Kolovoz 14, 2025, 11:02:39 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: vanjski filter?  (Posjeta: 2194 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dovla935

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
vanjski filter?
« u: Ožujak 31, 2012, 11:09:41 prijepodne »
bok svima...
koji bi vi vanjski filter preporucili za 680 litara akvarij?
dali postoji kakav takav filter za toliko litara?
hvala..

Offline dexter-vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: vanjski filter?
« Odgovori #1 u: Ožujak 31, 2012, 11:18:22 prijepodne »
Možda Tetra Tetratec EX 2400-oni su za akvarije od 400 do 1000 litara ili kombinacija dva filtera da su protoka 1200-1500lit.Imaš ih različitih proizvođača.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 31, 2012, 11:18:59 prijepodne »
postoji, ali ovisi i sta mislis drzti unutra, koliko zivina. najveci ti je eheim 2080 i fluval fx, prvi ima veci volumen drugi veci protok, a imas i starije modele eheima,  classic serije, njih ima isto par velikih modela ali ti neznam napamet reci naziv

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 31, 2012, 11:21:54 prijepodne »
Možda Tetra Tetratec EX 2400-oni su za akvarije od 400 do 1000 litara ili kombinacija dva filtera da su protoka 1200-1500lit.Imaš ih različitih proizvođača.

dal uopce ima tih velikih tetri kod nas? mislim da i atman ima nekog velikog, jeftiniji je za razliku od gore navedenih ali nije bas lako nabavljiv ovdje

Offline dexter-vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #4 u: Ožujak 31, 2012, 11:30:29 prijepodne »
Eheim Professionel 3 2080 -za akvarije do 1200 litara, 1700 l/h,30w
Eheim Classic 2260 -za akvarije do 1500 L ,2400 l/h,65 w-ali čini mi se da ovaj troši i puno struje.Ili ideš na jeftiniju opciju kombinaciju 2 filtra tipa Haqos expro 1200 za aqua do 500lit,1200l/h,28 w.Nego što planiraš imati u tolikom aqua?

« Zadnja izmjena: Ožujak 31, 2012, 11:35:02 prijepodne od dexter-vu »

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #5 u: Ožujak 31, 2012, 11:39:18 prijepodne »
....ili kombinacija dva filtera da su protoka 1200-1500lit.Imaš ih različitih proizvođača.

Ja bi tako napravio, opet ovisi sto bude u akvariju

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 31, 2012, 11:55:34 prijepodne »
novi 2080/2180 su 25w, improved pise na kutiji, valjda i necure vise:)
a za taj classic, mislim da ima bar jedan ili dva veca modela(2262?) samo nisam siguran dali je razlika samo u jacoj pumpi ili ima i vece kuciste, ali 80w sigurno ima(to su u biti iste pumpe 1260/62 u njima, samo njim je ulaz/izlaz prosiren)
-po meni, 2xhaqos solucija bi bila debelo kratka za takav akvarij

Offline aquapero

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
    • Aparments
« Odgovori #7 u: Ožujak 31, 2012, 12:16:56 poslijepodne »
fluval fx je odlican filter ali je skup.. po meni najbolje stavit 2 manja,a 2 haqosa 1200  bi odlicno radili,a bagatela su..

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 31, 2012, 12:40:54 poslijepodne »
dva manja i nemaju neku prednost osim mozda novcane, nije ovo takav akvarij da nema filtera za njega a kod dva kom ako se pokvari jedan ostane drugi(nedovoljan) a vjerojatnost da nesto pode po zlu si poduplao. uz to, haqos je dobar filter za te novce koliko kosta i u svojoj klasi ali nije dobar filter medu dobrim filterima. i to je vec kraj price sto god neki govorili o njemu, on nit je ucinkovit, njegov motor, nit ima velik protok, ako ce ovaj aq bit visok oko 60cm+60cm stalka+ostatak cijevi i sav otpor u filteru, koliko ce njemu protoka ostati od deklariranih 1200l? 300-500 u najboljim danima dok je filter cist. njegova sama cjela kvaliteta je takva kakva je i sukladna je njegovoj cijeni, a ja osobno da idem radit akvarij od 700l nebi ni isao to radit ako nemam novaca da kupim dobar filter koji je srce, pluca, bubreg, nazovi kako hoces, svakog sistema

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Ožujak 31, 2012, 13:24:34 poslijepodne »
hvala svima na odgovorima...
da sada imam dva filtera od po 1200l/h ali sam mislio dali ima jedan filter dovoljno jak za taj akv..
unutra bi bile dve ribe mesojedi...

