Srpanj 20, 2025, 03:49:59 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomoč  (Posjeta: 1209 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline filipdjk

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
pomoč
« u: Siječanj 24, 2012, 18:59:39 poslijepodne »
lijepio sam akvarij prije 3 dana, isprobao ga, nakon 24h ispraznio, i sad vidim na spojevima kao da je ušlo zraka na par mjesta... da li  je to opasno ili moram cijelu proceduru ponoviti... staklo je 10mm. fuga mu je debela sa svake strane po 3mm

Offline zec-kiki

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Pakrac
Odg: pomoč
« Odgovori #1 u: Siječanj 24, 2012, 19:49:29 poslijepodne »
pa ovako posto vidim da si lijepo dosta velik akvarij bilo bi najbolje skinuti samo tu stranicu gdje je zrak i nju ponovno zalijepiti

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 24, 2012, 19:57:16 poslijepodne »
to nastane od premalo silikona ili prejakog pritiska prilikom spajanja i susenja stranica
-ako ti je zeznuto skinuti, vecinom je, mozes staviti stvarno debelu fugu, dobro napravljena trebala bi sama drzati stranice,postoji takva metoda, imas na netu, samo fugu bi trebao raditi ukupne sirine bar 3-4cm, inace neznam koliko je sigurno
-isto tako, mozes nabaviti staklenu letvicu od 8-10mm i sirine 2-3cm i po visini te stranice, u kutu zaljepiti. ali u svakom slucaju, to ce se vidjeti i trebao bih onda staviti ukrasne rubove od forexa ili vec necega

Offline filipdjk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 24, 2012, 20:09:06 poslijepodne »
mozda mi je silikon bio pre gust.... problem je sto je to bucna stranica koja se nalazi u sredini pa bi bio problem samo nju ponovno.... sad sam mjerio fugu sa sveke strane je po 5mm, nije 3mm kao sto sam napisao prvi puta

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Siječanj 24, 2012, 20:13:29 poslijepodne »
Poljepi traku još 2 mm dalje okolo i podebljaj silikon

Offline filipdjk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 24, 2012, 20:17:01 poslijepodne »
5mm je fuga mislio sam sto je deblje da ce bolje drzat...

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 24, 2012, 20:20:52 poslijepodne »
kako mislis pregust bio? star i tvrd ili previse stavio? nikad nije previse :) mislim, ako nemas toliko iskustva da znas pravu mjeru onda ti je puno lakse staviti vise pa da se sve prekrije i neostane zraka, visak i tako iscuri van pa ga poslje uklanjas, ili jednostavno staviti pik traku van spojeva pa je jos lakse.
-stvarno neznam koliko zapravo treba biti fuga da bi drzala, ali u svakom slucaju mozes povuci drugu preko nje, sto vecu to bolju. nije tako jaka kao jedna velika ali bolje ti je imati previse nego premalo
-staklo se moze ljuskat dok ga vadis pa tek onda bude piz.. a racunaj da u tom slucaju sve spojeve moras ful ocistiti, mehanicki ziletom a onda jos i kemijskim sredstvom koje rastvara silikon, tako da silikon prione na staklo, silikon na silikon nije ni upola tako jaka veza, a nemoras ti ni vidjeti golim okom da njega ima opet ti smeta spoju.
-i prije ljepljenja je uvjek dobro spojeve odmastiti, alkoholom ili nekim sredstvom za odmascivanje, cim rukom diras vec ostanu soli i masnoce i nije takodobro kao na cisto staklo
neko moze reci da je to sve nepotebno ali da radim sebi ja bih radije isao na preveliku sigurnost nego premalu

Offline filipdjk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Siječanj 24, 2012, 20:28:36 poslijepodne »
kako mislis pregust bio? star i tvrd ili previse stavio? nikad nije previse :) mislim, ako nemas toliko iskustva da znas pravu mjeru onda ti je puno lakse staviti vise pa da se sve prekrije i neostane zraka, visak i tako iscuri van pa ga poslje uklanjas, ili jednostavno staviti pik traku van spojeva pa je jos lakse.
-stvarno neznam koliko zapravo treba biti fuga da bi drzala, ali u svakom slucaju mozes povuci drugu preko nje, sto vecu to bolju. nije tako jaka kao jedna velika ali bolje ti je imati previse nego premalo
-staklo se moze ljuskat dok ga vadis pa tek onda bude piz.. a racunaj da u tom slucaju sve spojeve moras ful ocistiti, mehanicki ziletom a onda jos i kemijskim sredstvom koje rastvara silikon, tako da silikon prione na staklo, silikon na silikon nije ni upola tako jaka veza, a nemoras ti ni vidjeti golim okom da njega ima opet ti smeta spoju.
-i prije ljepljenja je uvjek dobro spojeve odmastiti, alkoholom ili nekim sredstvom za odmascivanje, cim rukom diras vec ostanu soli i masnoce i nije takodobro kao na cisto staklo
neko moze reci da je to sve nepotebno ali da radim sebi ja bih radije isao na preveliku sigurnost nego premalu

silikon kao da nije bio onako tecan i proziran.... mozda je u tome problem.. mozda je star.... sto se tice pripreme sve sam odradio po pravilima stavio krep traku. i acetonom presao rubove... nakon 30h sam ga punio radi provjere

Offline stomed

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 25, 2012, 12:27:16 poslijepodne »
da..to je stari silikon, to trebas jako paziti kada kupujes, nemoj ni traziti akvaristicke jer vecinom vec dugo stoje na skladistu. -dobar je svaki kiseli(bez fungicida) namjenjen za staklo, a od takvih jedan od najacih na nasim prostorima ti je henkelov/ceresit, za staklo i akvarije, prilicno cesto uvoze i ja kad god kopam po polici do oni iza(iza stavljaju novije da starije prije prodaju:) nadem datum poroizvodnje od prije 3-4mj max.
-inace nikad nemoj kupovati neki koji je istekao ili blizo roka isteka, to su sve maksimalni rokovi, zbog zakona mora ih biti, a ti uvjeti skladistenja nikada nisu zadovoljeni, mislim, koje skladiste ili shoping centar drzi temperature na +20, da nije promjenjiva temp. kroz dan/noc, godisnja doba, vlaznost, itd. ja sam ti jednom bio kupio silikon star manje od 6mj, rok mu je bio jos 1 ili 1.5god i potpupno tvrd, razrezao sam tubu napola i otisao da mi vrate novce. sad, neznam jel to rade s silikonima, vjerojatno ne, i vjerojatno bar ne svi i tako cesto jer to nije tako masovna prodaja i puna skladista, bar kod nas, ali znam da ponekad neke nase kompanije u vlasnistvu velikih hrvata tu i tamo brisu rokove i stampaju nove(pa ti kupi jogurt drugi put :)) a racunaj i da kad god u eu ima neka fals serija iz vec bilo kojeg razloga, oni ti to bace da se proda na trzistima ovakvih zemalja kao nasa
-uglavnom, s silikonima jako pazi, to ti je najbitnije i jedino to drzi akvarij da se neraspadne, radije nemoj kupiti nego kupiti nesto lose. i za ljepljenje stranica ti je najbolje prozirni, on je uvjek jaci od crnog jer nema boje u sebi, a za fuge crni, neproazi svjetlo kroz njega i alge nece onda krenuti rasti po rubovima fuga i slabiti ga. to najvise morske tako rastu ali nebi me cudilo da i slatkovodne mogu