Na Akteru pričao sam sa Njuškom o njegovoj ideji,da bih u 300l akvarij/u dogledno vreme/ stavio samo L.fuellborni.I sad se poijavi pitanje jel to dobra ideja ili....,mada ja podržavam takvu ideju,jer i samo jedna ,jedina vrsta ciklida dadne akvariju,neku drugu dimenziju i još veče zadovoljstvo.No u takvom akvariju,nema neke strepnje za ukrštanje medju vrstama,nekako se oformira snažna zajkednica,koja nema nekih "neprijatelja" u vidu ostalih ciklida,pa se kao takva razvija.Naravno,da je imati jednu vrstu i neku zadovoljstvo,jer u akvariju vidimo kako funfcionišu ti ciklidi ,a možemo napraviti i neku usporedbu sa njihovom prirodnom ponašanju.
Čitajuči neki tekst o istoriji afričkih ciklida u akvaristici,prve su ciklide imali i proućavali baš u uslovima,gore navedenih,dakle jedna vrsta u svom akvariju.
Sad ako se odlučimo za neku odredjenu vrstu,treba,da što bliže i vernije napravimo njen prirodni habitat,kako bih to naše zadovoljstvo bilo još veče.
Kad je reč o nekim specialnim ciklidima,nema tu nekih,koje bih specialno izdvojio,no vidio sam po knjigama vrstne ili species akvarija sa L.caeruelues,pa M.auratus,naravno možemo imati i ostale ciklide tako iz Afrike ko iz Centralne i Južne Amerike,dakle tu su nam potpuno odrešene ruke po pitanju izbora.
I Ad Konings ima sad u El Pasu u 1.800 l akvariju samo 100 Ps.demasoni-a,a prije je imao C.frontose.
A kako sam Njuški obečao,etoi mu slika Malawi ciklida,koga bih ja potražio i samo njega stavio u akvarij:Protomelas phenochilus