Srpanj 27, 2025, 20:11:37 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: protein skimmer?  (Posjeta: 2701 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Eugen

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 34
protein skimmer?
« u: Veljača 15, 2013, 15:40:19 poslijepodne »
pozdrav, htio sam napravit jedan iz fore pa me zanima ako bi ista pomogo u akvariju s diskusima,ili zlatnim ribicama,sta tocno radi itd...
osnovna oprema za morski akvarij, zasto ne za slatkovodni i tako?

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: protein skimmer?
« Odgovori #1 u: Veljača 15, 2013, 15:42:07 poslijepodne »
Ukratko, u slatkoj vodi nema nikakvog efekta...znaci...ne!
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Veljača 15, 2013, 15:48:07 poslijepodne »
Kao pojasnjenje bih naveo da je slatka voda rjeđa od slane i skimer zbog tog nemoze formirat mjehurice (na cijoj opni se nakupi otpad odnosno organski spojevi) koji bi bili postojani sve dok ne uđu u casu.

« Zadnja izmjena: Veljača 15, 2013, 15:51:15 poslijepodne od Zorz »

Offline Eugen

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 15, 2013, 15:49:31 poslijepodne »
ok,mislio sam napravit njega i tester saliniteta, malo po malo pa jednog dana probat kakav morski akvarij,a do tad stavit skimmer u slatkovodni, znaci nema efekta...   :D thx

Offline Eugen

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 15, 2013, 15:52:00 poslijepodne »
neznam sta bi se jos dalo od morskovodne opreme fabricirat,ni sta jos ide osim pumpe grijaca itd (sifoni i druge sitnice)

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Veljača 15, 2013, 18:02:23 poslijepodne »
malo ne kuzim, kako mislis nesto napraviti, a ustvari neznas sto to tocno radi?

postoje neke stvari koje i mozes napraviti sam, a koristiti u morskoj akvaristici, ali je to sve poprilicno beskorisno u slatkovodnoj. da ne spominjem i poprilicno skupo, cak i u uradi sam varijanti. no, kako god okrenes, ono sto ja nikada i nikako nebih sam pravio, jer su to medju najbitnijim stvarima su upravo skimmer i salinometar.

mani se corava posla, morska akvaristika je poprilicno skupa, i svakako se u nju ne ide tako "ja neznam, ali eto mislio sam". osnovna ulaganja u neki mali morski akvarij su ti u rangu 2000-4000 kn (pod uvjetom da bas sve moras kupovati), pa ti gledaj jel ti se to isplati za nesto za sto ustvari uopce nisi siguran.

Offline Eugen

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 16, 2013, 06:07:04 prijepodne »
to jos uvjek nije odgovor na pitanje STA tocno radi skimmer(mice raspadnutu hranu itd iz vode?), a mogu ga napravit jer znam KAKO to radi, a salinometar mjeri otpor vode ajmo rec, jer koliko soli dodas, voda bolje provodi struju, nisu to corava posla nego eksperimenti, i to jeftini eksperimenti, par cjevi ovdje, par diferencijalnih pojacala tamo.....
neznam u cemu je takav problem, ja istrazujem i nisam doso sa idejom da je lako imat morski akvarij,a na tako nesto sigurno necu dat nekoliko tisuca kuna prije nego sto skuzim apsolutno sve  :rolleyes:

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Veljača 16, 2013, 08:07:47 prijepodne »
Onda si malo procitaj par clanaka na portalu u kojima ti je sve fino opisano, pa tek onda pitaj sta te za ima. A ti osvanes ko novi clan na forumu s finom dozom bahatosti i nezrelosti i tu lupetas po temi.

Lijepo ;)

Offline Eugen

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Veljača 16, 2013, 09:43:16 prijepodne »
pa kad me docekaju na noz... pardon
doso sam na forum da ucim,a zasto da listam masu tema ako mogu pitat,a ako mi nemislis odgovorit nemoras me ni posrat
prva dva odgovora su mi pomogla,hvala jos jednom
zasto mislis da sam bahat? samo sam entuzijastican,a kad ja mislim da je nesto jednostavnije nego sta je onda vrjedjam profesionalce?
mozda sam promasio forum?

