornjače za van
« Odgovori #1 u: Svibanj 19, 2012, 19:21:26 poslijepodne »
Da bi hibernacija u vanjskom jezeru bila sigurna najdublje mjesto bi trebalo imati 120 cm i imati deblji sloj mulja za ukopavanje. Stranice jezera moraju biti stepenasto građene da se kornjace nakon buđenja iz hibernacije mogu popeti do povrsine po zrak - pre slabe su da odmah plivaju.

Za ove prostore bi od vodenih najprikladnija bila europska barska kornjaca - Emys orbicularis. Naravno ona je u Hr. strogo zasticena i trebao bi je nabaviti od uzgajivaca sa papirima. U tom slucaju odrasli primjerak koji moze sigurno prezivjeti vani dođe 100-200 eura, mozda i vise. Kada iskesiras toliku sumu novaca na jednu kornjacu onda ti se bas niti ne isplati tu kornjacu ostaviti vani na milost i nemilost zime. Tako da vlasnici u Europi vecinom ipak spremaju Emyse u kontroliranu hibernaciju jer uvijek nesto moze poci po zlu.

Druga, jeftinija opcija je uzeti kornjacu iz sjevernog dijela S. Amerike, npr. "obojane kornjace" (Chrysemys picta picta i Chrysemys picta belli). One imaju ekstremnu prilagodbu na hladnocu, prirodan "antifriz" u krvi:

Vani su lagano nabavljive (tipa 30-ak eura), no u Hr. je zbog ove prilagodbe zabranjen uvoz jer bi postale invazivna vrsta koja se cak moze i razmnozavati. Od  kanadskih vrsta ima jos nasrtljiva kornjaca (Chelydra serpentina) koja isto trpi niske temperature ali s obzirom da ti moze amputirati saku uvoz je isto zabranjen. Postoji i obicna mosusna kornjaca (Sternotherus odoratus) koja se moze sad kupiti kod nas, no ako nju ubacis u jezerce vise ju nikad neces vidjeti jer se drzi mraka i dna, ne izlazi na suncanje i dostigne samo 10-ak cm velicine.

Tako da se najvise isplati udomiti crvenouhu/zutouhu i preko zime ju spremati u kontroliranu hibernaciju u podrum, supu, garazu...
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 19, 2012, 20:11:57 poslijepodne »
hvala kori na odgovoru..prvo sam ju i ja spomenul žuto/crvenouhe, al ne želi i nema mjesta ju pospremat na neko "toplije" mjesto tijekom zime, pa me zamolio da vas ovdje priupitam..
znači, ništa što bi kod nas bilo legalno nabavljivo ?

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #3 u: Svibanj 19, 2012, 21:32:54 poslijepodne »
Emys orbicularis ce se moci legalno nabaviti vani i dovesti u Hr. kada uđemo u EU, i sda bi se mogle nabaviti ali je postupak uvoza skup i dugo traje.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 19, 2012, 21:46:52 poslijepodne »
Ma, ak je jezero dovoljno duboko i ima mulja, odrasla crvenouha bi trebala prezimit bez problema.

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #5 u: Svibanj 19, 2012, 23:34:31 poslijepodne »
Ma, ak je jezero dovoljno duboko i ima mulja, odrasla crvenouha bi trebala prezimit bez problema.

Sama hibernacija obicno nije toliki problem koliko je period prije i poslije hibernacije. U odnosu na prirodno staniste ti periodi su kod nas dosta duzi i nestabilniji. Prije same hibernacije kornjace zbog hladnog vremena pre rano krenu s pripremom (prestaju jesti), a temperatura nikako da se spusti dovoljno nisko da mogu u hibernaciju. Na kraju potrose previse zaliha masnoca i nemaju dovoljno da prezive hibernaciju. Ako se u tom periodu razbole (npr. upala pluca) bolest ce ih ubiti kada uđu u hibernaciju jer se imunitet prakticki skroz ugasi. Kornjace koje imaju srece prezivjeti hibernaciju se na proljece najcesce prerano probude zbog nepredvidljivog vremena i nemaju sto jesti pa ugibaju od slabosti. Smrzavanja tijekom same hibernacije isto nisu rijetkost (prosla godina recimo). Europska istrazivanja su pokazala da kornjace stavljene van u nasu klimu prozive u prosjeku 7-8 zima i onda ugibaju. Imao sam priliku razgovarati sa gospođom iz uprave Botanickog vrta i doznao sam da su prijasnjih godina kada su imali pre velik broj zivotinja da ih spremaju unutra na proljece skupljali desetke uginulih kornjaca iz jezera. Zdrava odrasla kornjaca ce prezivjeti par zima vani, ali nakon toga vjerojatno vise nece vise biti zdrava i onda je samo pitanje vremena...
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 21, 2012, 16:12:27 poslijepodne »

I na minus 20 kak recimo zna bit?  ;)
Zagreb

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #7 u: Svibanj 21, 2012, 18:17:45 poslijepodne »

I na minus 20 kak recimo zna bit?  ;)

I u takvim uvjetima na dnu jezera je temperatura konstantnih 4°C. Sjeti se fizike za osnovnu školu i fenomena anomalije vode (voda ima najveću gustoću pri 4°C - iznad i ispod te temperature je gustoća manja pa se voda izdiže prema višim slojevima) Jedina opasnost za kornjače je da u vodi nema dovoljno kisika ili da se jezerce potpuno zamrzne, što je u slučaju dubine preko 1-1,5m u našim uvjetima nemoguće.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 21, 2012, 21:43:09 poslijepodne »
Je, ak se ne varam, to se spominje čak i u "prirodi" u nižim razredima.  -?

U potpunosti se slažem s ovim šta je Kori reko, al tu je sad riječ o kornjačama puštenima, odnosno odbačenima u masovnom broju u njihova neprirodna staništa.
Mislim da bi u dvorišnom jezercu, u kolko tolko povoljnijim uvjetima i s mogučnosti kontroliranog hranjenja zdrave kornjače imale puno veće šanse za preživljavanje više od nekoliko zima.
A ak je bolesna, krepaće i obična barska...

Offline dora

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 22, 2012, 11:50:20 prijepodne »

I u takvim uvjetima na dnu jezera je temperatura konstantnih 4°C. Sjeti se fizike za osnovnu školu i fenomena anomalije vode (voda ima najveću gustoću pri 4°C - iznad i ispod te temperature je gustoća manja pa se voda izdiže prema višim slojevima) Jedina opasnost za kornjače je da u vodi nema dovoljno kisika ili da se jezerce potpuno zamrzne, što je u slučaju dubine preko 1-1,5m u našim uvjetima nemoguće.
Odmah se ogradujem cinjenicom da fizika i ja nikad nismo bile osobite (ako i ikakve) prijateljice  :-[
No, imho, drzati taj tip kornjace (RES) vani u nekom dvorisnom jezercu je luda stvar proljece/ljeto/jesen ali ja bi ju ipak zimi unijela.
Bilo da ju onda zimi drzim u akvariju, bilo da zimi hibernira u supi il gdje vec.
Nekako mi se cini sigurnijom opcijom od jezerca.
Osobito s ovakvim cudnim vremenom kakvo je zadnjih godina.
Cak i da sad imam kornjacu vani, sta, prije koji tjedan, vani je bilo 3 stupnja, a peti mjesec, pa mi ne bi bilo bas svejedno hoce li pokupit kakvu prehladu/upalu (jer ipak ta voda u jezercu se hladi, nije to mora koje i nakon zahladnjenja drzi temperaturu. Ne znam... moguce da brijem bez veze, al... kaj je sigurno je sigurno.  :)
Zagreb