Svibanj 13, 2025, 00:21:04 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Filter-tražim savjete.  (Posjeta: 1217 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pericasubasic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • uvik kontra!!!
Filter-tražim savjete.
« u: Ožujak 10, 2012, 19:43:08 poslijepodne »
Ovako poštovani kolege akvaristi. Akvarij mi je dimenzija u bazi 100cm dužine i 60 cm širine.
Zanima me bi li mogao uz stražnju stranu napravit unutarnji filter i od kojeg stakla bi to trebalo te sa koliko zasebnih komora?

Offline stomed

• Punopravni član
Odg: Filter-tražim savjete.
« Odgovori #1 u: Ožujak 10, 2012, 19:49:53 poslijepodne »
pristojna dubina, skoro kao i kod mene :) staklo ti je dosta 4mm, nema tu nikakvog prevelikog pritiska, s 6 ces mozda lakse raditi ali uglavnom oba su sigurna za filter. komore ovise koliki filter mislis radit ali uglavnom 3-4, u prvu ulazi voda, tu je i mehanicka filtracija, u drugu, najvecu, stavis biolosku, i trecu kemijsku/ili samo povratnu pumpu. kemijsku ako i zatrebas s vremena na vrijeme mozes ubacit kod bioloske. tj.ako mislis cijelo vrijeme koristiti ugljen, zeolit, treset, itd..onda bih ja napravio posebnu komoru za to, ako je samo za posebne prilike onda se vrecica neceg da uvjek nagurat negdje

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #2 u: Ožujak 10, 2012, 19:54:56 poslijepodne »
Eto imao sam još pitanaj ali nekako sam zabunom poslao dva posta,a jedan nije doršen,a to je ovaj.
Uglavnom je li dovoljno da ga samo spužvom natrpam?

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 10, 2012, 20:08:24 poslijepodne »
ovisno koliki volumen ima i koliko riba mozes drzati..racunaj da spuzva ima puno manju povrsinu nego neki bio mediji, znaci, manje povrsine gdje filter bakterije mogu obitavat. spuzva je super za mehanicku fil.za biolosku i nije bas best ali moze dobro funkcionirat, samo ako dobro slozis, da je dovoljno ima. ali to radis zbog cijene? pogledaj onda zeolit, imas tu i tamo jeftino za nabavit cisti klinoptilit za gnojivo, isto je kao onaj iz pet shopa, vuce amonijak, da se lagano i jeftino regenerirat, a kada se zasiti radi kao bioloski medij i to jako dobro. ako uspijes nabavit 5kg ce te kostati manje nego spuzva, ja bih radije imao to za biolosku filtraciju nego spuzvu

Offline pericasubasic

• Punopravni član
  • uvik kontra!!!
« Odgovori #4 u: Ožujak 10, 2012, 23:35:33 poslijepodne »
Volumen bi bio po meni dosta velik jer to bi ipak bilo metar dugo,10cm širina i visina neki 45-50cm...evo kaže nekih 47,5 litara.
E sad pošto sam već čitao tvoje postove tu po forumu znam da si iskusan i da ćeš dati dobar savjet,ti samo reci kako bi to trebalo,kako bi ti sebi to odradio i kojim filter-materijalom i ja ću to tako i uradit...tj. olakšaj mi do kraja,hahaha!!!!

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #5 u: Ožujak 11, 2012, 09:57:36 prijepodne »
ako mozes napravi ga cijelom duzinom i ulaze u filter na lijevoj i desnoj strani a pumpa da izbacije na sredini i udara u prednju stranicu navodno je tako najbolje ima na forumu tako napravljenih
hrga88

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 11, 2012, 18:06:51 poslijepodne »
protok je bolji ako je na vise ulaza/izlaza, sad, dali je to potrebno na 100cm, neznam, ali u svakom slucaju ako ti se da tako radit sigurno nemoze biti losije samo bolje, po potrebi mozes imati slabiji protok iz pumpe a opet dobiti solidno mjesanje vode unutar akvarija.
sad ovisi, ako ti se neda zezat s necim drugim i sama spuzva ce ti vrsiti dobru filtraciju na tu litrazu ako vec radis filter tako velikog  volumena. da od tih 40ak litara imas samo 10 litara spuzve u bio komori bit ce ti dovoljno. samo gledaj onda da ti je iste ili vece granulacije nego prefilter supzva tj. za mehanicku fil. jer ako ima manje pore stopat ce ti se prljavstinom. s mozes i za mehanicku probat stavit prvo krupniju pa sitniju granulaciju spuzve a ako nezahtjeva precesto ciscenje ostavis tako. neki stavljaju i vatu na kraj filter za jos finije ciscenje/polirane vode ali mislim da ti to nije potrebno, neisplati se u vecini slucajeva. sad, ako protok nebude prevelik mozda ga nece tako brzo blokirati pa mozes probat stavit pa vidjet, vata i tako nije skupa, ali po meni nema puno vajde od nje za trajno koristenje. a kad vec imas mjesta dobro bi bilo ako i neku ostalu opremu mozes sakriti unutra, grijac npr, stavis u komoru pored pumpe, pa gledaj da ti ostane mjesta i za to
-ako bi isao na jedan ulaz i izlaz, onda napravi tri ili cetiri komore, u zadnjoj je pumpa i mehanicka i bioloska svaka imaju svoju. meh.mozes staviti odma u prvu kod ulaza ali uvjek gledaj da ti je dio prostora prazan, da imas meduprostor izmedu ulaza vode i spuzve tako da se stigne mjesati a ne da sva voda/necistoca udara na isto mjesto u spuzvi jer ce to prije dovesti do blokiranja protoka vode kroz filter. a ako ides na dva ulaza radis isto tako samo razdjelis medij na dvije strane a pumpu u sredinu.
-a mislis samo busiti rupe u staklu ili vec od cega radis filter? bolje ti je staviti vise ulaznih otvora nego samo jedan, manja vjerojatnost da se zacepi onda. a ako treba imas i za kupiti one plasticne mrezice/cepove. po potrebi mozes i jos prosirt tu mrezicu, napravit par rupica na njoj ili izrezat koji dio plastike van iz nje