Kolovoz 05, 2025, 14:35:46 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Drvo u akvariju?  (Posjeta: 1852 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tania

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
Drvo u akvariju?
« u: Veljača 04, 2012, 20:32:34 poslijepodne »
Tražila sam malo po starim temama i vidjela da su neki stavljali drvo u ciklidni akvarij. Našla sam da grančice vrbe pridonose nestajanju algi u aq, a može se staviti i vinova loza... Iskustva? Malo eksperimentiram sa setup-om, i mislim da bi među hrpom kamenja par grana ˝osvježilo˝ akvarij. Znam da ciklidi vole tvrdu vodu, pa me zanima da li bi im drvo u suštini štetilo jer bi snizilo tvrdoću?
Također, budući da mi je filter 1600 l/h, a malawci sve veći, da li je preporučljivo staviti pumpu (iako sam filter namjestila da mreška površinu vode)?
Ako hoćeš - naći ćeš način, ako nećeš - naći ćeš razlog...

Offline aston

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Drvo u akvariju?
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2012, 21:57:36 poslijepodne »
i ja imam mangrov panj u ciklidnom, dobro izgleda iako ga nije po pravilu setup-a ciklidnih akvarija :D.....vodi neće ništa naštetiti.

Offline aston

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Veljača 04, 2012, 22:02:39 poslijepodne »
što se tiče protoka ciklidi vole što bolji protok a dodatna pumpa bi i tjerala nečistoće prema usisu filtera.
ja imam dva vanjska filtera na 250l jedan od 1200l/h i jedan 700l/h sa svake strane akvarija jedan i to mi je odlično prave mi protok i ujedno čiste za razliku od običnih pumpi.... je malo skuplja verzija ali ;)

Offline dem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Veljača 04, 2012, 22:09:38 poslijepodne »
ja također imam mangrov panj sa malawcima a što se tiče protoka kod mene je na 450 l ukupno 2800 l/h filtracije i još planiram stavit strimicu od jedno 5000 - 6000 l/h što više to bolje naravno u granicama normale

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #4 u: Veljača 04, 2012, 23:38:32 poslijepodne »
Također preporučam mangrovinu, najbolje mopani (gotovo da i ne trune, a gustoća je drva tolika da odmah tone).

Loza je ok za akvarij ukoliko ju misliš imati do 6. mj. Iznad toga počinje trunuti (loza je ipak meko drvo) i ispuštati vrlo velike količine fosfata i amonijaka a da ne spomenem da stalno i uvijek ispušta tanine (za blackwater je to i ok). U principu je svako drvo (osim četinjača) ok za akvarij, ali pitanje je vremena kada ga treba izvaditi van: ako je mekano toliko da možeš otrgnuti komad drveta bez velikog truda - oprosti se s tim komadom (osim ako nemaš akvarij pun paprati i anubiasa te vodene leće).
 Također je uvijek bolji korijen (veće je gustoće) od grane (brže trune, teže se potapa, itd..)

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #5 u: Veljača 05, 2012, 00:17:36 prijepodne »
svako ima svoj ukus, ali ja nebi stavljao drvo sa malawcima, jer ipak oni vole tvrdu vodu, dok sa drvetom se tvrdoca vode ipak pomalo smanjuje, ili grijesim.. i naravno voda s drvetom nakon nekog vremena pocinje zutjeti, ali nemora znaciti, sve ovisi o drvetu.. ali ja sam imao drvo u biljnom prije, tj imao sam vinovu lozu, koja je bila super ociscena i sređena, stavio sam je u akvac i nakon nekog vremena opet je voda pozutjela.. sad neznam, ako imas nesto u planu sto bi zeljela, oke, ali ja ga ipak nebi unutra stavljao.. nekak mi drvo nije za malawce, oni su mi ipak samo za kamenite setupe.. bez icega..  ;)

a stream pumpu mozes staviti naravno, nema veze protok filtera, pumpa uvijek dobro dođe..  :)
« Zadnja izmjena: Veljača 05, 2012, 00:21:08 prijepodne od alen_zgb »

Offline shrike

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Trešnjevka
« Odgovori #6 u: Veljača 05, 2012, 01:29:09 prijepodne »
Loza je ok za akvarij ukoliko ju misliš imati do 6. mj. Iznad toga počinje trunuti (loza je ipak meko drvo) i ispuštati vrlo velike količine fosfata i amonijaka a da ne spomenem da stalno i uvijek ispušta tanine (za blackwater je to i ok).

Moje iskustvo je drugačije. Komad loze (deblo, ne korijen) sad imam nešto više od godinu dana bez vađenja i nije ga moguće niti noktom ogrebati.
Istina kad sam ga pripremao bio je to komad koji je stajao valjda desetak godina u šupi, a kuhao sam ga barem 10tak sat i namakao između.

Offline calejopa

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #7 u: Veljača 05, 2012, 01:48:37 prijepodne »
mozes jos staviti korijen od ruže, ja sam ga imao i jako je zanimljiv, kad vec planiras drvo staviti ;)
0955949261

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #8 u: Veljača 05, 2012, 08:34:29 prijepodne »
što se tiče protoka ciklidi vole što bolji protok a dodatna pumpa bi i tjerala nečistoće prema usisu filtera.
ja imam dva vanjska filtera na 250l jedan od 1200l/h i jedan 700l/h sa svake strane akvarija jedan i to mi je odlično prave mi protok i ujedno čiste za razliku od običnih pumpi.... je malo skuplja verzija ali ;)

Ista postava i kod mene plus dvije stream pumpe, svaka 3000 l/h

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #9 u: Veljača 05, 2012, 12:27:07 poslijepodne »
svako ima svoj ukus, ali ja nebi stavljao drvo sa malawcima, jer ipak oni vole tvrdu vodu, dok sa drvetom se tvrdoca vode ipak pomalo smanjuje, ili grijesim.. i naravno voda s drvetom nakon nekog vremena pocinje zutjeti, ali nemora znaciti, sve ovisi o drvetu.. ali ja sam imao drvo u biljnom prije, tj imao sam vinovu lozu, koja je bila super ociscena i sređena, stavio sam je u akvac i nakon nekog vremena opet je voda pozutjela.. sad neznam, ako imas nesto u planu sto bi zeljela, oke, ali ja ga ipak nebi unutra stavljao.. nekak mi drvo nije za malawce, oni su mi ipak samo za kamenite setupe.. bez icega..  ;)

a stream pumpu mozes staviti naravno, nema veze protok filtera, pumpa uvijek dobro dođe..  :)
nikakva tvrdoca..vec kiselost se povecava..a to ima veze sa pH.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #10 u: Veljača 05, 2012, 12:58:33 poslijepodne »
Drvo je nepotrebno u Malawi tanku. Ak ti se sviđaju panjevi i bilje, da se napravit lijep biljni akvarij koji nije previše zahtjevan ;)
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)