Kolovoz 05, 2025, 10:59:17 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: uzgoj nigrića  (Posjeta: 1120 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lovromik

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
uzgoj nigrića
« u: Prosinac 16, 2011, 13:08:51 poslijepodne »
Bok!

imam male nigriće tek izlegnute (a inače ih držim u akvariju 100 l sa fuval 104 filterom) u kanti posebno da ih nepojedu odrasli i sad vidim da neće (a možda ni neznaju jesti)...pa sad imam ih oko 40 i neznam kako ih hraniti...dali ti mali jedu biljke...veliki su oko 2-5 mm :)

hvala! :)

Offline MEMO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: uzgoj nigrića
« Odgovori #1 u: Prosinac 16, 2011, 13:53:42 poslijepodne »
imao sam par godina Archocentrus nigrofasciatus i imao sam od njih ne znam nit ja broj legla i malih.kada se izlegnu mali moraju ostati sa roditeljima neko vrijeme posto ih oni cuvaju,hrane ih i brinu se o njima.ne jedu oni biljke nego je problem kod njih ako im nesto smeta to razhebu lol...
meni su cak u aq i kamenje znali odgurat jer im je smetalo,a biljku ce unisti posto su meni dva anubiasa rijesili sam tako jer im je isto smetalo.
ja sam uvjek ostavljo male sa raditeljima dok nisu malo porasli da se sami brinu.ne moze do njih nit jedna druga riba jer totalno cuvaju male.eto to je moje misljenje :)
MEMO

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Prosinac 16, 2011, 14:50:57 poslijepodne »
Ostavi ih neko vrijeme. U samom pocetku, recimo prvih  tjedan dana, mozes pomoci ishrani sa tekucom artemijom. Kad primjetis da mali samostalno prilaze hrani koju dajes roditeljima, iako je oni realno nemogu jesti, jer su stapici veci od njih, razmisljaj o odvajanju, ako zelis ostaviti kojega. crijevom ih jednostavno usisaj u kantu, prebaci u poseban akvarij, i to je to cekaj da narastu da ih mozes vratiti nazad. Ostatak - e to moras sam smisliti, ja imam izvor zive hrane za svoje skalare.

Da, roditelji bi ih mogli, prije ili kasnije pojesti, ali u biti, nece ih dirati sve dok se ne budu spremali za novi mrijest. Ali cemu patiti roditelje, ono sto mislis sacuvati odvoji, ono sto ne mislis rijesi vec na neki nacin, jer ako u akvariju ima jos cega osim nigrica, roditelji nista drugo nece raditi, iscrpljivati ce se pazeci konstantno na male, koji tebi uopce ne trebaju, jer ako ti trebaju - odvoji ih, to je 3 minute posla. Ovako rizikujes sukobe, ozljede i nered u akvariju zbog necega sto ti u biti uopce ne treba.

Moji dom dijele samo sa 2 plehoa, cca 10 cm je svaki, jos su mali, ali svejedno nigrici stalno dezuraju i paze, sad za koji dan ocekujem nove malce, koji odmah idu na jelovnik, jer ce biti gadne frke, i sad cim se pleho pojavi nastane ganjanje,, sreca sto oni nisu bas bezazleni, a i akvarij ima dosta rupa i prolaza kroz koje nigrici ne mogu proci, inace bi bilo krvi i vise.....

Kad malce odvojis, oni ce poceti samostalno jesti, smrvi im hranu koju dajes roditeljima, ja sam im mrvio sve i svasta i rastu kao blesavi, nikakvih problema. Prvo sitni prah, 3-4 puta dnevno hrani, kasnije mozes i krupniju hranu.....

A ovo da ce akvarij preurediti kako njima pase, to je neizbjezno, uopce se nemoj truditi slagati neku postavku, sve sto mogu pomaknuti pomaknut ce, ono sto ne mogu ce zatrpati pijeskom-sljunkom, ono sto nemogu ni zatrpati, oko toga ce iskopati kratere....skuzio si, djabe trud slaganja nekog skejpa....

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #3 u: Prosinac 16, 2011, 15:24:15 poslijepodne »
poslusaj kolegu damira, on ti je sve kak treba napisao, i neces pogrijesiti.. samo nemoj ih odvajati od roditelja neko vrijeme, cca 10ak dana minimalno, dok se malo nenauce na novi svijet, jer ako se odvoje prerano, moglo bi doci do ugibanja malih, pogotovo onih koji su na neki nacin slabiji.. uostalom, uzivaj uz njih i ucit ces malo po malo o tome..  :up: