Kolovoz 07, 2025, 05:47:02 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: co2 iskoristenost  (Posjeta: 1933 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Krajten

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
co2 iskoristenost
« u: Listopad 28, 2005, 01:26:00 prijepodne »

citajuci malo postove...vidio sam da je bilo dosta diskusije o tome koliko co2..i da li se moze preobogatiti akvarij sa co2 i ocito je da su misljenje podijeljena. Zanima me dali clanovi koji koriste nutrafinov co2sistem iskljucuju ponoci(i pale pumpu za zrak) ili ne?? Ja si napravim smijesu koja mi daje oko 1-2 mjehurica na sekundu i sve funkcionira perfektno..samo sam skrt ponoci otkapcavati co2..posto ionako ne mogu sacuvati c02..Da li postoji mozda nacin da se kemijska reakcija u boci uspori(recimo staviti u frizider, jer kvas.gljivice ovise o temp) i ujutro oped ugrijati tako da se smanji neiskoristenost co2?

mozda su pitanja malo glupa..al sam puno o tome razmisljao..jer svaki 5 dana pol kile secera i kvasca nije malo...

ZG,Vrapče

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
co2 iskoristenost
« Odgovori #1 u: Listopad 28, 2005, 01:53:00 prijepodne »
Ja ne iskljucujem co2 i ne palim pumpu za zrak i nemam problema. Nego
daj mi reci kakva ti je to nutrafin boca u koju ide pol kile secera?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Krajten

• Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #2 u: Listopad 28, 2005, 09:34:00 prijepodne »
a ne ..lojtrica je od nutrafina..a umjesto orginal boce sam stavio coca-cola od 2 litre..
ZG,Vrapče

Offline Krajten

• Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #3 u: Listopad 28, 2005, 09:35:00 prijepodne »
jedino kaj smaprimjetio da mi se cep poceo izoblicavati od co2..ocito nece biti dugotrajno
ZG,Vrapče

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
co2 iskoristenost
« Odgovori #4 u: Listopad 28, 2005, 12:40:00 poslijepodne »
Prekratko ti smjesa traje, omjeri ti ne valjaju. Drzi se nutrafin omjera.
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Krajten

• Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #5 u: Listopad 28, 2005, 13:03:00 poslijepodne »

gle nutrafin omjeri su mi davali 1 mjehuricu 20 sekundi ili slicno..a sad dobijem 1-2 mjeh u sek, ne znam mozda nesto krivo radim..hm..prvi diy sam radio prema gliginom diyu( sa akvaristika.org)..zatim prema ovom kaj je naveden pod uradi sam na pocetnoj nasoj stranici.zakljucak je ..kolko secera toliko muzike..odnonso mjehurica..

ma dobro da ne zamaram ekipu..moje pitanje je ionako bilo usmjereno na to dali se po noci iskljucuje i ako da..kako sacuvati co2..
ZG,Vrapče

Offline profi23

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
    • Panonsko more 2
co2 iskoristenost
« Odgovori #6 u: Listopad 28, 2005, 13:39:00 poslijepodne »
Ja sam kupio Nutrafin i aktivirao prije 8 dana i izlaze mjehurići cca 1 u sekundi!!!

Offline šrimp

• Punopravni član
  • **
co2 iskoristenost
« Odgovori #7 u: Listopad 28, 2005, 15:31:00 poslijepodne »

ja mogu preporučit uspješni diy sklop. boca od litre, debljeg stakla. gore gumeni čep kroz koju sam probušio rupu za staklenu cijev na koju se nastavlja crijevo. doduše, drugi kraj crijeva je zataknut u tetrinu komoricu za co2 (prvo sam imo njihov sustav s co2 u boci), al mislim da će se i ovak otopit dosta co2...

u bocu (osim vode 0,8 l otprilike) ubacim cirka pol kile šećera, možda 1/4čajne žličiceobičnog, pekarskog kvasca i jednu tabletu 'oxid' (by hobby;može se nabavitu pet centru). pivski kvasac je bolji jer može izdržat veće koncentracije alkohola koji nastaju razmnažanjem kvasca u nedostatku kisika. however, upravo dodatak oxid tablete koja otapa kisik u vodi produžuje razmnažanje kvasca jer mu ne smeta alkohol, aujedno i pojačava produkciju co2 koji nastaje metabolizmom šećera u aerobnim uvjetima.

bravo ja!ideju mi je zapravo dao jedan link na članak kojeg je postao AquaMike. thanks man! evo već20ak dana co2 izlazi iz boce ko blesav, a jednako tako rastu i biljke...

awseeyeque am draffa

Offline Krajten

• Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #8 u: Listopad 28, 2005, 15:47:00 poslijepodne »
kolko kostaju oksi tablete? pivski kvasac..je onaju kocki? il je to pekarski? jer gasis po noci??
ZG,Vrapče

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #9 u: Listopad 28, 2005, 16:04:00 poslijepodne »
Neke stvari u receptu ti ne štimaju a za neke nisam siguran.
1. Pre malo vode. Minimalan omjer mvode i šečera bi trebao biti 1:3 sve preko toga umanjuje efikasnost kvasaca.
2. PET boca je sigurno bolji izbor nego staklena, nek ti se dogodi prekid odvoda CO2 iz boce lako bi se moglo dogoditi da se flaša raspukne, kod Pet flaša to je praktično nemoguče.ž
3. Ideja sa oxi tabletama teoretski izgleda super jer je u aerobnim uvjetima produkcija CO2 6* veča nego u anaerobnima ali nisam siguran kako to funkcionira u praksi. Jel si ti baš siguran da tebi kroz cjevčicu izlazi CO2 a ne smjesa CO2 i O2? Ako ti izlazi smjesa što je vjerojatnije jer sumljam da kvasci iskoriste sav proizvedeni kisik efekt ti je isti koda si na lojtrice spojio zračnu pumpu.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline AquaMike

• Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #10 u: Listopad 28, 2005, 19:09:00 poslijepodne »

Ne mogu da se setim da sam postavio nesto u vezi tih "Oxid" tableta. Stavise, prvi put cujem za njih, ali zvuci mi interesantno. Da li u smesi ima O2, ili ne mozes proveriti plamenom sibice, ako uspes nekako da izolujes gas koji izlazi iz generatora i u njemu zapalis sibicu. Ako seplamen ugasi, onda nema O2. Misljenja sam da cak i da postoji prisustvo O2 to nebi trebalo da bude problem ako koristis nekipumpom gonjenireaktor. Kod Nutrafinovih lestvica moze biti druga prica, jer bi morao povecati produkciju procentualno onoliko koliko je ucesce O2 u gasu koji izlazi. Koliko su Nutrafinove lestvice sposobne da prihvate veci kapacitet gasa, ne mogu da ocenim.

Sto se smese tice, ja koristim500ml secera i 1.25ml vinarskog kvasca na 2 litra vode.Ovo traje oko 7-10 dana, ali imam 2 boce spojene paralelno, koje naizmenicno obnavljam.Da li sam sretan? Nisam ...i planiram da nabavim cilindar sa kompresovanim gasom i regulator, ukoliko naidjem na nesto povoljno.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #11 u: Listopad 28, 2005, 19:35:00 poslijepodne »
Pričaj meni o DYI sistemima     , momentalno imam 24 (dvadeset i četiri) flaše od 2.5 l, isto mjenjam polovicu svakih deset dana. Potreba za "torpedo" bocom za CO2 od barem kakvih 30-40 litara je definitivno sazrela. Jedino neznam kako to funkcionira kad se jedna boca spaja na više akvarija. Ima li tko kakvih iskustava?
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline AquaMike

• Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #12 u: Listopad 28, 2005, 20:15:00 poslijepodne »

Citat: Tuljan
Jedino neznam kako to funkcionira kad se jedna boca spaja na više akvarija. Ima li tko kakvih iskustava?

Resenje je manifold (kako se ovo prevodi?) koji se pricvrsti na bocu. Princip je da je u manifoldu pritisak isti kao u boci i tu se samo racva na vise portova, a svaki od njih ima svoj regulator i ventil kako bi obezbedio jednaku/kontrolisanu kolicinu gasa svakom potrosacu. Mogu odmah da ti kazem da nije nimalo jeftino, ali svakako manje novaca od individualnih boca za svaki potrosac. Usteda je jedino u bocama i manometrima, jer ulazni (visokog pritiska) manometar je samo jedan, na manifoldu.

