Ma čitam ti ja odgovore,šta drugo,negoli da prekinem odmor i da napišem par reči.
Kao prvo o tim ciklidima su se več vodile debate,znam de je Dilukerba postavio maltene isto pitanje,pa da se Marin puno ali baš puno potrudio oko pisanja o tim ciklidima,i tako da ima več puno o njima napisano.
Ali opet ko če to da treaži,eto ti par kratkih odgovora na tvoja pitanja:
Voda :pH 7,8 -9,5
Temperatura od 23-27 stupnjeva,medjutim nekako se treba poslužavati konstantne temperature od 26 stepeni.
Akvarij bolje viši nego dulji /zašto u daljem tekstu/
podloga i dekoracija:sitn šljunak i kamneje nagomilano na sredini akvarija,gdje ima puno zaklona,špilja i prolaza,a okolo prazan prostor.Lično ja ne bih unutra stavio pozadine,več bi je stavio izvana ili to obojio bojama za staklo ili to bio samo crni papir ili nešto slično.Ako bih več radio pozadinu za unutra,ja bih opet gledao,da nema nekih rupa ili sličnih stvari,jer se ti u takve rupe može uvuči ciklid i tamo uginuti .
Sad reč dve o ciklidima:Te se ciklide drži u parovima i trebaju teritoriju od 40 cm.-70 cm /jedan par/,dakle iz toga se več vidi,da ide u 80 l akvarijdva para
Inače su ti ciklidi medju akvaristima jako cijenjeni,ustvari oni su dio ciklid istorije,jer su počeli dolaziti u akvarije več u početku 70-tih godina prošlog stolječa.Prvi ih je slao Pierre Brichrad i odmah im dao ime,koji je i danas poznato /napiše i Irušnjak/ princeza Burundija,pošto je bilo njeno nalazište tada udržavi Burundi.Taj ciklid pored nekog zanimljivog oblika ima i tu svojstvo,da je to ciklid,koji je jako "familijaran",naime svi i roditelji te kasnije i starija deca čuvaju i prostor i novurundu mladih.E taj je čin stvarno fenomenalan i to jeste iključ uspešnog opstanka tih ciklida u sirovi okolini jezera Tanganyika.Naravno u samome jezeruTanganyika ima više variiteta,a što je opet zanimljivo dele se samo po ukrasu na licu.
Sad pitanje zašto viši akvarij?Naime kad postaje kolonija tih ciklida veča,oni idu i šire se i nagore,a naravno kako sam več spomenuo oni traže i odredjenu teritoriju.
Od ishrane naravno najbolja jeste smrznuta :Cyclops i artemia,može naravno i suvu da prihvata ,mada mu je ona kao nedovoljna i nekako ne podstica kondiciju tih ciklida za mrest.
A kad je mrest uspješan onda ima otprilike ta vrsta izmedju 30-100 mladih,i samim tim se kolonija tih ciklida u akvariju "neobuzdano" širi.
No samo još da malo potpalim,recimo,da je i Neolamprologis pulcher,posebice variitet Daffodil jako zanimljiva vrsta.
Eto malo ukratko