Srpanj 19, 2025, 15:02:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Slobodan čovjek!  (Posjeta: 1415 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Slobodan čovjek!
« u: Siječanj 07, 2012, 22:44:46 poslijepodne »
« Zadnja izmjena: Siječanj 07, 2012, 22:55:54 poslijepodne od Renta »

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: Slobodan čovjek!
« Odgovori #1 u: Siječanj 07, 2012, 22:50:10 poslijepodne »
može se..ali-ako postane previše poznat zakantat će ga :D

Offline ChILd_ReBoRn

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • http://www.akvaristika.tk
« Odgovori #2 u: Siječanj 08, 2012, 05:50:27 prijepodne »
bogata budala... zna ako mu se bilo kaj dogodi.. ode u prvi ducan i kupi hrpu stvari  i nikom nista...
biljka biljci siše supstrat
(Koprivnica)

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Siječanj 08, 2012, 09:33:46 prijepodne »
bitno da ima ajfon 3, dobra reklama

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Siječanj 08, 2012, 09:43:32 prijepodne »
Nemam nikakav kredit, minusa u banci, nemam kreditne kartice  = Slobodan čovjek u 21st

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #5 u: Siječanj 08, 2012, 09:55:52 prijepodne »
Nemam nikakav kredit, minusa u banci, nemam kreditne kartice  = Slobodan čovjek u 21st

to ti je prava istina, ima nas jos nekoliko al smo u manjini

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #6 u: Siječanj 08, 2012, 12:17:35 poslijepodne »
Nemam nikakav kredit, minusa u banci, nemam kreditne kartice  = Slobodan čovjek u 21st

Osim toga, rekao bih da osobna sloboda ovisi o jos dosta drugih stvari... Slobodan si ako imas svoju kucu, ako si svoj gazda, proizvodis svoju hranu, imas svoj bunar, grijes se na drva iz svoje sume, peces svoj kruh i sl.
Sto se tice stvari i gomilanja, na djelu je sakupljacki mentalitet i treba se svjesno i stalno borit protiv toga. Lakse je ako nemas love ;)

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 08, 2012, 12:41:17 poslijepodne »
Slobodan si ako imas svoju kucu, ako si svoj gazda, proizvodis svoju hranu, imas svoj bunar, grijes se na drva iz svoje sume, peces svoj kruh i sl.

Dobro to je još jedan višlji stupanj neovisnosti i autonomije što je Ok
A meni je trenutno dovoljno da nisam nikome dužan onoga što se zove novac u fizičkom obliku kao papir.

Ali ne bi bilo loše imati malu autonomnu pasivnu kućicu sa solarnim i fotonaponskim kolektorima, valastitim bunarom, skupljati kišnicu, okućnicom sa staklenikom za sadnju povrća nešto domaćih životinja i onda svima pokazati dobru figu :up:

Ali s obzirom na svjetski poredak takva samoodrživa imanja će oderati s porezima i davanjima, a na kraju i zabrana takvog življenja.

Primjer: Novi Zeland je zabranio uzgoj povrća za vlastite potrebe na svojoj okućnici  :down: da sve moraš ići kupiti u dućan.

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #8 u: Siječanj 08, 2012, 13:57:33 poslijepodne »
Gdje smo mi daleko od zakona  kao u  Novom Zelandu , za jedno 30 god  :D :D
Ma kakvih 30 , nikad..
Imam kuču,auto, ja i žena radimo plača kakva je al redovita , i digo sam kredit prošli mj, na 5 god oko 5 000 euriča, da malo sredim kuču.
Ako nebudem kojim slučajem mogao otplačivat, budem prodo 1 traktor od 2 i vratio pare,  tak da se i ja smatram slobodnim čovijekom  :D :D
« Zadnja izmjena: Siječanj 08, 2012, 14:01:07 poslijepodne od Brljator »

Offline Iris

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Floccinaucinihilipilification
« Odgovori #9 u: Siječanj 08, 2012, 16:38:43 poslijepodne »
Slobodan si ako imas svoju kucu, ako si svoj gazda, proizvodis svoju hranu, imas svoj bunar, grijes se na drva iz svoje sume, peces svoj kruh i sl.

