Kolovoz 04, 2025, 15:37:29 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: POMOČ OKO NOVOG AKVARIJA (rasvjeta i podloga)  (Posjeta: 1187 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline filipdjk

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Đakovo
POMOČ OKO NOVOG AKVARIJA (rasvjeta i podloga)
« u: Siječanj 08, 2012, 21:29:33 poslijepodne »
Pozdrav svima! nekada davno sam bio član na ovoj stranici, ali ne znam vise ni kako sam se zvao a ni lozinku, pa sam se opet registrirao... uglavnom da neduljim, preselio sam se u novi prostor i pravim si akvarij 80x30x50 za početak ču držat u njemu samo živorotke, volio bi da vrvi od biljaka pa me zanima što mi vi ljudi predlažete za podlogu i rasvjetu (molim samo iskusne) spreman sam izdvojiti nekih 1000kn, (možda malo manje) za tlo i rasvjetu... pozadina će mi biti umjetna stijena.... eto ja vas molim za pomoć

unaprijed hvala... :)

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: POMOČ OKO NOVOG AKVARIJA (rasvjeta i podloga)
« Odgovori #1 u: Siječanj 08, 2012, 21:48:40 poslijepodne »
Rasvjeta ti treba jaca ako zelis da ti bude nesto superiska a mozes i osrednje pa ga napunit sa nekim nezahtjevnm i srednje zahtjevnim biljkama.Zavisi koje bilje zelis.A posto je biljni akvarij nemoras imati pozadinu osim ako ne mislis drzati ciklide , ali sve ovisi kako se tebi svidja.Podloga bi bilo najbolje zemlja florabella pomjesana sa vulkanitom , zemlju namaces 2-3 tjedan da potone a s vrha kupis ono sto pliva i pomalo mjenjas vodu i tako 2 tjedna , kasnije stavis u akvarij i pomjesas sa vulkanitom.Procitaj Prirucnik za pocetnike i podsjeti se na neke stvari.Isto tako na portalu imas mnogo tema o gnjijenu , podlozi , co2 ... prolistaj  :up:

Offline filipdjk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 08, 2012, 22:11:50 poslijepodne »
čitao sam da ako idem sa zemljom, moram mjenjat vodu a to nebi volio ( ako je to istina uopće )  išao bi možda sa kupovnim tlom da ne moram mjenjat vodu pa bi ga gnojio tabletama i tekučim gnoivom... zanima me co2.. bez njega ne mogu ako planiram imati biljni akvarij??? koliko dođe co2... može li nekakva preporuka malo točnija oko svijetla koje lampe staviti???i koliko komada!?!

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #3 u: Siječanj 08, 2012, 22:14:10 poslijepodne »
Za lampe ti nisam expert tako da neznam . Vodu moras mjenjat sa zemljom i bez , kad imas akvarij svaki tjedan se mora bar 1/3 vode mjenjat .Co2 su ti cijene za boce i ventile mozes naci za 700-100kn.Ako zelis pravi biljni akvarij co2 ti je neizostavljiv , ali uvijek zap ocetka postoji DIY co2  :up:

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Siječanj 08, 2012, 22:24:11 poslijepodne »
najprije akvarij. nije dosta reći 1000 kn jer neki pišu da su za te novce napravili sve sami, od  450l itarskog akvarija s filterom i rasvjetom  ;)
možeš imati biljni i bez CO2 ali onda zaboravi na naljepše i zahtjevne biljke. kripte, anubiasi, i još neke će rasti i bez njega.
i zbilja, što će ti stijena u biljnom akvarju?

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #6 u: Siječanj 08, 2012, 22:36:16 poslijepodne »
Pozdrav, dobrodošao :)

Pretpostavit ću da želiš probati uzgajati i malo zahtjevnije biljke od Anubiasa i Cryptocoryna. :)

Na akvarij dužine 80 cm ti pašu T8 lampe od 25 W (duge 742 mm) ili T5 od 24 W (duge 549 mm). Ja bi osobno na tvoju litražu išao na 3 T8 od 25 W jer će ti bolje pokriti cijelu dužinu akvarija. Mana toga bi bila visina akvarija (ako je 50 cm visina) jer su T8 lampe po intenzitetu slabije od T5 pa nisam siguran koliko će ti biti jako svjetlo na dnu akvarija (ako planiraš imati neku tepih biljku tipa Hemianthus callitrichoides 'Cuba' ili Glossostigma elatinoides). Ako nisi ograničen dimenzijama, razmisli o akvariju dimenzija 80*40*40, slična je litraža, a bit će ti lakše zbog manje visine i veće širine akvarija. Pogledaj moj akvarij od 160 litara u potpisu, dimenzije su 80*50*40 (dšv), a količina svjetlosti je otprilike tu negdje (3*25W+1*18W), sve biljke su rasle super.

