Pa sve je relativno, cak i to dali ti filter treba ili ne treba.
Pocetnik nema iskustva, pa ce prihvatiti tu uobicajenu shemu i njeno sveto trojstvo - 1. ciscenje filter materijala jednom mjesecno u akvarijskoj vodi, 2. izmjene vode svakih 7 dana, 30-tak %, 3. FFM. To ti dodje kao otac, sin i duh sveti u akvaristici.

A onda kad malo nakupi iskustva, neko vrijeme prodje, vidjet ce da se o sve tri stavke moze itekako raspravljati, pa da period ciscenja filtera ovisi i o filteru, i o ribama, i o jos pokojoj stvarcici, da usisavanje vode tocno po toj shemi isto tako nije jedna od zapovjedi, a FFM da nije cudotvorna vodica koja rjesava sve njegove probleme. I onda ce filter cistiti kad to stvarno bude potrebno, a iz iskustva ce skuziti i nauciti kad je to, mjenjanje vode ce prilagoditi uslovima u svom akvariju (ne necijem tudjem), a umjesto FFMa ce jesti cevape.
Zezam se, ali...to ti je to.
Uostalom, mislim da je ono sto sam napisao najpribliznije istini - jednom mjesecno je za male filtere predugacak period, za velike je prekratak, a samo ce ti vrijeme i iskustvo pokazati koji period je taman za tvoj filter i uvjete u kojima radi, sve ostalo su tudja iskustva i preporuke.
Tetra 700 i atman ef-3 su cisceni u 12 mjesecu zadnji put. Jedan je na 150 litara, drugi je na 200 litara. I ne pada mi na pamet jos uvijek ici otvarati to i cistiti, jer sam poprilicno siguran da filteri itekako rade svoj posao, tocno onako kako trebaju.