Poz!
Problem s anubiasima. Imam ih hrpu, radi se o var. nana, ali ne rastu nikako. Nemam za sada sliku, ako bude trebalo, slikam, da vidite simptome.
uglavnom, biljka djeluje kao da se susi. listovi izuzetno slabo rastu, mislim da vec mjesecima nisam vidio novi list, u biti, cim sam ga kupio, pocelo je natezanje, nece da raste, zute listovi, pojavljuje se bijeli rub po listovima, ali ovo mi je najmanje jasno, zasto izgleda spaljeno i osuseno? sto nije u redu? sto mu fali, kako ga podici?
Zanimljivo je, iako su listovi u takvom jadnom stanju, pusta korijenje kao blesav. Napomena, nije zakopan u podlogu, nije posadjen, vezan je za panj, i odredjeni rizomi su vec toliko pustili korijen u podlogu (ispod je zemlja za cvijece), korijen je zdrav, rizom isto, ali listovi izgledaju kao pofureni vrelom vodom....
Ostalo bilje raste odlicno (echinodorusi, valisnerie, crypte, microsorum, i jos ponesto), gnojim tu i tamo, rasvjeta je umjerena (50w, 120l vode), anubiasi su u sjeni, nema algi, nema nicega po njima. Izmjena vode redovita, sa svim ostalim biljkama sve ok.
koji im je vrag, prije cca dva mjeseca sam dobio komadic rizoma iz drugog izvora, to je vec prava biljka, pusta nove listove, lijepe je zelene boje, zdrava, nema nikakvih problema, a przi se direkt ispod (pre)jake rasvjete, nije u sjeni, nista ne gnojim, nikakav co2.....
moja jedina pretpostavka je da mi je uvaljen anubias iz emerznog uzgoja, koji se iz ovog ili onog razloga ne moze adaptirati na vodu....
Ima li tko kakvu ideju, kako da ga spasim, sto da napravim, ili da jednostavno bacim to u smece, da ne gledam tu zalost i jad u akvariju?