Srpanj 29, 2025, 14:42:13 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Alternativni materijali  (Posjeta: 2835 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Alternativni materijali
« u: Svibanj 20, 2012, 14:47:30 poslijepodne »
Tocnije, tema bi glasila "alternativni materijali za izradu akvarija", ali ne stane toliki naslov.  :D

Uglavnom, bavim se nekom suludom idejom o novom akvariju. Dimenzije bi bile cca 250x80x65 (ili neka varijacija na temu, gdje duzina nebi bila ispod 250, a sirina nikako ispod 70-75, o visini mozemo pregovarati).

S obzirom da je cijena izrade takvog akvarija malo previsoka...dobro, nije ona previsoka, ne u tom smislu, medjutim, previse mi je to para iz sljedeceg razloga.

Akvarij bi imao samo jednu vidljivu stranu, dakle onu prednju. Bocne i zadnju bi pokrivala pozadina, dno ionako pokriva pijesak i kamen. Pa razmisljam o nekim alternativama tolikom staklu, odnosno od cega i kako bih izveo pod, zadnju stranicu i bocne stranice. Vidio sam da se netko bavio izradom drvenog akvarija, ali koliko sam shvatio, ne s prevelikim uspjehom. Koristenjem nekih epoxy ili karbonskih smjesa i vlakana za laminiranje drva me cifrom dovodi jako blizu staklenog akvarija, dakle ne isplati se.

Ono sto sam smislio, a nisam se previse trudio, tako da vjerovatno ima supljina u teoriji, je sljedece.

Uzeti 3 ili 4 mm obicno prozorsko staklo, od njega izrezati pod, zadnju i bocne stranice, i sljepiti ih, normalnim akvarijskim silikonom. Dobro fugirati unutrasnju stranu, eventualno s jos kakvim profilima s unutarnje strane osigurati spojeve. Od drvenih ploca sloziti "kutiju", znaci isto tako - pod, zadnju i bocne strane, zaljepiti nekim montaznim kitom ili silikonom za tu namjenu, te dodatno ucvrstiti vijcima i coskove sa metalnim profilima. Unutrasnje dimenzije te kutije bi bile vanjske dimenzije staklenog dijela.

I onda jednostavno, drvo temeljito i obilno namazati kakvim epoksi ljepilom, montaznim silikonom (ima onih extra strong bla bla), te jednostavno stakleni dio umetnuti u drveno kuciste, te na taj nacin drvo i staklo zaljepiti zajedno.

U drugoj fazi, prednja ploca, koja bi bila od recimo 12 ili 15mm stakla se lijepi na taj drveni okvir silikonom, ojacava se po potrebi, ili se pravi drveni okvir, na koji se lijepi staklo, a onda taj okvir zajedno sa staklom se montira vijcima i ljepilom na drveni okvir., te iznutra silikonira i fugira sa ostalim staklom koje je vec unutar drveta. na ovaj nacin bi akvarij ostao stakleni, drvo bi u principu sluzilo samo kao kuciste, odnosno da sprijeci deformacije stakla od pritiska vode, i pucanje istog. Drvo se, kao i staklo ako je potrebno jos izvana (staklo iznutra) pojaca uzduznim ojacanjima i to je to. Voda nebi mogla doprijeti do drva, dakle kako rekoh, drvo sluzi samo da kompenzira nedovoljnu debljinu stakla od kojeg su napravljeni pod i stranice. Prednje staklo se uzima nesto deblje od potrebnog, da bez problema izdrzi pritisak vode.

Nisam detaljno racunao i bavio se matematikom, ali neka okvirna cifra bi bila drasticno manja nego sto bi kostala izrada takvog akvarija da je kompletan od 12 ili nedajboze 15mm stakla.

Zanima me, dali se netko bavio ovakvim razmisljanjima, mozda sto isprobavao, ili ima kakvu ideju, prijedlog ili slicno, vezano za nekakve alternativne, a jos uvijek jeftine materijale i sisteme, od kojih bi se mogao sloziti akvarij tih dimenzija?

Offline Mislav1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Alternativni materijali
« Odgovori #1 u: Svibanj 20, 2012, 15:04:03 poslijepodne »
Takvi se akvariji mogu i od betona napraviti, samo je prednja staklo.