Dobro to je još jedan višlji stupanj neovisnosti i autonomije što je Ok
A meni je trenutno dovoljno da nisam nikome dužan onoga što se zove novac u fizičkom obliku kao papir.

Ali ne bi bilo loše imati malu autonomnu pasivnu kućicu sa solarnim i fotonaponskim kolektorima, valastitim bunarom, skupljati kišnicu, okućnicom sa staklenikom za sadnju povrća nešto domaćih životinja i onda svima pokazati dobru figu :up:

Ali s obzirom na svjetski poredak takva samoodrživa imanja će oderati s porezima i davanjima, a na kraju i zabrana takvog življenja.

Primjer: Novi Zeland je zabranio uzgoj povrća za vlastite potrebe na svojoj okućnici  :down: da sve moraš ići kupiti u dućan.

U Las Vegasu deru s porezima na vrt za osobne potrebe.. Bzvz... Kod nas je na snazi Codex alimentarius i pitanje je kad budu inspektore poceli slati po selima.  :nerv:

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 08, 2012, 16:47:33 poslijepodne »
Gdje smo mi daleko od zakona  kao u  Novom Zelandu , za jedno 30 god  :D :D
Ma kakvih 30 , nikad..
Po nekim pravilinicima i zakonima nismo daleko.

Recimo za bušenje bunara na svojem zemljištu ja ne mogu dobiti Vodopravnu dozvolu od Hrvatskih voda jer eto ispred placa mi prolazi vodovod, pa mi je omoguceno da se spojim na vodovod :down:
Struju moraš platiti priključak minimalni od 6,5kW za obiteljsku kuću iako po projektu će biti potpuno pasivna kuća koja će dobijati struju iz fotonaponskih panela...
Domaće životinje tipa kokoški za jaja ne smijemo držati po dvorištu niti pure ili slično glomazno od peradi jer eto spadamo u neko šire područje grada, ali smijemo držati ukrasne kokoške i pijetlove :nerd:

Offline AndrejX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Disklejmer: ne prodajem papricice niti sjemenke
    • http://www.viralx.com
« Odgovori #11 u: Siječanj 09, 2012, 00:14:40 prijepodne »

Naravno da to nije tocno, nego su paranoicne budale slozile pricicu kako bi napalili raju i dobili toliko zeljene paznje:
http://www.foodsafety.govt.nz/policy-law/reform-nz-food-regulations/food-bill/questions-answers.htm
Kad se prica jednom zavrtilia nitko vise ne gleda sto doista pise u tom zakonu.

I to je divna stvar, pun mi je kufer odusevljenja bakicama kod kojih je sve "domace", a u podrumu bacva otrova od 200 litara kojeg je netko maznuo u proslom stoljecu iz kombinata i nitko nema pojma sto je u toj bacvi, ali svi s tim spricaju.

Ili bakica sa sirom i vrhnjem kojima se oduvijek taj posao ne isplati i vriste protiv hladnjaca, a istovremeno poslije Zapresica krasna obiteljska mljekara sa vrhunskim domacim sirem i vrhnjem, u vrhunskim higijenskim uvjetima i jeftinija nego ove na trznici.