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #9 u: Veljača 16, 2013, 10:31:24 prijepodne »
ma nisi promasio forum....i, sve ok....ali, na sva je ta pitanja bezbroj puta odgovarano...a i sam portal....www.akvarij.net je prepun informacija koje su ljudi uz veliko strpljenje dijelili sa svima nama...stoga tebi ide protupitanje...zasto je tebi tesko prosvrljati portalom i forumom te procitati i, vjeruj mi...naci ces jako puno toga....a, onda se slobodno obratis i, siguran sam da ces dobiti pomoc...a, ne samo ovako ocekujes da ce netko pisati ono sto je vec jako jako puno puta pisano......
Dodji sa konkretnim pitanjem i, vjeruj mi....svi ce ti pomoci....
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Eugen

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 16, 2013, 11:32:46 prijepodne »
:) ok,pretjero sam sa podpitanjima jer vidim da znate,
u biti zelim nesto napravit,ali to je za rubriku diy morski... tu se izgleda nikako neide offtopic :D

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
« Odgovori #11 u: Veljača 16, 2013, 11:42:38 prijepodne »
Ma naravno da trebaš napraviti skimmer.Najmanje iz dva razloga: 1.što ćeš jednog dana preći na morski,a 2. svaka nova ideja dobro dođe.Ja sam uvijek za fajt, komentari "bravo majstore" ili "to je super" nisu nešto stimulativni.Malo guglaš i vidiš da ima puno pjenilica iz samogradnje, od običnih plastičnih boca do nekih koji trebaju zasebnu prostoriju.Što i kako radi skimmer imaš u člancima:
http://translate.google.hr/translate?hl=hr&langpair=en%7Chr&u=http://reefkeeping.com/issues/2002-06/fm/feature/index.php
http://translate.google.hr/translate?hl=hr&sl=en&tl=hr&u=http%3A%2F%2Freefkeeping.com%2Fissues%2F2006-08%2Frhf%2Findex.php
http://translate.google.com/translate?hl=hr&rurl=translate.google.hr&sl=en&tl=hr&u=http://reefkeeping.com/issues/2002-12/rs/feature/index.php
http://www.advancedaquarist.com/2010/2/aafeature

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #12 u: Veljača 16, 2013, 22:06:51 poslijepodne »
nisam docekao na noz, sacuvaj boze. mozda sam malo u zurbi pisao, pa je ispalo kao nekakva kritika.

no, meni i dalje nije jasno, kako znas kako nesto radi, a neznas sto radi, ali nema veze. ima jako puno toga napisano o skimmerima, nije to nekakva velika nauka.

diy skimmer i nije problem napraviti, ja sam to shvatio, ako hoces kvalitetno napraviti, toliko kosta i "tvornicki", pa sam odustao od uradi sam sistema.
opet, pouzdan i kvalitetan refraktometar kosta 300-500kn. ne kuzim se bas, ti to bolje znas, ali "par cijevi vamo, par cijevi tamo, koje pojacalo, ovo ono" = kupi brate pravu i provjerenu stvar, u morskoj sve mozes imati, ali ako nemas dobar salinitet, malo ti toga vrijedi. zato sam i napisao da tu stavku nebih nikad povjerio necem u diy varijanti.

morski akvarij je izuzetno lako imati. a skuziti apsolutno sve jednostavno neces moci, dok ne zasolis vodu.

Offline Eugen

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Veljača 16, 2013, 23:17:39 poslijepodne »
eee, al prvo moram napravit akvarij, a posto neznam jos skoro nis o tome cu krenut najjeftinije, sa necim sitnim iz naseg mora da vidim do kud diy moze dobacit,cisto da si poslozim di sta i kako,kasnije cu vjerovatno i nabavit bolje... i normalno da necu odmah sibnut ribe i ko zna sta unutra,trenutno sam samo na teoriji jer imam i par slatkkovodnih koji nisu jos tip top,kad budem krenuo radit cu postat slike itd
do tad hvala ljudi i penzic, zakon linkovi
« Zadnja izmjena: Veljača 16, 2013, 23:40:46 poslijepodne od Eugen »

Offline koiman

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #14 u: Veljača 18, 2013, 12:40:38 poslijepodne »
Protein skimer aspolutno radi i u slatkoj vodi, ali slabije nego u morskoj (jer se teže stvara pjena). Protein skimer iz vode izdvaja proteine, i svo mikroskopsko zaprljanje, pa čak i parazite i gljivice. U principu izbaci sve što se nađe u pjeni. Ja ga koristim u ribnjaku i radi jako dobro. Pjene ima na sve strane. Primjetio sam da čak može smanjiti i tvdoću vode.