I tvoja bi ideja mogla funkcionirati, ovisno o izvedbi. Samo po meni donja stranica nikako ispod 10 mm. Svasta ti moze ispasti i razbiti je ako je jako tanka.
Svakako bi prvo trebao slijepiti staklo a onda oko njega praviti okvir. Tako ces osigurati najbolje prijanjanje.
Ako vec radis toliki akv. ocito ti novac  nije toliko ogranicen. Tako nesto veliko ce ti vjerojatno dugo stajati na najvidljivijem mjestu. Zato na akvariju najmanje trebas sparati. Opremu mozes uvijek zamijeniti, ovakvu grdosiju bas i ne.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 20, 2012, 15:20:20 poslijepodne »
Ma novci i jesu ogranicavajuci faktor. da nisu, nebih uopce razmisljao o nekim alternativama kako ustedjeti na akvariju.

Dno me i ne brine toliko, ionako ide deblji sloj stiropora preko stakla, znaci nekakva sansa da nesto kvrcne o staklo bi postojala samo za prednju plocu, jer sve ostale bi bile pokrivene. Dno stiroporom, zadnja i bocne stranice umjetnom stjenom.

Da, imas pravo, prvo sljepiti sve kompletno od stakla, pa onda staklo "oblaciti" u drvo.

I da, u kontekstu troskova i financija, nisam spomenuo, a sad vidim da itekako ima veze..... Staklo za dno i stranice, drvo i slicno bih mogao dobiti prakticki djabe. Ok, gajba pive ili slicna kompenzacija se podrazumjeva. Efektivni trosak bi mi bilo jedino prednje staklo, kao i slikoni i ostali materijali za ljepljenje.

A to kad stavis u kontekst cijene, mislim da je evidentno da par tuba silikona i ta ploca prednjeg stakla jednostavno ne mogu kostati kao cijeli akvarij od stakla.

Offline shumy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci
« Odgovori #3 u: Svibanj 20, 2012, 16:01:42 poslijepodne »
hm pa ni kvalitetno drvo nije jeftino,a tu ne možeš koristiti običnu dasku ili nekakve iverale.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 20, 2012, 16:26:05 poslijepodne »
definiraj "kvalitetno"?

u smislu cega? debljine? cvrstoce?

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #5 u: Svibanj 20, 2012, 16:33:30 poslijepodne »
Ja sam razmišljao o takvim stvarima... Mislim da bi ja išao na beton + staklo.

Ako imaš nekog dobrog prijatelja da se bavi zidarijom, mislim da se to može fino odraditi. Zašalovati, izbetonirati stranice iz jednog komada. Naprijed u bočne strane i u donju stranu možda prilikom betoniranja ugraditi staklene trake širine 5-10 mm iste debljine kao i prednje staklo, na koje bi onda silikonom zalijepio glavno staklo. Naprijed na vrhu ugraditi jaču kvadratnu cijev da se staklo ima na što osloniti. Nakon što se ugradi staklo, beton iznutra premazati nekom silikonskom masom, tako da se s njom uhvati malo i stakla i to je to.
Pritom  bi šalovanje išlo sa tablama iz jednog komada, da se dobije glatka površina betona, da ga bude lako premazati .
A trebalo bi dobro razmotriti i ugrađivanje cijevi za filter u stranice

Tako sam ja nešto zamislio. Trebao bi ti kubik-2 šljunka (nisam računao, sad sam bubnio), ali treba napraviti i neko postolje, pa i to treba uračunati, cement, staklo i silikon. Armaturna mreža?
Ali bilo bi stvarno dobro imati i nekog tko se bavi tim, da ima npr. table za šalovanje i da se može užicati komadića mreže npr. i slično.