Uvijek cu rado platiti domace i svjeze, ali ne zelim da to mora znaciti iz nehigijenskih uvjeta i neprovjereno.
« Zadnja izmjena: Siječanj 09, 2012, 00:28:07 prijepodne od AndrejX »

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 09, 2012, 00:27:11 prijepodne »

Domaće životinje tipa kokoški za jaja ne smijemo držati po dvorištu niti pure ili slično glomazno od peradi jer eto spadamo u neko šire područje grada, ali smijemo držati ukrasne kokoške i pijetlove :nerd:

Na 3km zracne linije od glavnog trga u ZG zivi osoba koja u uskoj ulicici sa mnostvom kuca drzi zeceve, kokosi, copor pasa o kojima se uopce ne brine, susi meso iz usluge i grije kucu s lozionom koju mijesa s otpadnim uljem.
Inace vrlo dobri i prilicno posteni ljudi, ali isto tako nesvjesni okolisa u kojem zive zbog cega ispasta nekoliko stotina ljudi oko njih.

Prije ili kasnije ce nekome dopizditi pa ce im konacno inspekcija zasjesti na vrata i napraviti dernek, a onda ce i on jaukati o modernom drustvu koje im onemogucava normalan zivot  :)

Nekih kilometar blize centru, u jednom od vrlo gusto naseljenih brdskih kvartova ne mozes zivjeti od smrada ako zeznu prognozu pa izostane najavljena obilna kisa, jer je narodni obicaj iskorisiti prigodu pa ispustiti septicku u jedan od najvecih potoka u ZG.

Uzevsi u obzir da takvi primjerci zive medu nama ne vidim nista lose da je prisiljavanje na vodovodni prikljucak tamo gdje postoji obvezno, naprotiv  ;)
« Zadnja izmjena: Siječanj 09, 2012, 00:30:38 prijepodne od AndrejX »

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 09, 2012, 00:29:31 prijepodne »
Pobjegao jedan viska  ;)

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 09, 2012, 10:39:11 prijepodne »
Na 3km zracne linije od glavnog trga u ZG zivi osoba koja u uskoj ulicici sa mnostvom kuca drzi zeceve, kokosi, copor pasa o kojima se uopce ne brine, susi meso iz usluge i grije kucu s lozionom koju mijesa s otpadnim uljem.
Inace vrlo dobri i prilicno posteni ljudi, ali isto tako nesvjesni okolisa u kojem zive zbog cega ispasta nekoliko stotina ljudi oko njih.

Prije ili kasnije ce nekome dopizditi pa ce im konacno inspekcija zasjesti na vrata i napraviti dernek, a onda ce i on jaukati o modernom drustvu koje im onemogucava normalan zivot  :)

Nekih kilometar blize centru, u jednom od vrlo gusto naseljenih brdskih kvartova ne mozes zivjeti od smrada ako zeznu prognozu pa izostane najavljena obilna kisa, jer je narodni obicaj iskorisiti prigodu pa ispustiti septicku u jedan od najvecih potoka u ZG.

Uzevsi u obzir da takvi primjerci zive medu nama ne vidim nista lose da je prisiljavanje na vodovodni prikljucak tamo gdje postoji obvezno, naprotiv  ;)

Nisi čitao pažljivo šta sam napisao.

Nebuloza od pravilnika koje sam doživio je ta da ne smijemo držati 10 kokoški koje nesu jaja, ali smijemo ukrasne -?
Vodopravnu dozvolu nismo dobili ovo proljeće za bušenje bunara iako u isto vrijeme susjed koji je bušio bunar za vrijeme bivše Juge koristi ga bez ikakvih sankcija iako je i tada u našoj ulici bio vodovod.
Struju za novi objekat moraš platiti priključak HEP-u minimlano 6,5kW iako nikad nećeš koristiti njihove usluge i sl.

Uglavnom sve su to nebulozna pravila i prisile koja se već primjenjuju i nemaju logike, ali smo prvaci u tome.

A ovo što bakice vrše prodaju svojih proizvoda to je već biznis i nek ih inspekcije rešetaju što se mene tiče tako i treba to nije za osobne potrebe nek plaćaju porez i sanitarne kontrole.

