I u takvim uvjetima na dnu jezera je temperatura konstantnih 4°C. Sjeti se fizike za osnovnu školu i fenomena anomalije vode (voda ima najveću gustoću pri 4°C - iznad i ispod te temperature je gustoća manja pa se voda izdiže prema višim slojevima) Jedina opasnost za kornjače je da u vodi nema dovoljno kisika ili da se jezerce potpuno zamrzne, što je u slučaju dubine preko 1-1,5m u našim uvjetima nemoguće.
Odmah se ogradujem cinjenicom da fizika i ja nikad nismo bile osobite (ako i ikakve) prijateljice
No, imho, drzati taj tip kornjace (RES) vani u nekom dvorisnom jezercu je luda stvar proljece/ljeto/jesen ali ja bi ju ipak zimi unijela.
Bilo da ju onda zimi drzim u akvariju, bilo da zimi hibernira u supi il gdje vec.
Nekako mi se cini sigurnijom opcijom od jezerca.
Osobito s ovakvim cudnim vremenom kakvo je zadnjih godina.
Cak i da sad imam kornjacu vani, sta, prije koji tjedan, vani je bilo 3 stupnja, a peti mjesec, pa mi ne bi bilo bas svejedno hoce li pokupit kakvu prehladu/upalu (jer ipak ta voda u jezercu se hladi, nije to mora koje i nakon zahladnjenja drzi temperaturu. Ne znam... moguce da brijem bez veze, al... kaj je sigurno je sigurno.