Ne bi ni to bila neka prejeftina varijanta, ali mislim da bi bila puno jeftinija od staklene varijante, a ne bi bila nimalo loša, ako bi se dobro odradila. Ali pričamo o cca 1500 litara.
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline tommySB

• Trade Count: (+15)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Svibanj 20, 2012, 16:34:17 poslijepodne »
neznam s cim si ga,tj.kojim drvetom htjeo oblagati....iveral po mom misljenju ti nece podnijeti toliki teret i pritisak vode...
iako ju pojacas vijcima,mislim da bi se moglo dogoditi sra.. :-X iveralu je dosta i najmanja kolicina vlage...
s masivom kad bi radio,moras znati da masivno drvo radi stalno....kada pocne raditi povuce ti staklo,i razdvaja spojeve...
neznam sto bi ti rekao,ja se nebi osobno upustao u takvu avanturu,malo je pre rizicno...
CATCH AND RELEASE
Znao je reći marva je marva,u trnju jede u blatu spava, al se nikada ne uprlja ko čovjek

Offline shumy

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: vinkovci
« Odgovori #7 u: Svibanj 20, 2012, 16:41:41 poslijepodne »
evo tommy ti je objasnio dosta toga.za tako šta ti treba živo,tvrdo drvo i još ga moraš dodatno obraditi da bude što jače i da mu smanjiš njegovo izbacivanje.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 20, 2012, 18:11:01 poslijepodne »
Dakle, u teoriji, drveni dio posla bi bio odradjen kod kolege stolara. Covjek vjerovatno nezna puno o akvarijima, ali o drvetu zna, i neka preeliminarna razmatranja i razgovori su pokazali da bi se to moglo odraditi.

Ja drvo dijelim samo na ono koje lozim, ono koje mi smeta, i ono koje pravi hlad.  :D Dakle, o tom dijelu neznam skoro pa nista, medjutim, spominjana je nekakva zastita, odnosno premaz, koji bi drvo "zatvorio", odnosno sprijecio da "dise", odnosno da ono nekim svojim sirenjem-skupljanjem ne povuce i staklo za sobom.

Misllim, kako rekoh, ovo je ideja. vjerovatno losa, ali vrijedi razmisliti i cuti i neka nepristrana misljenja, iskustva i savjete.

Gmatanic> da, ideja sa betonom je ok, medjutim, htio bih da taj akvarij u odredjenoj mjeri ipak ostane pomican. Ok, i da je kompletan od stakla, u najboljem slucaju pricamo o cca 250 kila tezine praznog akvarija, tako da je diskutabilno koliko je on u stvari pomican. ali opet, ubetonirati neku konstrukciju, bojim se da bi tu tek bilo iznimno tesko jednog dana taj akvarij pomaknuti ako bude potrebe.

Vidjet cu, sve je jos u fazi razmatranja, opcenito cijela ta ideja o novom akvariju, ali ako moze jeftinije, onda mi je to dobar startni argument.  :D

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #9 u: Svibanj 20, 2012, 19:04:01 poslijepodne »
Moras racunati da ce se staklo i drveni nosaci pod istim pritiskom drugacije savijati s obzirom da su od drugacijeg materijala. Staklo je uzasno krto i moze podnijeti puno manju elasticnu deformaciju od drva bez da dođe do pucanja. Dakle ti bi morao postici da se drvo ne savine vise od maksimalnog dozvoljenog savijanja stakla jer ce se staklo razletit. A da ides raditi drveni dio od jako debelog i kvalitetnog drva da se ne savija imam osjecaj da bi to sve skupa izaslo skuplje nego da si radio normalan akvarij.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 20, 2012, 20:19:52 poslijepodne »
Hmm....sve to stoji, i meni je nejasno kako pomiriti elasticnost stakla i elasticnost nekog drugog materijala.

Druga stvar koja me itekako brine je pritisak na prednje staklo. Jer ako i rijesim to da se ostatak okvira sa pripadajucim staklom nikuda ne moze mrdnuti i deformirati, bojim se da ce onda prednje staklo trpjeti vise nego sto je uobicajeno.

Jer kod klasicnih akvarija koliko sam skuzio, kad voda pritisne, pritisak se rasporedjuje i na zadnju stranu i na bokove. Odnosno,ako ce se akvarij napuhati, napuhat ce se jednako po prednjoj i zadnjoj stranici, sto u ovom slucaju nece biti moguce. Takodjer me brine i sto ce spoj prednjeg stakla sa ostatkom ustvari biti jedini silikonski spoj koji ce moci "disati". Sve ovo mislim da ce staviti preveliku silu i pritisak iskljucivo na prednje staklo, a to opet poskupljuje cijelu pricu, jer vjerovatno ni 12mm nebi bilo dovoljno da to dugorocno i bez straha drzi.

Sto mislite o tome?

