Srpanj 21, 2025, 17:29:50 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prvi mrijest pandica  (Posjeta: 1666 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vrabac

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 48
prvi mrijest pandica
« u: Travanj 11, 2012, 22:58:20 poslijepodne »
Pozdrav svima!!

Kako naslov kaže, prvi mrijest i trebam pomoć!!
Prekjučer navečer smo prvi puta gledali kako nam se pandice mrijeste, prekrasni su i presmiješni!!! Jučer smo uspjeli pronaći i prebaciti 8 jaja u kotilicu (nije puno, al veseli)

Inače mijenjamo vodu sa usisavanjem dna na tjednoj bazi otprilike 20-25%. Prekjučer je trebao biti dan za čišćenje, ali nismo ništa dirali da ih ne uznemirimo... Jučer smo po premještaju jaja u kotilicu stavili u aq propisanu dozu Mycopura protiv plijesni. Vodu još uvijek nismo mijenjali... Kotilica ima zračnu pumpu, aq ima „zračni“ filter... Od kada smo skužili jaja, svjetlo smo ugasili i palimo ga samo po potrebi i na kratko (jel to ok?).
Trenutno me najviše brine ta izmjena vode... Kada? Koliko? :question: :question:

Od 8 jaja, njih 5 ima jasno vidljivu bijelu točkicu, a ostala 3 su mi nekako sumnjiva, kao da nisu oplođena, a sve mi ih je žao baciti jer ih je tako malo... Na „dobrim“ jajima su mi i nekakvi muceki za koje nisam ziher dal je plijesan ili su to muceki od Cladophore...

U aq imam 5 pandica, 1 ancića, 3 kozice, 2 helene i hrpu pužića štetočina. Ako je slučajno koje jaje ostalo neprebačeno, kolika je šansa za preživljavanjem???

Inače, mamek i tatek su i dalje jako aktivni, naganjaju se po cijelom aq.. možda bude još kaj od njih...

Svi savjeti i preporuke su i više nego dobrodošli!!! Nitko sretniji od mene ak malci proplivaju!!!

Evo par slikica za bolju predodžbu, iako baš i nisu nešto...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: prvi mrijest pandica
« Odgovori #1 u: Travanj 11, 2012, 23:40:39 poslijepodne »
Ako je slučajno koje jaje ostalo neprebačeno, kolika je šansa za preživljavanjem???

Prilično velike, ukoliko se jaja ne dočepaju puževi, jer drugih predatora koliko vidim nemaš. Mene je nedavno razveselilo kad sam u akvariju vidio 2 već poluodrasla C. nanusa kako marširaju sa odraslima - akvarij mi je jako gusto zabiljen pa je moguće da ih ima još. Mrijeste mi se svako malo, obično oko stream pumpe, jučer sam baš na njoj promjetio jaja i stalno ih branim od puževa, drugo nemam namjeru poduzimati. U akvariju ima još bulumenta carskih tetri koje isto imaju već desetak mladih, te neonke i  nekoliko mikrorazbora.

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 11, 2012, 23:50:09 poslijepodne »
hm, puževa imam valjda miljardu... helene kao da niš ne tamane, tak da se bojim ako je koje jaje ostalo da nebu dugo...

svaka čast na malcima!!  :up: imaš li možda kakav savjet oko izmjene vode?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Travanj 12, 2012, 08:59:22 prijepodne »
20-25% tjedno mi se čini malo, ja mijenjam skoro 50%, ali i dosta gnojim. za mlade bih prešao na 30 posto 2 x tjedno i to što prije dok se nisu izlegli.

Offline vrabac

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Travanj 12, 2012, 18:01:37 poslijepodne »
ne gnojim uopće jer imam samo anubias i cladophoru... prelazim na dvotjednu izmjenu vode...

može li mi još netko dati kakve smjernice??