Srpanj 20, 2025, 16:26:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: cikliranje i bilje  (Posjeta: 2268 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zibba

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
cikliranje i bilje
« u: Veljača 05, 2012, 21:57:14 poslijepodne »
Nisam baš nova u akvaristici, ali jako dugo nisam ciklirala akvarij jer imam ovaj mali već godinama i on besprijekorno radi cijelo vrijeme.

Novi akvarij je 200 l, efektivno oko 150 l kada ga složim. Postavljen je prije cca 10 dana, voda je cijelo vrijeme kristalno čista, temp oko 26 C, filter je wave 700 postavljen na srednju cirkulaciju. Od bilja imam vodenu kugu, nešto slično njoj u drugom kutu, sagitariu, crypte, mahovinu, rasvjeta je 3 neonke nekog plavkastog svjetla oko 12 sati dnevno ( ne znam točno koje su to). Problem je taj da su listovi na biljkama počeli kao trunuti, topiti se, postaju smeđe. Jel to normalno za novi akvarij ili nešto nije u redu. Nisam mjerila ništa do sada. Što bi trebala kupiti za provjeru vode ( nikada mi nije trebalo u malim akvarijima pa ne znam što i kako to ide). Zemlja je za cvijeće, podloga sitni kamenčići 1-4 mm šljunak, te dva kokosa za skrovište budućim stanarima. Nisam dodavala nikakva gnojiva za početak.

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
Odg: cikliranje i bilje
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2012, 22:04:54 poslijepodne »
Nisam baš nova u akvaristici, ali jako dugo nisam ciklirala akvarij jer imam ovaj mali već godinama i on besprijekorno radi cijelo vrijeme.

Novi akvarij je 200 l, efektivno oko 150 l kada ga složim. Postavljen je prije cca 10 dana, voda je cijelo vrijeme kristalno čista, temp oko 26 C, filter je wave 700 postavljen na srednju cirkulaciju. Od bilja imam vodenu kugu, nešto slično njoj u drugom kutu, sagitariu, crypte, mahovinu, rasvjeta je 3 neonke nekog plavkastog svjetla oko 12 sati dnevno ( ne znam točno koje su to). Problem je taj da su listovi na biljkama počeli kao trunuti, topiti se, postaju smeđe. Jel to normalno za novi akvarij ili nešto nije u redu. Nisam mjerila ništa do sada. Što bi trebala kupiti za provjeru vode ( nikada mi nije trebalo u malim akvarijima pa ne znam što i kako to ide). Zemlja je za cvijeće, podloga sitni kamenčići 1-4 mm šljunak, te dva kokosa za skrovište budućim stanarima. Nisam dodavala nikakva gnojiva za početak.
napiši koje su lampe???

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2012, 22:35:30 poslijepodne »
biljke također kod sadnje i presađivanja doživljavaju određeni stres te znaju odbacit stare listove, nakon kojih puštaju nove lijepe zelene.... pričekaj malo pa vidi, ako ne bude pomaka na bolje nešto im ne paše...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Veljača 06, 2012, 00:25:35 prijepodne »
nije baš normalno da bilje masovno počne trunuti za vrijeme cikliranja. poneki list, pa i čak cijela poneka biljka kojoj uvjeti nimalo ne odgovaraju, ovako mi se čini da su biljke možda bile na suhom, ili smrzle ili se događa nešto. u svakom slučaju vadi trulež van

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Veljača 06, 2012, 14:54:46 poslijepodne »
crypte

trunuti, topiti se, postaju smeđe.

Malo sam ti izvukao ovo iz konteksta, ne ljuti se, ali za crypte posadjene u cistu vodu, odnosno friski akvarij ovo je uglavnom normalno, potrazi pod "crypt meltdown" (tako nekako), i uglavnom se sve rijesi kad u akvarij dodju ribice, pocmu papati i kakati u vodu..... za ostalo bilje neznam, ali za crypte se nebih zabrinjavao, meni se to svaki puta desilo kad sam sadio crypte u friski akvarij, za mjesec-dva se u potpunosti oporavi i raste dalje najnormalnije....

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #5 u: Veljača 06, 2012, 17:36:11 poslijepodne »
prilikom sadne bilja moguće je da si nagnječila koji list pa dolazi do njegovog propadanja i sve ovo gore navedeno može biti uzrok treba malo vremena da se vidi dali biljka odumire ili če nastaviti rasti.Ako su vrhovi biljaka zeleni to znači da će biljka biti OK.Jedino me interesira probaj pročitati na lampama šta piše tj koje su lampe.