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Ožujak 31, 2012, 13:42:20 poslijepodne »
Mani to.

Sump od 100-tinjak litara, pumpa od sto je moguce vise litara, natrpaj do cepa kvalitetnim filter materijalom, stream sto jaci (da ti ne smeta ribama i setupu)  i mozes i male prascice drzati unutra, voda ce biti kvalitetna i cista. A cjenovno si tek na djelicu jednog postenog i bolesno skupog filtera, ili u najgoru ruku, drasticno jeftinije nego nekakva 2 malo bolja, s kojima realno na tu litrazu nisi postigao nista.

Nisam ljubitelj sumpa, zauzima dosta mjesta, uvijek su tu nekakve "ljudske" pogreske u igri zbog kojih nesto moze poci naopako, ne kazem da kod vanjskog filtera ne moze, ali.... kako god, za filtraciju velikih akvarija sump natpran materijalom i dobra i jaka pumpa su sigurno jeftiniji i efikasniji nacin filtracije od bilo kojeg vanjskog filtera. Barem od onog koji si razum moze priustiti, posebice u nasim uvjetima.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Ožujak 31, 2012, 13:48:23 poslijepodne »
ima i bio bi dovoljan, jedino je pitanje koliko si novaca spremam izdvojiti. fx5 je dobar, visok protok i prilicno ucinkovit dizajn elise i sami motor, ali vuce i puno struje a filter radi 24/7 pa moras gledat i na dugorucan racun, isto tako, nije previse tih(o tome ima dvojnih misljenja ali ja sam imao priliku kod dva komada vidjeti da nisu besumni, a i imaju onu izbacivanje zraka svaki dan sto isto proizvodi zvuk) i vecina medija mu je u obliku spuzve koja najvise sluzi kao mehanicka filtracija, i taj filter je tu najaci. s druge strane, novi 2080 ili verzija s grijacem 2180 trose samo 25w, duplo manje nego fx5, a bioloska filtracija mu je mocnija, ima volumen 3x4l,-12l medija u filter kosaricama ali za razliku od fluvala ima samo mali predfilter, spuzvu od 1.5l. a imas i starije modele, koji su jeftiniji nesto ali imaju i veci volumen, oko 18-20l, ali zato i trose oko 60w, slicno fluvalu, vjerojatno je nesto manje od navedene ali i dalje puno vise nego ovi moderniji modeli. postoje i neki drugi modeli velikih filtera ali nisu lako nabavljivi na nasim prostorima pa tih nebi znao nista reci o njima

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 31, 2012, 13:55:58 poslijepodne »
To stoji.

Samo, 20 litara volumena u vanjskom, ili 100 litara volumena fiter materijala u sumpu, 1500.2000 litara pumpa u vanjskom, ili 3000-5000 litara pumpa u sumpu........nekako nemjerljivo. Da ne spominjem da sa sumpom povecavas ukupnu kolicinu vode u sistemu, a sto je vise vode, manje je osjetljiva na promjene.

A sad, potrosnja struje, u ova vremena treba i na to misliti, ali nemozes voziti lamborghini, i razmisljati koliko trosi. Ako hoces bolesnu filtraciju, spreman si je platiti, onda moras biti spreman i na dodatne troskove koje ona pravi. koji kilovat gore ili dolje, cisterna goriva gore ili dolje, u tom slucaju je svejedno. Ako nije, vozis fiata.  :D Slicni su, samo je jedan jeftiniji i pruza osnovno, drugi je bolesno skup, ali pruza neprocjenjivo.  :D :D :D

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 31, 2012, 13:58:51 poslijepodne »
a di ima za kupiti taj fx5?
vidio sam i u ponudi aqua terre da imaju neki resun 2800l/h..jel ima neko iskustva sa tim filterom?
vidim da dodje oko 1400kn...

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #14 u: Ožujak 31, 2012, 14:02:26 poslijepodne »

dal uopce ima tih velikih tetri kod nas? mislim da i atman ima nekog velikog, jeftiniji je za razliku od gore navedenih ali nije bas lako nabavljiv ovdje

Tu veliku Tetru EX 2400 se moze nabaviti u Aquashopu: LINK, no isto su poznate po tome da procure nakon nekog vremena a nisu ni nesto previse jeftine niti ekonomicne.
Kineski se mogu nabavit u Aqua-terri: LINK

