Svibanj 02, 2025, 21:57:57 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Izmjena vode s kupovnom vodom?  (Posjeta: 1747 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline demza

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 41
Izmjena vode s kupovnom vodom?
« u: Veljača 04, 2012, 18:39:35 poslijepodne »
Kak u Dubrovniku voda više nije za piće zbog zamućenosti Omble (rijeka na kojoj je vodocrpilište), a sutra je vrijeme za redovito mijenjanje vode u akvariju (Rio 125 nakon cikliranja, 2 pajčolanke, misgurnos, nerita i jabučar), vjerovatno bih trebao vodu zamijeniti sa kupovnom vodom...

Treba li kupovnu vodu (za piće) tretirati sa Aquasafeom ili je uputna samo izmjena vode bez preparata?

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Izmjena vode s kupovnom vodom?
« Odgovori #1 u: Veljača 05, 2012, 11:08:52 prijepodne »
Mislim da kupovna voda nije klorirana i ne sadrži teške metale tako da nema potrebe.
Kaj nemaš kakav izvor u blizini? Bolje neg da kupuješ vodu.

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2012, 11:21:28 prijepodne »
kupovna nema klora i netreba ti taj preparat
-ali, uvjek ima ali :), i kupovna ti ima svakave kemije u sebi, konzervansa, kako li se vec zove..inace nebi mogla biti flasirana 1-2god, a za teske metale neznam ali sigurno nije nista zdravija nego ova iz pipe, mislim da ima i fosfata i nitrata u sebi.

Offline demza

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2012, 12:53:56 poslijepodne »
Mislim da kupovna voda nije klorirana i ne sadrži teške metale tako da nema potrebe.
Kaj nemaš kakav izvor u blizini? Bolje neg da kupuješ vodu.

Ima izvora, no svi su zamućeni. Gore je u prilogu slika Omble, a isto je stanje u Konavlima...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2012, 13:06:03 poslijepodne »
neznam kakva je situacija kod vas i sta ljudi u crnom misle kad kazu da vam je zamucena voda? ako su samo mehanicke cestice, pjesak, mulj, to se lako rjesi..profiltras ju preko pjeska, krpa, itd. ali ako su opet odlagali otpad di god stignu onda..e moj narode.. -?

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #5 u: Veljača 05, 2012, 13:09:25 poslijepodne »
ili pričekaš dan-dva-tjedan dana pa napraviš izmenu vode... neće ništa biti akvariju u tih tjedan dana... ako ti filter radi bez problema...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline demza

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 05, 2012, 15:43:24 poslijepodne »
neznam kakva je situacija kod vas i sta ljudi u crnom misle kad kazu da vam je zamucena voda? ako su samo mehanicke cestice, pjesak, mulj, to se lako rjesi..profiltras ju preko pjeska, krpa, itd. ali ako su opet odlagali otpad di god stignu onda..e moj narode.. -?

Ovo drugo je problem, jer se ulagalo u sve drugo osim u adekvatne pročišćaće, tako da sama zamućenost nije nekakav problem, već isto tako neadekvatna kanalizacijska mreža, blizina kolektora i sl... E moj narode... :-X

ili pričekaš dan-dva-tjedan dana pa napraviš izmenu vode... neće ništa biti akvariju u tih tjedan dana... ako ti filter radi bez problema...

Tako će nekako biti, jer kako je zavladala ova panika zbog par pahulja snijega, tako su police u trgovinama doslovno prazne, što se odnosi i na pitku vodu. Filter je nov, akvarij tek završio cikliranje.

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #7 u: Veljača 05, 2012, 19:56:00 poslijepodne »
Pusti nek se vrti jos koji dan, nebu nis bilo...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Orlando du

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #8 u: Veljača 05, 2012, 21:48:31 poslijepodne »
Pozz kolegi iz dubrovnika, vjerujem da u konavlima imas gustjernu nede pri ruci , i po mom misljenu to bi ti bio najbolji izbor, a ako nemas imam ja pa ako se nesnades slobodno se javi.

Offline demza

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Veljača 06, 2012, 13:41:34 poslijepodne »
Pozz kolegi iz dubrovnika, vjerujem da u konavlima imas gustjernu nede pri ruci , i po mom misljenu to bi ti bio najbolji izbor, a ako nemas imam ja pa ako se nesnades slobodno se javi.

Hvala ti na ponudi! Ako ova nepogoda s vodom potraje, racunaj da cu se javiti  :klap:

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #10 u: Veljača 06, 2012, 23:02:34 poslijepodne »

Hvala ti na ponudi! Ako ova nepogoda s vodom potraje, racunaj da cu se javiti  :klap:

Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može  :klap:
Druga opcija da ja stavim neku bačvu na krov i donesem ti vode iz Jadra koja začudo nije mutna.

Kad su obilne kiše kod nas je masu mulja i ja jednostavno pustim u kantama za pripremu zrak preko raspršivača, onda neko vrijeme bez zraka (cca 2 dana) i taj se talog stvarno lipo složi po dnu a voda bude za 5 (zapravo za 4, ali jednu noć filtracije u akvariju riješi sve). Što se kemije tiče nije bilo problema.