Srpanj 19, 2025, 23:27:07 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pozadina od riccie  (Posjeta: 1957 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline miki99

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 58
pozadina od riccie
« u: Svibanj 25, 2011, 12:29:04 poslijepodne »
Pozdrav svima...znam kako većina sve zna o tome,ali evo prijedloga za brzu i jeftinu pozadinu od riccie...dvije šake dotične,plus crna mrežica protiv komaraca(ljepša je od bijele,a riccii očigledno odgovara)od deset kuna,plus pvc vodilica za kablove,ona tanja,max 1 cm,cca 8 kuna,plus pla sata raspoređivanja,rezanja i šivanja...dakle vodilicu(ja sam stavio smeđu,ima ih u više boja)prerežete do pola,tako da ju možete presaviti(pa se ne morate mučiti sa spajanjem)...oblik i veličinu sami odredite,ovisno o veličini akv..ja sam od jedne vodilice napravio pravokutni trokut,stranice koje čine pravi kut su 75X45cm(jer mi je akv.staklena pozadina 80X50cm)...zadnji spoj učvrstio vrućim ljepilom..odrezao mrežicu na odgovarajući oblik(pravokutnik 80X40cm)..na njega stavite okvir od vodilice,rasporedite ravnomjerno ricciu,presavijete i zategnete mrežicu,zašijete donji dio(kod mene hipotenuza trokuta)...ja sam još mjestimično prošio i po sredini kako ne bi riccia otišla sva na vrh...i,eto..sve je urađeno u pola sata sa ukupnim troškom od dvadeset kuna,prije petnaest dana..riccia raste kao luda,širi se i proviruje...slika nije baš nešto,ali vidi se sve opisano...

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
Odg: pozadina od riccie
« Odgovori #1 u: Svibanj 25, 2011, 13:54:26 poslijepodne »
super ideja sa ricciom. nadam se da ce bolje zavrsiti od mog zida od christmas moss... koji je istrunio na mjestu gdje je izlazio iz zida i otpao - steta, bio je prekrasan, ali nije dugo izdrzao, oko 6 mjeseci...

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #2 u: Svibanj 25, 2011, 13:58:37 poslijepodne »
Da. super ideja
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline miki99

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Studeni 09, 2011, 11:11:18 prijepodne »
samo mali update mog neslavno propalog pokušaja pozadine od riccie...dakle,nakon cca 4 mj.riccia isplivala...množi se ona,raste,ali kada dosegne onu kritičnu masu,vanjski dio odpluta gore,a ostatak u mrežici istrune..pozitiva priče je to da su mi prilikom sastavljanja okvira,čini se par mladica drugog bilja zalutale u mrežicu,pa sada umjesto pozadine od riccie imam pozadinu od miješanog gustiša..sve skupa još ljepše,nije onako uredno,ravnomjerno,već prirodnije,

Offline pierre

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #4 u: Studeni 21, 2011, 19:33:13 poslijepodne »
da, to je problem s ricciom... nego, hoce li bit i koja slika nove, slucajno nastale pozadine?

Offline miki99

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2012, 11:07:08 prijepodne »
Nisam baš pri fotoaparatu,pa malo teže slike stavljam...svakako,pri čišćenju akvarija sam odustao i od ove slučajno nastale..previše je smeća zadržavala..no,manji bi komadi takve mrežice,planski postavljeni,mogli nekome olakšati okopavanje akvarija,i živciranje kada ti deset puta zaredom biljčica ispliva sa mjesta koje si baš namijenio za istu..ali, da napišem zašto sam se vratio na ovaj post..nakon dvadeset uzaludnih pokušaja sa zadržavanjem riccie tamo gdje bih htio,uspjeh!..čitao na netu,kupovao čarape,mrežice za kosu,ma svašta,i onda slučajno,u bauhausu kupim mrežu za ptice(zapravo,protiv ptica)...mrežica je dovoljno široka da ne guši ni ricciu ni svjetlost,ribe se ne petljaju u nju,potpuno je iste boje kao mlada riccia(svijetlozelena),lako se fiksira,dobiješ je puno za male pare(rola 4x2m je 16 kuna),itd...najbolje pali u kombinaciji sa težom PVC ili rostfrei mrežom s donje strane,tj.mreža,pa riccia,pa oviješ s ovom mrežicom za ptice,ali labavo,da joj daš protok vode i svjetla...za donju sam koristio onu Pvc mrežu koja ide u sudoper,samo kao podlogu kroz koju prolazi voda(ideja sa Youbitoa),i radi težine,da bi povukla ricciu na dno...budući je boja vrlo,vrlo slična boji riccie,gotovo je neprimjetna...prva dva ovakva pokusa izveo prije cca 1mj.,danas izvadio pvc kocku mreže 10x10cm(koja izgleda poput polukugle,jer riccia raste i vuče gore)i nema truleži,potpuno je zdrava...naravno,na jakom je svjetlu,čim je malo u sjeni,propada..tu i tamo dodam Easycarbo,ne gnojim,zračna pumpa stalno radi,a voda je žućkasta od drva(Amazona)..riccia raste,svako malo novi dijelovi odplutaju,ali mrežica je sada doslovno nevidljiva,dobio sam grmić-polukuglu riccie promjera 12cm..eto,nadam se kako će nekom pomoći..

Offline brle

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2012, 18:15:11 poslijepodne »
odlićna idea
091/3852348