Srpanj 26, 2025, 06:53:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: RO voda za ljude?  (Posjeta: 942 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
RO voda za ljude?
« u: Siječanj 10, 2012, 19:15:04 poslijepodne »
Zanima me da li neki manji RO uređaj mogu koristiti za proizvodnju vode za piće? Nisam ih nikad koristio, pa bi me zanimalo koliko bi me (okvirno naravno) koštao jedan koji bi davao 100-200l vode mjesečno i koliko bi me u tom slučaju moglo koštati održavanje, tj. membrane filteri ili što već ima što treba periodično mjenjati?

Offline delbi

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
Odg: RO voda za ljude?
« Odgovori #1 u: Siječanj 10, 2012, 19:42:49 poslijepodne »
Nije mi jasno zasto bi to pio?
100 - 200 litara vode mjesecno ce ti davati svaki i najmanji RO uredjaj, tako da to nije problem, ali IMHO...to ti i nije najzdravije za piti. takva je voda lisena minerala i svih ostalih tvari koji su i te kako potrebni ljudskom organizmu.......
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #2 u: Siječanj 10, 2012, 19:56:47 poslijepodne »
Zanima me da li neki manji RO uređaj mogu koristiti za proizvodnju vode za piće? Nisam ih nikad koristio, pa bi me zanimalo koliko bi me (okvirno naravno) koštao jedan koji bi davao 100-200l vode mjesečno i koliko bi me u tom slučaju moglo koštati održavanje, tj. membrane filteri ili što već ima što treba periodično mjenjati?

RO uređaj koji se koristi za pitku vodu obavezno mora na kraju imati mineralizator inače ako nema voda bude bljutava i nije zdrava za ljude zbog razloga koje je već naveo delbi...

Malo guglaj inače ima ih na tržištu jako puno raznih cijena i raznih sistema...

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 10, 2012, 19:57:16 poslijepodne »
Da jasno mi je da je to nešto vrlo blizu destiliranoj vodi ne znam još kako da riješim taj problemčić. Muči me to što moji potroše bar 700KN godišnje za Britta filtere a Zg. vodovodu više baš i ne vjerujem

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 10, 2012, 20:01:29 poslijepodne »
Imaš neke talijanske filtere koji su identični Brita Maxtra filterima samo su skoro duplo jeftiniji od Brite i odgovaraju u utor od Brite...
Bude ih po Kauflanud.

Ja sam jedan otvarao da ga usporedim sa Britom i isto ima smole za omekšavanje i aktivni ugljen, a voda je punu ukusnija nego od Brita filtera.

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #5 u: Siječanj 10, 2012, 20:08:10 poslijepodne »
Voda iz Brite nema veze s vodom iz RO, ona je samo omeksana i prociscena pomocu aktivnog ugljena tako da je jos uvijek pitka za razliku od ove prve koja je krajnje bljutava.
U tom rangu potreba se koristio JBL  za cca. 100 EUR s Vogela, mislim da je bio deklariran na par tisuca litara nakon cega je bilo jeftinije opet kupiti cijeli komplet nego samo filtere i membranu.

Da nesto ne stima s vodom iz ZG vodovoda odavno bi forum vrvio postovima o pomoru riba.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Siječanj 10, 2012, 20:10:48 poslijepodne »
Zg. vodovodu više baš i ne vjerujem

kojeg kontrolira Zavod za javno zdravstvo a kojeg kontrolira onaj koji se otrovane vode nagutao, ne vjeruje nitko, ali tako ćeš samo pasti u šape nekih drugih lažova.

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 10, 2012, 20:20:55 poslijepodne »
Voda iz Brite nema veze s vodom iz RO, .

Pa tko je rekao da Brita ima veze sa RO vodom??

Ono što sam napisao u svojem postu je samo osvrt na Brita filtere koje je kolega Salem rekao da koristi. (opet čitaš letimično)

P.S JBL nema mineralizator na zadnjoj koloni i zbog toga uopće nije preporučen za pitku već isključivo za hobističke svrhe. Osobno nebih nikome preporučio da pije tu vodu dobivenu tim uređajem.
« Zadnja izmjena: Siječanj 10, 2012, 20:25:19 poslijepodne od veco »

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 10, 2012, 21:22:36 poslijepodne »
Pa meni su nekoliko puta krepali jabučari i to u 4 odvojena aq. i nekoliko puta kozice, nikad mi nije bilo jasno zašto ali više neću pokušavati dok to ne ustanovim.
Veco hvala ti za info mislim da su starom nešto radili u Britti pa će ga trebati prvo deprogramirati da to prođe ali to više nije problem kemijske tehnologije.
BTW taj modul za mineralizaciju ili remineralizaciju ili kako to već zovu što ga spominjete kolik to košta(ako se može kupiti ka za najmanje RO uređaje) i čime se (ako se uopće) puni?

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 10, 2012, 21:40:24 poslijepodne »
Voda iz Brite nema veze s vodom iz RO, .

Pa tko je rekao da Brita ima veze sa RO vodom??

Ono što sam napisao u svojem postu je samo osvrt na Brita filtere koje je kolega Salem rekao da koristi. (opet čitaš letimično)

Citam dovoljno pazljivo i uopce nisam odgovarao na tvoj post nego napomenuo kolegi koji misli u RO uredaju pronaci alternativu za Britu:

Da jasno mi je da je to nešto vrlo blizu destiliranoj vodi ne znam još kako da riješim taj problemčić. Muči me to što moji potroše bar 700KN godišnje za Britta filtere a Zg. vodovodu više baš i ne vjerujem

[

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 10, 2012, 21:45:20 poslijepodne »
Nikako, zaboravi tu pricu za kucnu upotrebu.
Vec dulje vrijeme planiram staviti za potrebe cijele kuce jedan slican sustav i gdje se koriste sustavi s ionskim izmjenjivacima s re-mineralizatorima  i nekakvi pocetni modeli se krecu od 5k kn pa na vise. Sve drugo je kompliciranje od kojeg ces ubrzo odustati.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Siječanj 10, 2012, 23:17:06 poslijepodne »
imas raznih ionizatora na trzistu koji "lijece sve poznate bolesti" prema rijecima prodavaca magle. Znam jednoga pa sam se naslusao gluposti. Uredjaji su skupi (mislim da je nekih 10000kn bio najjeftiniji) i niskoristi. ZG voda je skroz solidna za sve. Prije cemo krepati od neceg drugog.

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 11, 2012, 08:22:41 prijepodne »
BTW taj modul za mineralizaciju ili remineralizaciju ili kako to već zovu što ga spominjete kolik to košta(ako se može kupiti ka za najmanje RO uređaje) i čime se (ako se uopće) puni?

Oko 45€ u njemačkoj, ali nisam ga nikad naručio... čini mi zbog vijeka trajanja od 3mj. koliko se sjećam još dok sam se zafrkavao s tim RO uređajima

Offline Salem

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 12, 2012, 21:26:11 poslijepodne »
A tako, vjerovatno je onda u tom "reminelizatoru" neko jednokratno punjenje sa esencijom kamenja hvala za info.
Ionizator vode mi ne treba u vodi ima sasvim dovoljno jona a ako ne to se lako riješi dodavanjem soli/kiseline/lužine po ukusu