Pa 2080 nikad niti nije imao velikih tehnickih problema kao 2071/73/75...to je bas robustan filter kao stari Eheimi za razliku od navedenih modela. Da li si imao kakvih negativnih iskustava?
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 31, 2012, 14:04:23 poslijepodne »
dobro napravljen sump svakako je bolji, imas puno vise media i prostora kojeg mozes iskoristiti za dodatnu opremu, efikasnu prefiltraciju, sta god hoces. samo je mana sto za sump treba imati prostora ispod akvarija i dobar pristup, i svakako je glasniji nego karnister filter. a ako se mora kupit novo staklo, mediji i kvalitetna pumpa s dobrim protokom, i to moze jako lako dovesti do cifre od 700-1000kn, nije ni to malo bas novaca onda.
nije ista iskoristivost medija u sumpu i filteru, filter je pod pritiskom pa teze i manje dolazi do kanaliziranja, tu manu premasuje velika kolicina medija koju mozes drzati ali po 1l medija je svakako manja iskoristivost

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 31, 2012, 14:10:43 poslijepodne »

Tu veliku Tetru EX 2400 se moze nabaviti u Aquashopu: LINK, no isto su poznate po tome da procure nakon nekog vremena a nisu ni nesto previse jeftine niti ekonomicne.
Kineski se mogu nabavit u Aqua-terri: LINK

Pa 2080 nikad niti nije imao velikih tehnickih problema kao 2071/73/75...to je bas robustan filter kao stari Eheimi za razliku od navedenih modela. Da li si imao kakvih negativnih iskustava?

nisam ali citao sam po netu da su i 2080 imali te probleme, tj, curenje, sad jel iz istog razloga ili je netko samo nepazljiv bio stvarno nemam pojma vise. ali na kutiji novih modela je oznaka za new, improved. moguce da je i samo motor efikasniji posto sada dekarirano trosi 25w umjesto prijasnjih 30w pa zato reklamiraju?, neznam kako je s ostatkom serije, dali kod njih ima oznaceno to o poboljsanju?

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 31, 2012, 14:21:55 poslijepodne »
jel ima netko iskustva i dali koristite taj sump..sorry ali ovo mi je prvi takav akvarij i nesto sam cuo o tim homemade filterima ali ga nikad nisam vidio..?kako to izgleda uopce i kaj to moram kupiti onu protocnu pumpu(kao powerhead)ili nesto takvo?

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #18 u: Ožujak 31, 2012, 14:28:31 poslijepodne »

Trebao bi imati Belugo. No FX5 ima i dosta tehnickih mana poput pojave kavitacije (mikro mjehurica), ponekad i stekanja elektronike, brzog zastopavanja itd. Velik broj vlasnika se na kraju odluci modificirati taj filter da rijesi neke od tih problema: LINK Ako jos uzmes u obzir da za cijenu praznog FX5 filtera mozes uzeti 2080 skupa sa originalnim paketom medija puno se vise isplati. A tebi je za velike mesojedne ribe bas vazna sto jaca bioloska filtracija sto Eheim nudi. Sama cirkulacija vode kod Eheima je poboljsanja na nacin da on ima dvije usisne cijevi. Tu imas jednu dobru usporedbu: LINK

nisam ali citao sam po netu da su i 2080 imali te probleme, tj, curenje, sad jel iz istog razloga ili je netko samo nepazljiv bio stvarno nemam pojma vise. ali na kutiji novih modela je oznaka za new, improved. moguce da je i samo motor efikasniji posto sada dekarirano trosi 25w umjesto prijasnjih 30w pa zato reklamiraju?, neznam kako je s ostatkom serije, dali kod njih ima oznaceno to o poboljsanju?

Onakvu banalnu greku sa brdom reklamacija kao ovi novi mali modeli nisu imali, poboljsana je ucinkovitost rotora, mislim da je to sve. Ne znam da li je na novoj kutiji uopce naznaceno poboljsanje.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 31, 2012, 14:44:26 poslijepodne »
POjednostavljeno, sump je jos jedan akvarij ispod glavnog akvarija.

Takav akvarij se radi s pregradama, na principu "jedna dolje, jedna gore", tako da voda u putu s desne na lijevu stranu (karikirano) se mora stalno dizati i spustati. U tim pregradama je filter materijal, s tim sto u prvoj pregradi bude ulaz, crijevo ili cijev, dakle tu voda prvo dolazi, ta pregrada je obicno "donja", dakle voda ulazi, dize se. tu se obicno stavi najgrublja spuzva, ili slicno, sto vrsi mehanicku filtraciju, dakle na sebi zadrzava hranu, kakicu, i sve one krupnije necistoce. Iz te pregrade voda se slijeva u drugu "gornju", slijeva se preko filter materijala u njoj, filtrira se, odlazi u slijedecu pregradu, podize se, u dizanju prolazi kroz jos fitler materijala i tako redom, kroz pregrade. Zadnja pregrada sluzi da bi u nju stavili povratnu pumpu, powerhead, koji ima zadatak vracati vodu nazad u akvarij. jacina te pumpe ovisi o velicini sumpa ali i kolicini vode koja se dovodi u sump.