Druga mogućnost je iste te lampe, ali s reflektorima, tako ćeš dobiti na intenzitetu svjetlosti, tak da bi i to bilo dobro rješenje. Ako staviš T5 od 24 W, nećeš moći dobro pokriti rubove akvarija jer su kraće, pa ih možeš 2 ili 3 postaviti naizmjence, znači jednu od jednog ruba akvarija, a drugu od drugog ruba akvarija. Možeš i dvije T5 lampe kombinirati s jednom ili dvije štedne žarulje na rubovima akvarija.

Meni se osobno zbog dobrih osobnih iskustava najviše sviđa T8 rasvjeta, iako je tehnološki starija i ima nekih mana (treba češće mijenjati lampe jer im brže pada intenzitet, visina akvarij ne bi trebala biti iznad 40ak cm). T5 rasvjeta je učinkovitija (više svjetlosti po watu), ali zbog snage moraš paziti i na fotoperiod (što je jača svjetlost, fotoperiod bi trebao biti kraći). :nuclear: Tj., ukratko, ako si početnik, sa T8 rasvjetlom je puno teže zeznuti stvari.

Cijena 3 T5 lampe od 25W bi bila:
- 6 vodotijesnih grla = 6*20 kn = 120 kn (ako želiš vododtijesna, obična su jeftinija)
- 3 prigušnice - ako ih izvadiš iz štednih žarulja (ja imam tako na dva akvarija i sve super radi, a i ostali imaju dobra iskustva koliko znam) = 3*40ak kn = 120 kn
- žica, starteri, kleme i ostale sitnice = 30ak kn
- same lampe = 3*65 kn =195 kn
- ukupno = oko 500 kn (može i jeftinije ako ideš na obična grla pa ih izoliraš silikonom npr.)

Ostalih 500 kn uloži u CO2 sustav (boca+ventili), nađe se po toj cijeni na forumu. Ako želiš uzgajati malo zahtjenije biljke, CO2 sustav je po meni must have (iako postoje i neke non CO2 metode, ali to je za malo naprednije :P)

Za mene je najbolja i najeftinija podloga zemlja za cvijeće koju namočiš u jednoj bačvi 3 tjedna-mjesec dana. Neki imaju loša iskustva s njom, ali ako paziš na par stvari ne možeš zeznuti. Moraš paziti da ne staviš predebeli sloj zemlje (manje od 1 cm naprijed, najviše 2 cm otraga gdje su biljke s jačim korijenovim sustavom) i moraš staviti dovoljno debeli sloj šljunka iznad da nutrijenti iz zemlje ne "cure" u vodu i hrane alge. Isto tak bi bilo dobro da se zemlja namače što duže. Ako ti ostane love, kupi 5 litara vulkanita pa ga stavi iznad zemlje prije šljunka, meni se to pokazalo kao najbolja kombinacija.

Evo, to je ne baš ukratko to, ako ti kaj nije jasno, pitaj, tu smo da pomognemo. :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline filipdjk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Siječanj 08, 2012, 23:07:00 poslijepodne »

Offline filipdjk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 08, 2012, 23:16:14 poslijepodne »
Pozdrav, dobrodošao :)

Pretpostavit ću da želiš probati uzgajati i malo zahtjevnije biljke od Anubiasa i Cryptocoryna. :)