Offline Odojak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #11 u: Svibanj 20, 2012, 22:06:24 poslijepodne »
Zašto ne razmisliš o metalnom okviru. Unutarnja strana ploča od nekih 2-3 mm pojačano cjevima kvadratnog profila sa vanjske strane. Spojiš sa staklom silikonom. Savijanja bi ti bila minimalna a bilo bi prenosno.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 21, 2012, 11:34:43 prijepodne »
I ovo je dobra ideja.

Ma jos razmisljam, s obzirom na sigurnost, tesko se odluciti i krenuti u izradu neceg takvog, opet s druge strane, gledano cijene i financije, primamljivo je izvesti toliki akvarij za dijelic cijene staklenog.

Vidjet cu jos, u medjuvremenu slusam svaki savjet, ideju ili upozorenje.  :up:

Offline Mislav1

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 21, 2012, 15:23:41 poslijepodne »
Moras izvesti tako da nema savijanka prednje stranice - ojacanje stakleno uzduzno i jos nekoliko poprecnih. Ovisno o visini raste i tlak. Sasvim je svejedno za savijanje prednje koliko se savija straznja ili bocna. Tlak ostaje isti.
 Mozes npr na straznju stranicu polijepiti trake debljeg stakla od dna do vrha na koje se mogu hvatati ojacanja poprecna od prednjeg stakla.
Akv te velicine nije za pomicanje. Ako ga trebas maknuti tada ga je lakse rastaviti. Racunaj 250 kg koji se nigdje ne daju uhvatiti. Moze ga micati vilicar.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 21, 2012, 15:33:15 poslijepodne »
Sve to stoji, ali onda cemu komplicirati?

Spojim sve osim prednje stranice od stajaznam, 4mm stakla, i samo lupim na zadnju stranicu recimo 6 traka od 8 ili10 mm stakla (ili debljeg, ili 2 trake jedna na drugu, jedna vodoravno jedna okomito s staklom), i eto ti ojacanja, prostor koji ce efektno biti od tog pretankog stakla je toliko mali da mislim da nema sanse da na njemu dodje do pucanja od pritiska. Isto tako se ojaca i dno, kao i bokovi, s vanjske ili unutarnje strane, svejedno je. i to drzi. S time, nakon kraceg premisljanja, vjerovatno nebh isao na visinu preko 40-45 cm, ne treba mi, bitna mi je duzina i sirina.

Ili?

Znam da nije za pomicanje, ali taj problem me svakako ceka. Cak i da narucim negdje izradu kompletnog staklenog akvarija, opet je to tih istih 250 kila, a taj netko (ili ja) opet taj akvarij mora natovariti, dovesti, istovariti, unjeti u prostoriju i staviti na stakal. Ili se to radi nekako drugacije?

Offline božidar

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-trnje
« Odgovori #15 u: Svibanj 21, 2012, 16:51:57 poslijepodne »
po mom mišljenju je u tvojoj ideji sa staklom od 4-5 mm ta debljina najveći problem, naime, po onoj staroj izreci da je lanac tolko jak koliko i njegova najslabija karika ispada da će to tvoje staklo prvo puknuti kao najslabije. Razlog je veličina cijelog akvarija odnosno težina vode ( neće staklo puknuti ako ti se prevrne kamen jer imaš stiropor okolo) nego zbog tone i pol težine na njemu, imaš drvo koje je  savitljivije i staklo koje je kruće i tu mora doći do puknuća oćeš nečeš ( možda jedino da umjesto stakla staviš pleksi ). Ako već sada razmišljaš o micanju onda uopće zaboravi na takvu veličinu. Po tvojem opisu akvarija pretpostavljam da imaš u glavi napraviti  paludarij tj. da će cijeli akvarij biti u jednoj prostoriji, a ne samo prednja stranica dok drugi dio akvarija u drugoj sobi. Uglavnom koju god verziju napraviš moraš imati dobro i jako postolje a o vaservagi da ne govorim, i po meni ti je najbolje da napraviš kako ti je gmatanic rekao od betona s time da bih ja  u cijelu prednju stranu ubetonirao željezni ( aluminijski ) okvir od L profila i na njega s unutarnje strane silikonom zaljepio 15 mm staklo uz obavezno poprečno ojačanje do dva od flaha rostfraja koji ne mora biti širi od 2 cm i deblji od 4mm.
     Zapravo prvo se sam sa sobom moraš dogovoriti da li želiš takav akvarij i gdje želiš da stoji i koliko dugo, tek nakon toga biraj način na koji ga želiš raditi i naravno digni kredit  :D :D :D  jer to neće biti jeftin sport bez obzira na način i vrstu materijala koji češ koristiti, s time da moraš znati da ako zezneš u nečemu ili ćeš ga morati cijelog rastepsti ili će te sanacija te greške doći toliko da bi te jeftinije došlo da si odmah ispočetka krenuo kako treba. Zbilja bi bila šteta takvu divotu od akvarija, a zapravo san svakog akvariste, odmah u početku upropastiti. Uglavnom kako god radio nadam se da ćemo imati uvid u gradnju putem slika kojima ćeš popratiti svaki korak izrade :)  , samo naprijed i sve najbolje u izradi   :up:
HR/ZG/trnje