Kolega ti lijepo rece, nedostatak sumpa je sto zauzima prostor ispod akvarija, dakle u ormaricu ili ispod nekog stalka gdje ti je glavni akvarij. Klokotanje vode je zanemarivo, ako je sump dobro slozen. najbitnija stavka je ukljuciti mozak i izracunati, koliko vode sump moze primiti, prema tome se pravi overflow box u glavnom akvariju, tocnije, racuna se na kojoj visini ce stajati cijev ili cijevi koje vodu "vuku" slobodnim padom do sumpa.

Znaci, u slucaju prestanka rada pumpe koja vodu vraca nazad u akvarij, sump mora moci primiti svu onu kolicinu vode koja ce se sliti u njega kroz cijevi koje su u glavnom akvariju, a to kako rekoh, ovisi o visini na kojoj su one postavljene unutar overflowa. lako za izracunati, jos lakse za zeznuti ako si nepazljiv. nadalje, u sumpu nikad ne smije biti veca kolicina vode od one koju akvarij moze primiti, za slucaj da se ulazne cijevi koje iz glavnog akvarija vode vodu do sumpa zacepe. Zato se obicno stavljaju dvije, manja je sansa da ce se obadvje istovremeno zacepiti.

Dakle, moras imati jedan "zatvoreni sistem", koji ce izjednaciti nivoe vode ukoliko bilo ulaz, bilo izlaz prestanu funkcionirati kako treba, tako da kolicina vode koja fizicki moze doci do sumpa nije veca od one koju on moze primiti, isto tako, da ni kolicina vode koju ce pumpa iz sumpa vratiti u akvarij nije veca od one koju akvarij moze primiti.

I da, sump najcesce znaci busenje dna glavnog akvarija, radi moniranja cijevi za dovod vode u sump. Ostale kombinacije su moguce, ali jako nepouzdane, overflow u kombinaciji sa probusenim dnom i pravilno pozicioniranim cijevima je jedina garancija da se nece desiti poplava, jer cim nivo vode padne ispod ulaza te cijevi, voda vise ne moze doci do sumpa. isto tako, ako se ulaz zacepi, pumpa ce ispumpati iz sumpa tocno onoliko vode koliko treba da napuni akvarij, dotok do sumpa je prekinuti iz nekog razloga, i nema vise kruzenja vode. jedino u tom slucaju moze stradati pumpa, jer ce raditi na suho.

Kratko objasnjenje, mozda djeluje komplicirano ali u stvari je princip jako jednostavan.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Ožujak 31, 2012, 14:51:23 poslijepodne »

Trebao bi imati Belugo. No FX5 ima i dosta tehnickih mana poput pojave kavitacije (mikro mjehurica), ponekad i stekanja elektronike, brzog zastopavanja itd. Velik broj vlasnika se na kraju odluci modificirati taj filter da rijesi neke od tih problema: LINK Ako jos uzmes u obzir da za cijenu praznog FX5 filtera mozes uzeti 2080 skupa sa originalnim paketom medija puno se vise isplati. A tebi je za velike mesojedne ribe bas vazna sto jaca bioloska filtracija sto Eheim nudi. Sama cirkulacija vode kod Eheima je poboljsanja na nacin da on ima dvije usisne cijevi. Tu imas jednu dobru usporedbu: LINK

Onakvu banalnu greku sa brdom reklamacija kao ovi novi mali modeli nisu imali, poboljsana je ucinkovitost rotora, mislim da je to sve. Ne znam da li je na novoj kutiji uopce naznaceno poboljsanje.
imam tu praznu kutiju jos negdje u podrumu s stvarima unutra, u gornjem kutu prednje strane je negdje navedeno new-improved, a negdje medu podacima pise o efikasnosti i deklariranih 25w

Offline dovla935

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Ožujak 31, 2012, 15:01:43 poslijepodne »
u teoriji ne zvuci tako komplicirano ali ipak nebi nesto takvo radio jer ce mi akvarij biti u dnevnom boravku...hvala na objasnjenju i trudu(sad imam sliku kako to izgleda i kako radi)ali za mene mislim da ipak vanjski filter rullz....znaci samo moram naci fx5 :o sitnica....