Srpanj 23, 2025, 18:07:32 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Vanjski filter  (Posjeta: 2806 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ivica07

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Vanjski filter
« u: Ožujak 31, 2012, 08:53:19 prijepodne »
Kupio sam vanjski filter i postavio ga u funkciju. Radio je paralelno sa unutarnjim nekih 10 dana stim da sam stavio tekucinu u njega da prije sazrije.. Unutarnji sam sinoc izvadio. Zanima me jer citam po forumu da se unutarnji dijelovi filtera ciste barem 1 mjesecno, pa pitanje glasi dali se mora i kod vanjskog fitera to raditi.. Filter je sers 400 +UV, protok mislim da je 1100l/h

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Vanjski filter
« Odgovori #1 u: Ožujak 31, 2012, 09:20:26 prijepodne »
Naravno da mora! Period čišćenja određuješ prema broju riba, načinu hranjenja...
Iako, osnovna preporuka je da gledaš protok, kad primjetiš da je pao vrijeme je za čišćenje, što je otprilike jednom mjesečno.

Offline MEMO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 31, 2012, 09:26:55 prijepodne »
evo ja imam vanjski eheim filter i nisam ga cistio od 8-9 mjeseca prosle godine.radi malo sporije al jos cisti kao lud  :)
MEMO

Offline Ivica07

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 31, 2012, 10:09:48 prijepodne »
Ok pazit cu na te stvari pa po tome intervenirati..

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Ožujak 31, 2012, 10:42:13 prijepodne »
Vanjski filter cackaj sto manje. Redovito cisti izlaznu i ulaznu cijev, spraybar ili sto vec imas, crijeva nesto rjedje, a samo otvaranje kante i ciscenje filter materijala gledaj da je sto rjedje, ovisno o volumenu posude, mislim da je svaka 3-4 mjeseca i vise nego dovoljno za filtere veceg kapaciteta (preko 5-6 litara).

Smanjenje protoka je dobar pokazatelj, ali protok moze biti smanjen i zbog neceg drugoga, a ne prljavosti filtera (prljava crijeva, cijevi i slicno), tako da....sacekaj koji mjesec, a kad ga prvi put otvoris vidjet ces koliko je prljav-zaepljen, prema tome ces si moci stvoriti neki plan odrzavanja i ciscenja.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Ožujak 31, 2012, 10:50:20 prijepodne »
Naravno da mora! Period čišćenja određuješ prema broju riba, načinu hranjenja...
Iako, osnovna preporuka je da gledaš protok, kad primjetiš da je pao vrijeme je za čišćenje, što je otprilike jednom mjesečno.
nikako, ako moras vanjski filter cistiti jednom mjesecno jer ti se toliko smanji protok onda znaci da ti je fiter turbo premali za taj akvarij. 2-3 puta godisnje je dosta.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 31, 2012, 11:05:38 prijepodne »
nebi se trebalo precesto cistiti, zato ga i imas, ali nebi s trebalo i nista previse desiti ako se pazljivo cisti, osim sto je tlaka to raditi. ako se bio medij stavi u kantu vode ili ostavi u kucistu filtera na krace vrjeme nebi trebalo puno naskodit, a za mehanicki medij i je bolje kad se cesce ocisti, izbacis sve iz sistema i nemoze se dalje raspadati, samo ako je cesto puno smeca u filteru nekako mi se cini da je lakse staviti spuzvu na ulaz pa nju cesce ocistit nego svako malo otvarati sami filter
i od te tekucine ti se nece puno prije se zaciklirati, nije neznam kako bitno na to trosit novac. ok ako se stavi ali neradi nikakva prevelika cuda

Offline Ivica07

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Ožujak 31, 2012, 11:20:47 prijepodne »
Ok :up:

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Ožujak 31, 2012, 22:31:07 poslijepodne »
Ja kupio seru 400 u skalaru na vežici za akvać od 360l,taj filter je velik ko kanta za smeće kaže vlasnik čišćenje 1do2 puta godišnje.

