Srpanj 24, 2025, 15:56:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koje ribe mogu u akvarij sa skalarima?  (Posjeta: 5605 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline BobanMKD

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Prilep, Makedonija
Koje ribe mogu u akvarij sa skalarima?
« u: Veljača 29, 2012, 17:15:03 poslijepodne »
Imam 3 skalare u akvarij od oko 70L, pa me zanima dali je to dovolno za skalare i sa koje ribe mogu da ih kombinujem? Molim savjete

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: Koje ribe mogu u akvarij sa skalarima?
« Odgovori #1 u: Veljača 29, 2012, 17:30:47 poslijepodne »
Ne to je pre mali akvarij za 3 odrasal skalara , mozda dok su mali ali kad narastu u full velicinu to je premalo za njih , eto ja cu uskoro uselit 4 skalara u 180L akvarij , to je taman tu negdje ... Rade uzmi neke jatasice ili neke druge ribe , a skalare prodaj/pokloni  :up:

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #2 u: Ožujak 01, 2012, 08:03:58 prijepodne »
Podržavam Venoma.
Odrasli skalar zahtjeva 60 cm visok akvarij ako ćemo pošteno... sve što je niže u stvari nije za odraslog skalara.
Čak i za male skalare za 3 komada 70 litara je premalo. i u dužinu i u visinu.
Ako ćeš zadržati skalare, gledaj im s vremenom nabaviti i viši i duži akvarij.

A ribe koje idu sa skalarima - tetre.

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #3 u: Ožujak 01, 2012, 09:11:07 prijepodne »
Kokos-jaje problem....

70 litara je dovoljno za 3 mala skalara, kratkorocno. Dugorocno, u takvom akvariju se riba ili nece moci pravilno razvijati, ili ce mu jako brzo postati tijesan. Takav akvarij i skalari imaju smisla jedino kao navlakusa za ukucane, nabavis ribe, i onda za 10 dana pocmes sa pricom i apeliranjem kako im je to malo, tijesno, ovo, ono, pa ukucani blagoslove nabavku veeelikog akvarija..... :up:

60 cm je pozeljno, ali realno, nije nuzno, standardne visine vecih akvarija, 45 cm i navise je i sasvim dovoljno, duzina i sirina su po meni bitnije stavke.....

Od riba - manje vise sve, dok god nije premalo da bi bilo eventualni zalogaj, i dok god nije prezivcano, da stalno juri po akvariju, jer to skalare nervira. Ribe dna (l, corydorasi, botie...) i neke ribe "sredine" poput udovica i stajaznam.....

Offline Roby17

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Bjelovar
« Odgovori #4 u: Ožujak 01, 2012, 09:20:42 prijepodne »
Po meni je to premala litraža za tri skalara...

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #5 u: Ožujak 01, 2012, 11:33:31 prijepodne »
60 cm je pozeljno, ali realno, nije nuzno, standardne visine vecih akvarija, 45 cm i navise je i sasvim dovoljno, duzina i sirina su po meni bitnije stavke.....

Evo jedan od mogućih linkova, da ostale ne stavljam ...
http://bs.wikipedia.org/wiki/Skalar_(riba)
po ribi je minimalno 70 litara ali i 50 cm dubine akvarija! (40 cm dubine vode) i to ako nema bilja niti panjeva jer računaj ako naraste samo na 25 cm u visinu - iznad i ispod njega ostaje 7-8 cm ako je visina VODE 40 cm...
Zato spominjem visinu akvarija od 60cm, kad makneš visinu podloge i od gornjeg ruba vode do ruba stakla - ostaje cca 50cm... to je minimalno ako imaš skalare u bujnom biljnom akvariju s panjevima za ancije i ostale ribe dna... a moraš računati da skalar može narasti i do 34 cm u visinu... triput u 20 godina sam imao takve primjerke... i svi su bili u 65-70 visine stakla.
Suprotno mišljenju mnogih - skalari su dobri plivaći - kad imaju gdje plivati - 500-600 litara vode za par i da vidiš!!! Plivaju simo tamo - kao zebrice ili koje druge ribe poznate po plivanju... i da, stoji -- ako želiš da plivaju - ne imati puno riba s njima.