Potrazi na E-bay pod "CO2 manifold" cisto da dobijes sliku o cemu pricam. Dosta se koriste u barovima (pivo, gazirana pica na tocenje ...)

EDIT: Ako improviziras, ne zaboravi na atest! Prvo radi sopstvene sigurnosti, a onda i svega ostalog ...Edited by: AquaMike

Offline AquaMike

• Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #13 u: Listopad 28, 2005, 20:24:00 poslijepodne »

momentalno imam 24 (dvadeset i četiri) flaše od 2.5 l, isto mjenjam polovicu svakih deset dana

Zaboravih samo da dodam, ako imate nestasicu secera po ducanima, da znate koga da krivite ...

Offline Krajten

• Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #14 u: Listopad 28, 2005, 22:29:00 poslijepodne »

tuljan..jer..gasis po noci?..odnosno odpajas co2...po noci biljke ionako ne koriste co2.,Od kada sam spojio bocu na nutrafinovu lojtricu, 1-2 mjeh u sek(150l)ramirez mi hvata zrak po povrsini..pa sam razmisljao o tome da po noci ugasim..ali mi je zao co2..a koji mi propadaponoci..

mike..gdje se nabavlja vinarski kvasac..i koja mu je prednost nad onim pekarskim u kocki ili pekarskog..?'

inace gledao sma danas oxy tablete..50kn..su.nisu ni jeftine.
ZG,Vrapče

Offline AquaMike

• Punopravni član
co2 iskoristenost
« Odgovori #15 u: Listopad 28, 2005, 22:38:00 poslijepodne »

Vinarski kvasac ja nabavljam u radnjama koje prodaju opremu za kucno pravljenje vina/piva, u kesicama po 5gr. Da li takvih radnji ima u Hrvatskoj neznam, ali pretpostavio bih da neka poljoprivredna apoteka moze isto tako drzati ovo. Valjda neko tamo pravi vino?

Prednost vinarskog kvasca je u tome da je tolerantniji na alkohol, koji je produkt fermentacije, pa tako duze traje.

Offline šrimp

• Punopravni član
  • **
co2 iskoristenost
« Odgovori #16 u: Studeni 16, 2005, 13:57:00 poslijepodne »

Neke stvari u receptu ti ne štimaju a za neke nisam siguran.
1. Pre malo vode. Minimalan omjer mvode i šečera bi trebao biti 1:3 sve preko toga umanjuje efikasnost kvasaca.
2. PET boca je sigurno bolji izbor nego staklena, nek ti se dogodi prekid odvoda CO2 iz boce lako bi se moglo dogoditi da se flaša raspukne, kod Pet flaša to je praktično nemoguče.ž
3. Ideja sa oxi tabletama teoretski izgleda super jer je u aerobnim uvjetima produkcija CO2 6* veča nego u anaerobnima ali nisam siguran kako to funkcionira u praksi. Jel si ti baš siguran da tebi kroz cjevčicu izlazi CO2 a ne smjesa CO2 i O2? Ako ti izlazi smjesa što je vjerojatnije jer sumljam da kvasci iskoriste sav proizvedeni kisik efekt ti je isti koda si na lojtrice spojio zračnu pumpu.

kriva procjena volumena...ima dvije L u boci. i to je debelo staklo baš za takve svrhe.

co2 izlazi sigurno, kvasci su živi i zdravi. kontam da i ima nešto kisika u izlaznoj smjesi, ali niš ne izlazi iz boce samo s tabletom so you figure it out...

kad protreseš bocu, stvaraju se mjehurići i padne pH.
awseeyeque am draffa

Offline šrimp

• Punopravni član
  • **
co2 iskoristenost
« Odgovori #17 u: Studeni 16, 2005, 13:58:00 poslijepodne »
e da, mislim i da je pola tablete za dvije litre sasvim dosta.
awseeyeque am draffa

Offline šrimp

• Punopravni član
  • **
co2 iskoristenost
« Odgovori #18 u: Studeni 16, 2005, 13:59:00 poslijepodne »
Citat: AquaMike

Ne mogu da se setim da sam postavio nesto u vezi tih "Oxid" tableta.
pa ne, al je bilo neš slično u jednom članku s tvog linka Edited by: šrimp
awseeyeque am draffa