Kolovoz 04, 2025, 22:24:24 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Trimanje zelenjave  (Posjeta: 1216 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Trimanje zelenjave
« u: Veljača 05, 2012, 12:25:43 poslijepodne »
Pozdrav,

s obzirom da mi se bilje razraslo trebala bih ga smanjiti...ali kako da to izvedem kad su cryptocorine i valisnerija napravila cijeli isprepleteni sustav...zakrčile su ostalo bilje...da li se to podrezuje? Čupa? Kad povučem rasklimaju se dijelovi koje nisam planirala micati. Podloga, sitni supstrat i vulkanit će isplivati, a sitniji šljunak će propasti...hoće li to smrdati parametre u vodi?

Možda zvučim naivno, ali period lijepog akvarija traje jako kratko...ili čekaš da naraste i moliš da ne krenu alge ili ne znaš kud ćeš od gomile salate :D  

I kako se uopće radi generalka, stavlja li se dio stare podloge pa nova, pa bilje i stara voda ili sva podloga nova i stara voda? Pitam jer ne želim ribe patiti u manjem akvariju da čekaju cikliranje ispočetka.

Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
Odg: Trimanje zelenjave
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2012, 12:40:33 poslijepodne »
nemoj čupat cijelu biljku, uzmi škare i odreži korijen naokolo, a onda ju izvadi. korijenje ostavi da istruli u podlozi.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2012, 14:45:05 poslijepodne »
Hvala, mislila sam da treba skupiti sav organski materijal. Inače uvijek mičem apsolutno sve što mi je sumnjivo iz vode pa sam mislila da se odnosi i na podlogu.

A generalka? Kako se snalazite kada se podloga izmješa? To se ne može oprati, odvojiti sitom?
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2012, 16:27:43 poslijepodne »
za mene je generalka komplet nova podloga ukljucivsi i sljunak. U biti, jedini razlog zasto ju i radim. Vode ostavi cim vise a filter ne diraj uopce kad radis generalku.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2012, 18:40:01 poslijepodne »
Da, tak sam si i mislila...i naravno čim pomislim kako je vrijeme naiđem na jaja ili tek izlegle malce :D

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #5 u: Veljača 06, 2012, 22:32:13 poslijepodne »
za mene je generalka komplet nova podloga ukljucivsi i sljunak. U biti, jedini razlog zasto ju i radim. Vode ostavi cim vise a filter ne diraj uopce kad radis generalku.
Potpisujem. A što se tiče čekanja da bilje izraste, pa onda potrebe za rezanjem, na to se navikni. Otkrij ljepotu u stalnim promjenama jednom kad moraš početi vrtlariti i čupati. Vjeruj, najprije me raduje kada postaje sve gušći a onda režem, pa mi je opet lijep na nov način, pa onda shvatim da treba rezati još pa mi je opet promjena i opet oduševljenje, i tako u nedogled. Ovisno o vrstama bilja, možeš se igrati i zapravo izgled mijenjati samim rezanjem.  :)

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #6 u: Veljača 10, 2012, 16:22:57 poslijepodne »
Da, super je kad poštucam neki grm pa skroz drugačije izgleda...ali bome suze mi idu kad moram rezati ricciu jer mi je prerasla drveni panj ili jednostavno postane prevelika plutajuća površina...

Offline hrgamonster

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #7 u: Veljača 13, 2012, 21:46:15 poslijepodne »
pa nemoras ju skroz sisat malo skrati vrhove i gotovo
hrga88

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #8 u: Veljača 15, 2012, 14:01:33 poslijepodne »
Ona ima tendenciju rasti u obliku spljoštenih kugli pa jednostavno kad naraste lagano se počne odvajati kao balon i ode....a kad ju pošišam ne izgleda nešto...najbolje mi ide kad ju ponovo nasadim i pustim da nakon nekog vremena dobije teksturu.