Kolovoz 04, 2025, 18:14:21 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: CO2 Efikasnost  (Posjeta: 2861 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline HELENA & MARKO

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Dob: 43 Lokacija: Virovitica
CO2 Efikasnost
« Odgovori #25 u: Listopad 22, 2005, 01:44:00 prijepodne »

Evo da ne otvaram novu temu imam i ja jedno pitanje što se tiče efikasnosti co2.

Trenutno imam DIY co2 koji je spojen na kamen za raspršivanje i to sve ide direkt u vodu i brzo dođe do površine i gotovo. Pošto imam unutarnji filter mislila sam da te mjehuriće usmjerim da idu ispod filteratako daih uvuče pa da ti mjehurići idu kroz njega pa da se dodatno rastope u prolazu pa nazad u akvarij.

Jel' bi imalo to kakvog smisla?
Virovitica
No Brain, no Pain!!!
Da riba valja za jest i šunke bi plivale!

Offline AquaMike

• Punopravni član
CO2 Efikasnost
« Odgovori #26 u: Listopad 22, 2005, 08:03:00 prijepodne »

Helena, vec sama cinjenica da razmisljas o povecanju efikasnosti svog CO2 jeznatan napredak u odnosu na taj kamen za rasprsivanje. Stavise, tvoja ideja potpuno ima smisla. Naime, to znam da ljudi rade. Utaknu CO2 cevcicu (bez kamena) u usis filtera i gas se u impeleru (onaj tockic sto tera vodu) razbije na hiljade malih mehurica koji se vrlobrzo rastvore.

Koliko je to ostvarljivo sa tvojim filterom, to je vec druga prica. O cemu se radi? U zavisnosti od filtera koji koristis, gas u impeleru moze proizvoditi buku koja moze da ti se ne svidi (najblaze receno). To je posebno izrazeno kod HOB filtera (kao onaj gore na slici), dok je kod onih sto su potpuno potopljeni malo manje. Takodje, racunaj da ce se protok filtera nesto smanjiti. Koliko je ovo u tvom slucaju bitno, neznam.

Najidealnije bi ti bilo da koristis ili neki od komercijalnih difuzora, ili DIY reaktor, ili cak samo powerhead pumpu sa venturi ulazom. Sve ovo je daleeeeeeeeeko efikasnije od kamena za rasprsivanje.

Offline MAXIMUS

• Punopravni član
CO2 Efikasnost
« Odgovori #27 u: Listopad 22, 2005, 12:20:00 poslijepodne »

Citat: AquaMike

Citat: MAXIMUS
Imam nutrafinov reaktor s onim ljestvama. Hvala Ti na linku!

Nema na cemu! Ja licno nemam iskustva sa tim difuzorom i znam samo ono sto sam procitao o njemu. Neki ga dosta hvale, a neki kude. Nutrafinov sistem je prema preporukama proizvodjaca dobar za tankove do 90 lit. Ono sto sam saznao na ovom forumu je da se to odnosi na bocu sa smesom, a da je difuzor dobar do 180 lit. Nisam uspeo licno da potvrdim ovu informaciju, ali nemam ni razloga da sumnjam.

Da,u samim upustvima piše da je do 180 L.Edited by: MAXIMUS
M