Ostavi ih neko vrijeme. U samom pocetku, recimo prvih tjedan dana, mozes pomoci ishrani sa tekucom artemijom. Kad primjetis da mali samostalno prilaze hrani koju dajes roditeljima, iako je oni realno nemogu jesti, jer su stapici veci od njih, razmisljaj o odvajanju, ako zelis ostaviti kojega. crijevom ih jednostavno usisaj u kantu, prebaci u poseban akvarij, i to je to cekaj da narastu da ih mozes vratiti nazad. Ostatak - e to moras sam smisliti, ja imam izvor zive hrane za svoje skalare.
Da, roditelji bi ih mogli, prije ili kasnije pojesti, ali u biti, nece ih dirati sve dok se ne budu spremali za novi mrijest. Ali cemu patiti roditelje, ono sto mislis sacuvati odvoji, ono sto ne mislis rijesi vec na neki nacin, jer ako u akvariju ima jos cega osim nigrica, roditelji nista drugo nece raditi, iscrpljivati ce se pazeci konstantno na male, koji tebi uopce ne trebaju, jer ako ti trebaju - odvoji ih, to je 3 minute posla. Ovako rizikujes sukobe, ozljede i nered u akvariju zbog necega sto ti u biti uopce ne treba.
Moji dom dijele samo sa 2 plehoa, cca 10 cm je svaki, jos su mali, ali svejedno nigrici stalno dezuraju i paze, sad za koji dan ocekujem nove malce, koji odmah idu na jelovnik, jer ce biti gadne frke, i sad cim se pleho pojavi nastane ganjanje,, sreca sto oni nisu bas bezazleni, a i akvarij ima dosta rupa i prolaza kroz koje nigrici ne mogu proci, inace bi bilo krvi i vise.....
Kad malce odvojis, oni ce poceti samostalno jesti, smrvi im hranu koju dajes roditeljima, ja sam im mrvio sve i svasta i rastu kao blesavi, nikakvih problema. Prvo sitni prah, 3-4 puta dnevno hrani, kasnije mozes i krupniju hranu.....
A ovo da ce akvarij preurediti kako njima pase, to je neizbjezno, uopce se nemoj truditi slagati neku postavku, sve sto mogu pomaknuti pomaknut ce, ono sto ne mogu ce zatrpati pijeskom-sljunkom, ono sto nemogu ni zatrpati, oko toga ce iskopati kratere....skuzio si, djabe trud slaganja nekog skejpa....