Offline Ivica07

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 01, 2012, 08:37:24 prijepodne »
I ja sam ga kupio u skalaru i meni je to isto rekao, ali rekoh da vas tu pitam na forumu..

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 01, 2012, 12:05:38 poslijepodne »
a ovisi koliki je tvoj akvarij.

Offline Ivica07

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 01, 2012, 16:01:40 poslijepodne »
Akvarij 110 l

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 01, 2012, 16:18:39 poslijepodne »
2-3 puta godisnje bi trebalo biti dosta. Ja toliko cistim fluval 405 na 230l.

Offline Ivica07

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 01, 2012, 22:13:57 poslijepodne »
ok hvala...

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 02, 2012, 16:40:11 poslijepodne »
e sad ga j..., sa jedne strane se savjetuje OBAVEZNO čišćenje jednom mjesečno, a ovdje sad kažete 2-3 puta godišnje...

uglavnom, ja filter čistim jednom mjesečno i sve je u redu.

Offline MEMO

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 02, 2012, 17:32:18 poslijepodne »
ja ga cistim jednom do dva puta godisnje.gore sam napisao da ga nisam otvarao od 8-9 mjeseca prosle godine.kazu ako radi kako treba da nema potrebe cistit zbog dobrih bakterija i tako neceg jos nisam siguran.meni radi super i jako sam zadovoljan :)
MEMO

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 02, 2012, 18:05:55 poslijepodne »
Ciscenje i odrzavanje opreme je individualno, i slijepo pracenje nekog plana ili "istine" nije dobro.

Jednom mjesecno je recimo predugacak period za neke male unutarnje, hang on i slicne filtere. S druge strane, mjesec dana je prekratak period za vece vanjske, sumpove, u poklopcu, preljevnje, ovakve ili onakve.

Malo logike i malo iskustva i vidjet ces kad je najbolje vrijeme za cistiti filter, i prema tome ces skuziti i koliko cesto to trebas raditi. Jaca pumpa, vise filter materijala, raznolikog, i potreba za ciscenjem je manja, komadic spuzvice u nekom filtercicu, i cistit ces ga konstantno. Nema religije tu.

Nadalje, manje si stetis ako NE ocistis filter materijal, nego ako to radis precesto.

Offline Therion

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 02, 2012, 18:23:56 poslijepodne »
Ciscenje i odrzavanje opreme je individualno, i slijepo pracenje nekog plana ili "istine" nije dobro.

Jednom mjesecno je recimo predugacak period za neke male unutarnje, hang on i slicne filtere. S druge strane, mjesec dana je prekratak period za vece vanjske, sumpove, u poklopcu, preljevnje, ovakve ili onakve.

Malo logike i malo iskustva i vidjet ces kad je najbolje vrijeme za cistiti filter, i prema tome ces skuziti i koliko cesto to trebas raditi. Jaca pumpa, vise filter materijala, raznolikog, i potreba za ciscenjem je manja, komadic spuzvice u nekom filtercicu, i cistit ces ga konstantno. Nema religije tu.

Nadalje, manje si stetis ako NE ocistis filter materijal, nego ako to radis precesto.

E a kako će početnik imati iskustva? Ako pogledaš Slatkovodne bolesti bit će ti jasnije o čemu govorim.... U puno slučaja je detektiran problem nečišćenje filtera pa i kod onih koji kažu da ga čiste jednom u dva mjeseca, pa je savjet češće čišćenje.

Ovo zadnje što si napisao je isto tako relativno...