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 21, 2012, 19:10:43 poslijepodne »
Ma bojim se i ja u biti tog akvarija, cak i da ga narucim kompletnog od stakla, neznam bas koliko bih miran i siguran u njega bio.

U biti, nisam toliko mastovit, a iskreno ni nadaren za neke paludarije, ako se to bude realiziralo, bit ce to dobri stari malawi akvarij, pozadina, pijesak i hrpa kamenja.

On ce biti u jednoj prostoriji, tocnije, kad se ulazi u kucu, otvoris vrata, i sa lijeve strane ima poprilicno veliki prostor, koji je hajmo reci neiskoristen. Sada su u njemu trenutno 2 akvarija, 120 i 80 cm duzine, medjutim, mjesta ima jos, tako da od zida do zida komotno stane 250cm, mozda i 260, bez da je nagurano staklo na zid. Sirine ima dobrih 90-100cm do ulaznih vrata, znaci opet, stane bez brige akvarij sirine 80cm, cak i kad se vrata otvore, opasnosti za akvarij nema. Visina nije nicime limitirana, mogu koliko hocu, iako nebih pretjerivao, sto zbog same potrebne debljine stakla, sto zbog cinjenice da ce ta vrsta riba profirirati od svakog cm kojeg ulozim u sirinu i duzinu, dok visinu bas i ne koriste pretjerano, tako da, nema pretjeranog smisla ici preko 60 cm, mozda cak i manje.

Betoniranje nazalost ne dolazi u obzir, iako bi to vjerovatno bilo najbolje rjesenje, zbog prozora koji je na tom dijelu hodnika. Jasno, cim su 2 akvarija na tom mjestu evidentno je da od otvaranja prozora nema nista, ali je ogranicavajuci faktor, te ledja akvarija svakako moraju biti ili staklo, ili vec sto smislim i sto se budem usudio napraviti.

Zelja i ideja za takvim akvarijem postoji vec neko vrijeme, medjutim, financijski faktor je ipak presudan, cak i ako bih akvarij izveo potpuno i totalno besplatno (sto je vjerujem ipak nemoguce), ostaje pitanje filtracije, dekoracije, sto cuda i sitnica, koje zajedno opet predstavljaju poprilican izdatak, tako da, sve je ovo u povojima i fazi nekog razmisljanja, a kako sam (mislim) i napisao, sve je krenulo kad sam pomislio "a mozda to moze i jeftinije".  :D

Iako, ako se ne varam, kod firmi koje se bave izradom akvarija, samo staklo nebi smjelo doci vise od 5000k, barem mi je u glavi ostala ta cijena s nekog cjenika za akvarij slicnih dimenzija. MOzda se i varam.

Offline Orlando du

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #17 u: Svibanj 26, 2012, 20:39:18 poslijepodne »
pozz. drvo kao kutija kojoj bi samo predna strana bila od stakle nebi trebao biti problem, pogotovo ako ga kavlitetno oblozis epoksijem, znaci ja to zamisljam ovako, napravit drvenu kutiju, koja ima utor na prednjoj strani za staklo, kad napravis kutiju, i utor za staklo koje je naprijed, staklo utopis u siku koju koriste za more,te sve to skupa premazes, izvanka i iznutra epoksijem, epoksi sam koristio na svojoj barci , te trpi ogromna naprezanja godinama i jos uvijek je sve ok.