Budući da mi se korići intenzivno ganjaju po akvariju i cure lijepe jaja posvuda vodila sam malo google istraživanje (ah, kakvo drugo).

Većina izvora navodi da je moguća hibridizacija nekih vrsta (panda & duplicareus su najčešći primjer) i da potomci:
1. ne razvijaju se iz jaja
2. neplodni su (odličan prirodni mehanizam)
3. nakon nekog vremena ne preživljavaju
Također se navodi da je križanje gotovo nemoguće ukoliko u akvariju postoji M+Ž iste vrste jer će uvijek jedinka birati one svoje vrste. Problem s korijima jest i što njih ima jaaaaaako puno vrsta i većina njih su samo podvrste ili varijeteti koji su nastali prirodnim križanjima u svojim staništima, pa mi ova podrctana izjava koja se kopira s foruma na forum baš i nema nekog velikog smisla...
Dakle problem: 2 mužjaka nanusa mi stalno ganjaju ženku sterbai i onda pada na udvaranje, a mužjak sterbai ganja curu julii ili curu nanus, a mužjak julii ganja isključivo - botiu kubotai...

To da biraju samo svoju vrstu baš i ne vidim na svom akvariju.
Bojim se samo neke nepoželjne hibridizacije i da malci prežive, i najgore- budu plodni i ne skužim kakvi su dok ne razviju boje kako treba, za što treba proći i po 3 mj, ako ne i više. Uglavnom kakvi su god potomci, bit će - točkasti.

Ak' su hibridi, završit će u kornjačnjaku jer mi ne pada na pamet da ih ikome prosljeđujem radi "krivih" gena a mogu živjeti s kornjačama.
Je li se ikad kome od vas dogodila hibridizacija, il' se ovi moji međusobno ganjaju jer su još tinejdžeri i "pojma nemaju" i nemam razloga za brigu?