Srpanj 18, 2025, 06:47:58 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: alge po bilju!!!! pomoč  (Posjeta: 4620 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
Odg: alge po bilju!!!! pomoč
« Odgovori #25 u: Prosinac 21, 2011, 09:31:31 prijepodne »
a sad malo mojih iskustava sa filterima

u početcima akvaristike sam pročitao da filter treba imat 3x veći protok od zapremnine akvarija
tako da sam tako i napravio,pregradni filter od 24 litre sa 8 litara filter materijala i pumpa od 2200l/h na akvarij od 760 litara i mislio sam da to bude dobro(ali naravno da nije bilo dobro)

na kraju sam sebi napravio vanjski preljevni filter od 110l sa 55l filter materijala i pumpa od 2000l/h i tek sam sa time zadovoljan(diskusi sad uživaju,a prije su mi stalno krepavali)

tako da treba paziti koliko filter ima filter materijala u sebi a ne samo na protok

Offline Microsorium

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
Odg: alge po bilju!!!! pomoč
« Odgovori #26 u: Prosinac 21, 2011, 16:28:32 poslijepodne »
malo sam googlao i otkrio da su 865 lampe od sylvanie imaju više lumena nego aquastar

http://www.leuchtmittelmarkt.com/themes/kategorie/detail.php?artikelid=183367&source=2

http://www.leuchtmittelmarkt.com/themes/kategorie/detail.php?artikelid=181809&source=2

aquastar od 39w ima 1920lm a sylvania 865 od 39w ima 2990lm

Oko ovoga sa svijetlom, sve što govorim je s rezervom. Naime posljednjih 2-3 miseca sam intezivno u rasvjeti i čitanju i mozganju i sl - ma svi valjda znate te faze. Dakle, taj broj luksa mi se čini nekako nebitan, a evo i zašto. Mi vidimo navjiše zelenu, pa žutu i narančastu. Biljke plavu i crvenu, a zelenu najmanje. iz ovoga bih ja zaključio da ono što nama bliješti njima je prigušeno i obrnuto. Ono fino svijetlo (malo progušeno, ne bliješti ali boje su izvrsne) koje daju sylvania gro lux s puno energije u crvenom dijelu spektra zapravo bi po toj logici trebalo biti za biljke kao nama one jeftine neon lampe koje uglavnom emitiraju zeleno i žuto - dakle, našim zelenim ljubimicama bi to trebalo biti blještavo svitlo.

Nisam siguran ali mislim da luksi pokazuju NAMA vidljivo svijetlo. Dakle, što nama svijetlo više bliješti to je broj luksa veći (još jednom - nisam siguran). Prema onim gore navedenim činjenicama i primjenjujući jednostavnu logiku, velik broj luksa možda dolazi od većeg udjela energije u zelenom i žutom dijelu spektra: nama bliješti ali bilje taj dio jako malo koristi i energije odlazi van uzalud.

Ne znam jesam li ovdje na pravom tragu, i iskreno, sada mi se ne da ući u lukse i fiziku, ali mislim da je važno pogledati graf sa spektrom svake pojedine lampe prije nego li se ona kupi. Trenutno sam na Osramu 965 i bilje zaista lijepo raste i boje su jako prirodne. S vremenom bih među njih ubacio grolux da pojačam malo energy peaks u crvenom dijelu - recimo omjer 2x Osram (jak plavi dio) i 1x sylvania (jak crveni dio). Zanimljiva su iskustva poljoprivrednika: sada testiraju i već rade nasade pod led rasvjetom i to samo crveno i plavo ili crveno bijelo plavo. Vrlo zanimljivo. Možda smo pretjerali ovdje s temom svijetla - moja je izvorna ideja da za borbu protiv algi jednostavno treba podići sve: protok, filtraciju, svijetlo, Co2 i macro-micro ... Nema rješenja koje je jednostrano u akvaristici - Barem to sam naučio kao akvarista od 13 godine, a sad mi je okruglih 40  8)
« Zadnja izmjena: Prosinac 21, 2011, 16:33:18 poslijepodne od Microsorium »