Kolovoz 03, 2025, 21:16:16 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pozdrav novi sam  (Posjeta: 1530 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ZooS

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
pozdrav novi sam
« u: Veljača 01, 2012, 12:08:53 poslijepodne »
pozdrav ekipa
evo novi sam u slatkovodnim akvarijima
razlog zašto imam jedan je prvenstveno jer mi je fora i lijepo to vidjet kad je super uređen, a drugi je taj što imam kornjaču već godinu dana i htio sam je hraniti biljem i povremeno nećim živim
imam mali akvarij koji mi je prvo koristio za kornjaču dok je bila mala, skinuo sam onaj pretinac za grijač, tj. kopno na koje se kornjača penjala, sve počistio i skinuo silikon i kamenac sa limunom.
prijatelj mi se bavi akvaristikom pa sam njega gnjavio da mi pomogne to sve složiti, pa je ovo rezultat.
stavio sam zemlju za cvijeće na dno (koju sam prethodne isprao par puta da isplutaju oni komadići drvca i te neke plutajuće gluposti), stavio sam sitnog kamenja unutra (0.8 - 1 mm), natankao vode i eto.
dobio sam microsorum pteropus, cryptocoryne wendtii 'brown', rotala rotundifolia, hygrophilia corymbosa siamensis, verisnelia spiralis, bacopa caroliniana i caratophyllum demersum. uz to imam i leću.
to sam sve posadio po uputama, rasporedio itd. prvih tjedna dana sam imao izmjene vode svakih par dana i to je sve super funkcioniralo, onda sam imao tjedan dana mirovanja i u tih tjedan dana sam primjetio da mi se na površini vode stvara kao neki film i da se balončići skupljaju pod tim filmom. i na razini vode sam u kutu kod grijača primjetio neki mliječni talog, onako sluzav dosta koji redovito vadim van. isto tako imam panj na kojem sam primjetio da se počeo stvarati neki bijeli talog na bočnim stranicama. taj panj sam imao u akvariju sa kornjačom 6 mjeseci i preselio sam ga u mali akvarij. nakon tih tjedan dana mirovanja napravio sam opet izmjenu vode, i očistio sam filter i grijač. to je bilo prije 2 dana. danas sam opet primjetio da se stvara taj film i opet mi se skupljaju balončići, dosta neugledno izgleda.
od opreme unutra imam aquarium systems micro jet filter koji ima usisnik za zrak pa pumpa i zrak u vodu (nisam stavljao co2), isto aquarium systems grijač 25w (temp vode mi je 22°C), nemam poklopac nego sam kupio osvjetljenje koje se namontira na rub akvarija pa je po dužini cijelog (kao nekakav stalak koji se pričvrsti) imam dvije lampe unutra, palim samo jednu. i to bi bilo to od opreme. isto tako prekjučer sam nabavio 4 gupya (jedan mužjak 3 ženke) i odmah mi se voda zamutila drugo jutro a sinoć sam vidio i da sam dobio 2 nove prinove (do sad ih nisu još pojeli) i kupio sam anubias barteri ver. nana
vodu tretiram sa JBL-ovim biotopolom i uzeo sam od tetre easy balance
ispričavam se na dugom postu
molim vas samo ako mi možete dati još neke natuknice i smjernice pa da mi to bude lijepo i da pravilno održavam
hvala

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: pozdrav novi sam
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2012, 13:05:11 poslijepodne »
Dobro je to , jos da je koja slika ... Taj film sto ti se stvara i ovo oko panja je normalna pojava kod "stvaranja" bakterija u akvariju , ako se kupi na povrsini , stavi maramicu lagano na povrsinu i pokupi koliko mozes , kolike izmjene vode radis ? 100% ili 1/3 (20-30%) ? Evo malo procitaj ovo , pa ce ti par stvari biti jasnije : Prirucnik za pocetnike

Offline div

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • wave 250 l biljni
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2012, 13:14:06 poslijepodne »
Dobro je to , jos da je koja slika ... Taj film sto ti se stvara i ovo oko panja je normalna pojava kod "stvaranja" bakterija u akvariju , ako se kupi na povrsini , stavi maramicu lagano na povrsinu i pokupi koliko mozes , kolike izmjene vode radis ? 100% ili 1/3 (20-30%) ? Evo malo procitaj ovo , pa ce ti par stvari biti jasnije : Prirucnik za pocetnike
:up:

Offline ZooS

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2012, 13:23:05 poslijepodne »
radim tako 30-ak posto promjene

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 01, 2012, 13:32:00 poslijepodne »
talog na povrsini moze biti od bakterija ali moze i od nedovoljnog filtra/zamjene vode. baloncici slicni sapunici sto se nakupljaju po kutevima su ti organski spojevi, znaci da u vodi ima hrpa organskog otpada koje bakterije nemogu rijesiti. ako su samo ispod povrsine to je biofilm i masnoce koje ih zadrzavaju, nemas dovoljno gibanje povrisine da se to rastrese i filter moze pokupiti, ako mozes probaj da protok vise tjerat prema povrsini, ili nabavi surface skimmer, u svakom slucaju, taj film samo steti-nema razmjene plinova i svjetlo lose probija do bilja

Offline ZooS

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 01, 2012, 17:52:57 poslijepodne »
malo sam nagnuo filter pa sad pumpa vodu prema povrsini a ne ravno vodoravno i malo sam ga podignuo

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 01, 2012, 17:56:49 poslijepodne »
to bi ti trebalo razbijati pomoci u rzbijanju povrsini, onda ce i filter kupiti tu sluz ako nece ostajati gore. sad ostavi koji dan pa vidi dal ima efekta

Offline Denis M

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #7 u: Veljača 01, 2012, 20:58:45 poslijepodne »
Po svemu sudeći akvarij je u fazi cikliranja ja u njega još nebi stavljao ribe nakon jedno 20 dana če se stvari popraviti.Ovo sa smjerom izlaza vode iz filtera je dobra ideja treba razbiti površinsku napetost vode mreškanjem površine voda se prozračuje ali i bolje mješa te če nečistoče završiti u filteru.

Offline ZooS

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 02, 2012, 17:52:15 poslijepodne »
hvala na savjetima ljudi :)

Offline Microsorium

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
« Odgovori #9 u: Veljača 03, 2012, 10:53:24 prijepodne »
ajde pokušaj staviti fotografiju, pa će lakše biti oko savjeta.

Offline lordalenus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #10 u: Veljača 03, 2012, 14:13:48 poslijepodne »
nakon tih tjedan dana mirovanja napravio sam opet izmjenu vode, i očistio sam filter i grijač. to je bilo prije 2 dana

Nemoj čistiti filter, a pogotovo ne tijekom cikliranja, sada se stvaraju korisne bakterije u filteru i nemoj ga prati uopće sve dok ne vidiš da ti se smanji protok vode, da malo si prerano ubacio ribice, ali nadam se da će preživjeti, za ovu sluz...to bi ti trebali čistaći očistiti..stavi si nekog čistača unutra...i da..čekamo slike ;)

Offline ZooS

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 07, 2012, 11:25:33 prijepodne »
evo slika