P.S ja ne živim u centru grada već u prigradskom naselju gdje ljudi još uvijek imaju svoje vrtove i gdje se do prije 15god. sadio kukuruz, a odjednom ne smijemo ništa od toga...
« Zadnja izmjena: Siječanj 09, 2012, 10:43:08 prijepodne od veco »

Offline AndrejX

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 09, 2012, 19:35:28 poslijepodne »
Nisi čitao pažljivo šta sam napisao.

Nebuloza od pravilnika koje sam doživio je ta da ne smijemo držati 10 kokoški koje nesu jaja, ali smijemo ukrasne -?

Pa razlog je vrlo jednostavan - da zabranis i drzanje ukrasnih sutra bi imao na naslovnici 24Sata ucviljene tupe face pune suza jer ce im oduzeti njihovog ukrasnog pijetla Vladu, da dozvolis drzanje svih sorti na istoj toj naslovnici 24Sata bi se cudili primitivizmu jer na svakom drugom balkonu u gradu stoji kotac s kokosima :). Malo karikiram ali nisam niti daleko od istine :)

Citat:
Vodopravnu dozvolu nismo dobili ovo proljeće za bušenje bunara iako u isto vrijeme susjed koji je bušio bunar za vrijeme bivše Juge koristi ga bez ikakvih sankcija iako je i tada u našoj ulici bio vodovod.

Vrlo jednostavno, da uvedes obvezu prikljucivanja na vodovodnu mrezu s nekim krajnjim rokom vec bi sutra imao svog ucviljenog susjeda na naslovnici 24Sata gdje bi tulio da si on to sa svojih 143 kn mirovine ne moze priustiti, iako u dvoristu ima vozni par od pola milje kuna - takvi posebno vole plakati na naslovnicama :)

Zato odrezes datum pocetka novih pravila i tko god zeli nekakvu dozvolu mora ispostovati i to pravilo, a ovi postojeci ce prije ili kasnije nesto morati napraviti sa svojom kucom (i traziti dozvolu, kad postanemo civilizacija) pa ce se morati i on spojiti.

Po toj sam metodi i ja popusio s Elektrom kad sam prije sedam godina htio dovesti na kucu dodatni prikljucak pa sam uredno prilikom priprema instalacija i postojecu morao izvuci van da bi se na procelju kuce stavio ormaric za ocitanje oba brojila i jos su mi uvalili limitatore na novi i stari prikljucak.

Citat:
Struju za novi objekat moraš platiti priključak HEP-u minimlano 6,5kW iako nikad nećeš koristiti njihove usluge i sl.

No dobro, to je vec dio rituala HEP-a i njihovog monopola.

Citat:
Uglavnom sve su to nebulozna pravila i prisile koja se već primjenjuju i nemaju logike, ali smo prvaci u tome.

Naprotiv, vecina tih pravila su normalna u civilizaciji ali jednostavno moras definirati granicu od kad vaze - npr. svugdje u svojetu imas stare gradske jezgre u kojima se standardi gradnje i sigurnosti bitno razlikuju od danasnjih ali to ne znaci da ces ih zato sravniti s bagerom. Cim netko krene u modifikaciju, e taj ce se izuti i sve prilagoditi novim pravilima.

Citat:
A ovo što bakice vrše prodaju svojih proizvoda to je već biznis i nek ih inspekcije rešetaju što se mene tiče tako i treba to nije za osobne potrebe nek plaćaju porez i sanitarne kontrole.

Pa to su upravo i napravili na Novom Zelandu, a pogledaj koja se prica iskonstruirala.

Citat:
P.S ja ne živim u centru grada već u prigradskom naselju gdje ljudi još uvijek imaju svoje vrtove i gdje se do prije 15god. sadio kukuruz, a odjednom ne smijemo ništa od toga...

Za to su zasluzni veseljaci iz lokalne samouprave jer je ocito postalo sramota biti selo pa se svi prikrpali ili prozvali gradovi, a zaboravili da uz te statuse idu i pravila.