Srpanj 27, 2025, 13:39:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Easycarbo pitanje.  (Posjeta: 3073 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline svert

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Easycarbo pitanje.
« u: Studeni 26, 2011, 23:35:40 poslijepodne »
 Zanima me  kad  stavljati  easycarbo, s ugasenom rasvjetom ili upaljenom,dok radi zracna pumpa ili obrnuto ,i moze li skupa s gnojivom.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Easycarbo pitanje.
« Odgovori #1 u: Studeni 26, 2011, 23:43:51 poslijepodne »
ja stavljam u pravilu nakon sto mi se upali svjetlo (pogotovo dok ne radim  :D ), stavljam ga i dok radi zracna pumpa i definitivno ga stavljam sa svim ostalim gnojivima jer sam po sebi bas i nije od neke koristi.

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #2 u: Studeni 27, 2011, 10:05:12 prijepodne »
Easy carbo nije gnojivo nego tekući CO2 i zato je i preporučljivo da se u kombinacij s njim koristi gnojivo, a kad su u pitanju kupovna gnojiva moj glas ide za Profito.

Offline svert

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Studeni 27, 2011, 14:01:29 poslijepodne »
Inace koristim easycarbo +  ProFito gnojivo ali nisam siguran kad ga biljke bolje iskoriste,dok je upaljeno svjijetlo (fotosinteza),ili dok je zgaseno svijetloi,  da li treba zracnu pumpicu zgasiti. :question:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Studeni 27, 2011, 15:14:59 poslijepodne »
ne moras gasiti pumpicu.
Ali provjeri si i makroelemente. Jer samo EC i profito bez makroelemenata nece zavrsiti dobro.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #5 u: Studeni 27, 2011, 15:55:53 poslijepodne »
ne moras gasiti pumpicu.
Ali provjeri si i makroelemente. Jer samo EC i profito bez makroelemenata nece zavrsiti dobro.

pa neznam baš kolko je ovo ispravno,  ja koristim EC i profito već 8 mjesci bez ostalih preparata i bilje raste ko ludo, ribe isto. je da ga ne stavljam baš redovito , ali mam još i CO2 sa strane.
Bjela Amazona -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=79037.0

Offline svert

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Studeni 27, 2011, 16:02:32 poslijepodne »
Stvarno zbunjujuce toliko razlicitih misljenja, sto sad na profitu pise da je potpuno gnojivo i uz easycarbo je idealno ,pokusao sam sa KNO3,KH2PO4,K2SO4 I nakon 10 dana bum algi i unisteno sve bilje,sad idem iz pocetka s ovom komb,znaci  easycarbo + profito kad s ugasenim svijetlom ili upaljenim. Pitanje je sad :question:

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #7 u: Studeni 27, 2011, 17:11:19 poslijepodne »
To se i ja pitam da li mi je bolje stavljati s ugasenim ili upaljenim svjetlom ?

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Studeni 27, 2011, 17:57:14 poslijepodne »
Ja stavljam easy carbo svaki dan oko 18h (svjetlo se gasi u 21h ) isto tako i profito ( jednom tjedno ) Od algi jedino imam zelenu na staklu :)) Šta je u biti super jer imama ogroman filter na mali akvarij .

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Studeni 27, 2011, 18:14:17 poslijepodne »
ne moras gasiti pumpicu.

pa neznam baš kolko je ovo ispravno,  ja koristim EC i profito već 8 mjesci bez ostalih preparata i bilje raste ko ludo, ribe isto. je da ga ne stavljam baš redovito , ali mam još i CO2 sa strane.
pa ne kazem da ih treba dodavati, nego samo provjeriti kakvo je stanje.
Ovisi o podlozi, broju riba.......
Stvarno zbunjujuce toliko razlicitih misljenja, sto sad na profitu pise da je potpuno gnojivo i uz easycarbo je idealno ,pokusao sam sa KNO3,KH2PO4,K2SO4 I nakon 10 dana bum algi i unisteno sve bilje,sad idem iz pocetka s ovom komb,znaci  easycarbo + profito kad s ugasenim svijetlom ili upaljenim. Pitanje je sad :question:
pa zato jer ni jedan akvarij nije isti. Generalno svaki zahtjeva makro, mikro i CO2. No to ne znaci da svi stavljamo istu kolicinu svega na istu litrazu.
Ti si stavljao makro pa si imao bum, sad ces ici sa mikro bez makro pa javi rezulate  :) Meni trenutno treba svega.
I stavljas kad imas svjetlo jer biljke ne rastu u mraku.  ;)
Ja stavljam easy carbo svaki dan oko 18h (svjetlo se gasi u 21h ) isto tako i profito ( jednom tjedno ) Od algi jedino imam zelenu na staklu :)) Šta je u biti super jer imama ogroman filter na mali akvarij .
Prvo je krivo. I ne vidim kako veliki filter moze biti nedostatak. Smanjis malo protok ako treba i to je to. Ja imam eheim 2222 na efektivih 40l vode. I ne bih vise stavljao manji i slabiji.

Offline Filip Zebec

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #10 u: Studeni 28, 2011, 11:23:16 prijepodne »
Ja imam ogromnu filtercinu na maaali akvarić Eheim 2073 na 75 litara , naravno da radi s pola snage.

Zasto mislis da je krivo upacivati EC i profito 3 h prije gašenja svijetla, mislis da biljke nemogu absorbirati u tako kratkom roku ili nešto drugo ?

Imam od bilja rogolist, limnofilu, rotalu,valisneriju,mahovinu ,a podloga je šljunak bez zemlje.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Studeni 28, 2011, 12:55:10 poslijepodne »
Zato jer se fotosinteza odvija po danu. I CO2 bi vec trebao biti prisutan u vodi kad se upali svjetlo. No stavljati ga pred kraj fotoperioda je krivo.
Ne znam tocno sto je zapravo razlika izmedju EC i pravog CO2, nisam niti blizu toliko strucan, no ono kaj znam iz biologije je da biljke bez svijetla ne mogu trositi CO2. Nikako. Trose kisik.

Offline fishman

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #12 u: Prosinac 01, 2011, 20:53:57 poslijepodne »
Zato jer se fotosinteza odvija po danu. I CO2 bi vec trebao biti prisutan u vodi kad se upali svjetlo. No stavljati ga pred kraj fotoperioda je krivo.
Ne znam tocno sto je zapravo razlika izmedju EC i pravog CO2, nisam niti blizu toliko strucan, no ono kaj znam iz biologije je da biljke bez svijetla ne mogu trositi CO2. Nikako. Trose kisik.

Upravo tako, fotosinteza se odvija cijelo vrijeme dok je svjetlo upaljeno, a ne 3 sata prije gašenja što znači da je apsurdno ubaciti EC 3 sata prije gašenja svjetla, on bi trebao biti prisutan u akvariju čim prije nakon što se svjetlo upali.