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 06, 2012, 22:17:44 poslijepodne »
Ma za crypte znam da se vole topiti u početku, ali kod njih je najmanje izraženo. Vodena kuga ima posve prozirne listiće osim vrhova, a ova druga biljka ( mislim da je Myriophyllum aquaticum bar mi je najsličnija tome na slikama kada gledam) ima smeđe-crvene listove sve osim vrha koji je i dalje svježe zelene boje. Mahovina mi se čini OK, a i cladophora na kokosima.
Svjetlo je Silvania Aquastar F18W/174-t8 , 10 000 K ( što god to značilo, prepisala sam sve što sam vidjela pročitati, ostale su samo neke mikrositne črčkice koje nisam uspjela dešifrirati) tri komada.

Offline Laki8472

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #7 u: Veljača 06, 2012, 23:08:59 poslijepodne »
Po ovome sto si napisala da su ti sve lampe iste(plavkaate) mislim da su bio lux, znaci lampe normalnog svjetla za ljepu boju ribica  i za svjetlo, dok su ove za biljke ljubicastog svjetla.
Mozda i grijesim za tvoje ali ako su iste sve tri nemas ili one za biljke ili one za normalnu  svijetlost :up:

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 07, 2012, 13:01:52 poslijepodne »
Moje isprike, imam ispravak krivog navoda. Kako sam jučer navečer išla gledati lampe pogledala sam srednju na kojoj je lijepo vidljivo jer je tako lampa okrenuta, a drugoj se malo vidjelo samo napisano Silvania, dok je treča okrenuta prema unutra natpis, ja sam zaključila da su sve iste. Jutros sam si dala truda i izvadila ove dvije te je dakle situacija sljedeća:

1.) Silvania Aquastar F18W/174-t8 , 10 000 K
2.) Silvania Groluks 18W/GRO - t8
3.) Glo Aqua-glo 24''/61 cm 20W-t8

sada sam još dodatno smanjila grijač da vidim jel možda pretopla voda smeta.

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Veljača 07, 2012, 20:51:08 poslijepodne »
Rasvjeta je ok temperaturu vode stavi na 25 to bi trebalo biti ok sve ono što sam napisao stoji vrijeme če pokazati dali je sve ok.

Offline zibba

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 15, 2012, 11:05:38 prijepodne »
Evo novosti, Myriophyllum aquaticum je počela puštati mlade stabljikice sa strana na ovim starim granama, vrh je i dalje zelen. Da li da kada se te mladice razjačaju otrgnem stari vrh pa ga piknem negdje u akvariju ili se te mladice trgaju i sade?
Kuga je i dalje srednja žalost, kokosima poispadali konci, ali mi se čini da se mahovina drži sama. Naselila sam unutra 4 zlatna ancija, 2 muška i dvije curke, a uskoro će i jato cory-a cca 10 kom ( da je je to dosta ili je čak previše?).
Za sada ne znam kakve ribice da stavim dok ne prođe kojih 5-6 mj da mogu ubaciti planirane neonke. Ima li tko kakav prijedlog?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 15, 2012, 19:09:00 poslijepodne »
sadiš i mladice i vrh, olinjalu sredinu baciš, a donji dio s korijenom ostaviš - možda potjera mladice.
mjesec i pol ti je sasvim dosta za neonke, a korija ima raznih veličina pa ne znam.

Offline Skinjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Veljača 21, 2012, 16:53:19 poslijepodne »
Pozdrav svima.....novi sam ovdje na forumu i u akvaristici pa imam jedno pitanje...zasad...Imam doma hladnovodni 52 litarski akvari s 3 zlatne ribice i 2 misgurnusa cistaca.Do prije negdje pola godine imo sam par biljaka u tom akvariju(nisam siguran jel su bile hladnovodne jer su mi u pet shopu gdje sam ih kupio rekli da to nema veze)i koristio sam kao gnojivo koje se stavlja na dno akvarija TeraPlant Complete Substrare(u obliku nekog finog sitnog pjeska) i kao tekuce gnojivo tera plant plantamini...Biljke su cak i dobro uspjevale ako se ne uzme u obzir ogromne naslage algi koje su se po njima stvarale ,a najveci problem bio mi je taj sto se po mojem misljenju zbog tog gnojiva koje se stavlja na dno akvari zaprljao u roku par dana jer se taj "pjesak"odnosno gnojivo dizalo s dna u akvari i mutilo vodu.I nakraju moje pitanje dali bi mi netko od vas moga preporuciti neke hladnovodne biljke kojima je potrebno samo tekuce gnojivo ili ako se ipak ovo gnojivo koje se stavlja na dno treba koristit za sve biljke sto da napravim da u buduce ne muti vodu...?????

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Veljača 21, 2012, 16:59:51 poslijepodne »
Pa preko tog supstrata treba staviti šljunak! Jesi li ga stavio?
(otvori novu temu, ne vidim vezu sa starom)

Offline Skinjo

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Veljača 21, 2012, 17:30:29 poslijepodne »
pa jesam.....al je mozda bio pre krupan (3-5mm)