Na akvarij dužine 80 cm ti pašu T8 lampe od 25 W (duge 742 mm) ili T5 od 24 W (duge 549 mm). Ja bi osobno na tvoju litražu išao na 3 T8 od 25 W jer će ti bolje pokriti cijelu dužinu akvarija. Mana toga bi bila visina akvarija (ako je 50 cm visina) jer su T8 lampe po intenzitetu slabije od T5 pa nisam siguran koliko će ti biti jako svjetlo na dnu akvarija (ako planiraš imati neku tepih biljku tipa Hemianthus callitrichoides 'Cuba' ili Glossostigma elatinoides). Ako nisi ograničen dimenzijama, razmisli o akvariju dimenzija 80*40*40, slična je litraža, a bit će ti lakše zbog manje visine i veće širine akvarija. Pogledaj moj akvarij od 160 litara u potpisu, dimenzije su 80*50*40 (dšv), a količina svjetlosti je otprilike tu negdje (3*25W+1*18W), sve biljke su rasle super.

Druga mogućnost je iste te lampe, ali s reflektorima, tako ćeš dobiti na intenzitetu svjetlosti, tak da bi i to bilo dobro rješenje. Ako staviš T5 od 24 W, nećeš moći dobro pokriti rubove akvarija jer su kraće, pa ih možeš 2 ili 3 postaviti naizmjence, znači jednu od jednog ruba akvarija, a drugu od drugog ruba akvarija. Možeš i dvije T5 lampe kombinirati s jednom ili dvije štedne žarulje na rubovima akvarija.

Meni se osobno zbog dobrih osobnih iskustava najviše sviđa T8 rasvjeta, iako je tehnološki starija i ima nekih mana (treba češće mijenjati lampe jer im brže pada intenzitet, visina akvarij ne bi trebala biti iznad 40ak cm). T5 rasvjeta je učinkovitija (više svjetlosti po watu), ali zbog snage moraš paziti i na fotoperiod (što je jača svjetlost, fotoperiod bi trebao biti kraći). :nuclear: Tj., ukratko, ako si početnik, sa T8 rasvjetlom je puno teže zeznuti stvari.

Cijena 3 T5 lampe od 25W bi bila:
- 6 vodotijesnih grla = 6*20 kn = 120 kn (ako želiš vododtijesna, obična su jeftinija)
- 3 prigušnice - ako ih izvadiš iz štednih žarulja (ja imam tako na dva akvarija i sve super radi, a i ostali imaju dobra iskustva koliko znam) = 3*40ak kn = 120 kn
- žica, starteri, kleme i ostale sitnice = 30ak kn
- same lampe = 3*65 kn =195 kn
- ukupno = oko 500 kn (može i jeftinije ako ideš na obična grla pa ih izoliraš silikonom npr.)

Ostalih 500 kn uloži u CO2 sustav (boca+ventili), nađe se po toj cijeni na forumu. Ako želiš uzgajati malo zahtjenije biljke, CO2 sustav je po meni must have (iako postoje i neke non CO2 metode, ali to je za malo naprednije :P)

Za mene je najbolja i najeftinija podloga zemlja za cvijeće koju namočiš u jednoj bačvi 3 tjedna-mjesec dana. Neki imaju loša iskustva s njom, ali ako paziš na par stvari ne možeš zeznuti. Moraš paziti da ne staviš predebeli sloj zemlje (manje od 1 cm naprijed, najviše 2 cm otraga gdje su biljke s jačim korijenovim sustavom) i moraš staviti dovoljno debeli sloj šljunka iznad da nutrijenti iz zemlje ne "cure" u vodu i hrane alge. Isto tak bi bilo dobro da se zemlja namače što duže. Ako ti ostane love, kupi 5 litara vulkanita pa ga stavi iznad zemlje prije šljunka, meni se to pokazalo kao najbolja kombinacija.

Evo, to je ne baš ukratko to, ako ti kaj nije jasno, pitaj, tu smo da pomognemo. :) hvala ti puno na pomoči... pa ne planiram sa nekim zahtjevnim biljem zato bi radije izostavio co2 ako mogu naravno...a sto se tiče svijetla pokušat cu sa t5 imam jednog frenda električara pa nek se on zeza s tim... sa dimenzijama sam ograničen, ne može bit širi od 30cm to je problem... uglavnom vidjet cu... idem prvo sastavit akvarij i napravit umjetnu stjenu pa cu dalje vidjet šta, kako... uglavnom hvala ti na pomoči