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 02, 2012, 19:03:19 poslijepodne »
pa vecina pocetnika pocne sa necim zapravo totalno neadkvatnim kaj im je uvalio trgovac. Ili kaj je doslo u kompletu. A sa godinama se skuplja iskustvo, frustracije, znanje i sve ostalo.
IMO. idealan karnisterski fiter je onaj koji je namjenjen za 3-4 puta veci akvarij od onoga kaj imas.
moje kombinacije.............
imao nekada eheim 2222 koji je namjenjen za akvarije do 150l. Kupio ga prema savjetu trgovca davnih dana za akvarij od nekih 140l. Bio malad i naivan, to sve skupa mi bilo skupo i kupio taj jer je kao dovoljan. Definitivno je zadovoljavajuce radio svoj posao ali sam ga i cisto svakih 15 dana jer je protok opadao drasticno. Nakon par godina ga je zamjenio fluval 405. Preporod samo takav, zabaravio sam da uopce imam filter. Cistio sam ga reda radi svakih 6 mjeseci iako je i dalje sibao kao mutav. Manji eheim je zamijenio aquaclear 50 na juwelu 60. Taj aquaclear je kao za akvarije do 200l, znaci jaci nego eheim 2222 na papiru. U praksi je ciscen svaki tjedan a eheim sad cistim jednom u 4 mjeseca.
mozda su necija iskustva skroz drugacija no stvarno ne vidim smisao vanjskog filtera ako cu po njemu petljati jednako cesto kao i po ovim malima. Jer onda mi je lakse skinuti hangon u kantu svaki tjedan nego raskapati eksterni.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 02, 2012, 19:09:56 poslijepodne »
Pa sve je relativno, cak i to dali ti filter treba ili ne treba.

Pocetnik nema iskustva, pa ce prihvatiti tu uobicajenu shemu i njeno sveto trojstvo - 1. ciscenje filter materijala jednom mjesecno u akvarijskoj vodi, 2. izmjene vode svakih 7 dana, 30-tak %, 3. FFM. To ti dodje kao otac, sin i duh sveti u akvaristici.  :D

A onda kad malo nakupi iskustva, neko vrijeme prodje, vidjet ce da se o sve tri stavke moze itekako raspravljati, pa da period ciscenja filtera ovisi i o filteru, i o ribama, i o jos pokojoj stvarcici, da usisavanje vode tocno po toj shemi isto tako nije jedna od zapovjedi, a FFM da nije cudotvorna vodica koja rjesava sve njegove probleme. I onda ce filter cistiti kad to stvarno bude potrebno, a iz iskustva ce skuziti i nauciti kad je to, mjenjanje vode ce prilagoditi uslovima u svom akvariju (ne necijem tudjem), a umjesto FFMa ce jesti cevape.

Zezam se, ali...to ti je to.

Uostalom, mislim da je ono sto sam napisao najpribliznije istini - jednom mjesecno je za male filtere predugacak period, za velike je prekratak, a samo ce ti vrijeme i iskustvo pokazati koji period je taman za tvoj filter i uvjete u kojima radi, sve ostalo su tudja iskustva i preporuke.

Tetra 700 i atman ef-3 su cisceni u 12 mjesecu zadnji put. Jedan je na 150 litara, drugi je na 200 litara. I ne pada mi na pamet jos uvijek ici otvarati to i cistiti, jer sam poprilicno siguran da filteri itekako rade svoj posao, tocno onako kako trebaju.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 02, 2012, 19:29:57 poslijepodne »
nije to toliko relativno koliko je filter materjal sirok pojam. nastetis ako bioloski dio ides dirati i prati svako malo, ali kemijski i pogotovo mehanicki bi uvjek bilo bolje da se moze sto cesce zamjeniti/oprati. druga je stvar sto vecina nas mora raskopati cjeli filter, povadit medije na vrhu pa da se dode do onog dolje gdje mehanicki obicno i stoji pa to sve postane tlaka s vremenom, sve manje pazis pa onda ostavis bio kosaru na zraku i svjetlu dugo dok sredujes ostatak, s opranom spuzvom uneses i kloriranu vodu u filter, i slicne stvari koje onda samo stete bakterijama i snizavaju ti najbitniji dio filtracije.
a bogami bilo je i slucajeva kad ljudi doslovno operu filter materjal u akvarijskoj vodi, to svakako nije dobro precesto radit:)