Tocnije, tema bi glasila "alternativni materijali za izradu akvarija", ali ne stane toliki naslov.

Uglavnom, bavim se nekom suludom idejom o novom akvariju. Dimenzije bi bile cca 250x80x65 (ili neka varijacija na temu, gdje duzina nebi bila ispod 250, a sirina nikako ispod 70-75, o visini mozemo pregovarati).
S obzirom da je cijena izrade takvog akvarija malo previsoka...dobro, nije ona previsoka, ne u tom smislu, medjutim, previse mi je to para iz sljedeceg razloga.
Akvarij bi imao samo jednu vidljivu stranu, dakle onu prednju. Bocne i zadnju bi pokrivala pozadina, dno ionako pokriva pijesak i kamen. Pa razmisljam o nekim alternativama tolikom staklu, odnosno od cega i kako bih izveo pod, zadnju stranicu i bocne stranice. Vidio sam da se netko bavio izradom drvenog akvarija, ali koliko sam shvatio, ne s prevelikim uspjehom. Koristenjem nekih epoxy ili karbonskih smjesa i vlakana za laminiranje drva me cifrom dovodi jako blizu staklenog akvarija, dakle ne isplati se.
Ono sto sam smislio, a nisam se previse trudio, tako da vjerovatno ima supljina u teoriji, je sljedece.
Uzeti 3 ili 4 mm obicno prozorsko staklo, od njega izrezati pod, zadnju i bocne stranice, i sljepiti ih, normalnim akvarijskim silikonom. Dobro fugirati unutrasnju stranu, eventualno s jos kakvim profilima s unutarnje strane osigurati spojeve. Od drvenih ploca sloziti "kutiju", znaci isto tako - pod, zadnju i bocne strane, zaljepiti nekim montaznim kitom ili silikonom za tu namjenu, te dodatno ucvrstiti vijcima i coskove sa metalnim profilima. Unutrasnje dimenzije te kutije bi bile vanjske dimenzije staklenog dijela.
I onda jednostavno, drvo temeljito i obilno namazati kakvim epoksi ljepilom, montaznim silikonom (ima onih extra strong bla bla), te jednostavno stakleni dio umetnuti u drveno kuciste, te na taj nacin drvo i staklo zaljepiti zajedno.
U drugoj fazi, prednja ploca, koja bi bila od recimo 12 ili 15mm stakla se lijepi na taj drveni okvir silikonom, ojacava se po potrebi, ili se pravi drveni okvir, na koji se lijepi staklo, a onda taj okvir zajedno sa staklom se montira vijcima i ljepilom na drveni okvir., te iznutra silikonira i fugira sa ostalim staklom koje je vec unutar drveta. na ovaj nacin bi akvarij ostao stakleni, drvo bi u principu sluzilo samo kao kuciste, odnosno da sprijeci deformacije stakla od pritiska vode, i pucanje istog. Drvo se, kao i staklo ako je potrebno jos izvana (staklo iznutra) pojaca uzduznim ojacanjima i to je to. Voda nebi mogla doprijeti do drva, dakle kako rekoh, drvo sluzi samo da kompenzira nedovoljnu debljinu stakla od kojeg su napravljeni pod i stranice. Prednje staklo se uzima nesto deblje od potrebnog, da bez problema izdrzi pritisak vode.
Nisam detaljno racunao i bavio se matematikom, ali neka okvirna cifra bi bila drasticno manja nego sto bi kostala izrada takvog akvarija da je kompletan od 12 ili nedajboze 15mm stakla.
Zanima me, dali se netko bavio ovakvim razmisljanjima, mozda sto isprobavao, ili ima kakvu ideju, prijedlog ili slicno, vezano za nekakve alternativne, a jos uvijek jeftine materijale i sisteme, od kojih bi se mogao sloziti akvarij tih dimenzija?