Srpanj 08, 2025, 10:03:20 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Početnik cilja visoko!!  (Posjeta: 3219 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Blabulu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 29
Početnik cilja visoko!!
« u: Listopad 05, 2012, 22:23:31 poslijepodne »
Pozdrav, ionako sam u jednoj temi prije napomenuo da se necu predomosljat u vezi velicine akvarija (planirao sam uzet 30l) ipak jesam, i danas sam narucio 54l aqua szut 4start, svima vec vjerojatno poznat po tome sto dodje sa preslabim filterom i slabom rasvjetom... planiram pojacati svijetno cim mi dostave set, no low light akvariji mogu izgledati jako lijepo, pogotovo ako planiram stavit jato neonki unutra, sto slabije svijetlo to je njihov odsjaj jaci i lijepsi, a bilje bi stavio anubias, mahovine i jos nesto nezahtjevo... pa mi recite dali ciljam previsoko?

Stanje je ovo, kada mi dodje akvarij idem u ducan po bilje, hranjiva podloga ce mi bit zemlja za cvijece koju namacem vec neko vrijeme i poslije cu je jos i prokuhat, iznat ze zemlje planiram stavi mrezicu za komarce ili najlonku, tako da se ne muti i onda šoder, zatim posadit bilje i ostavit 2 tjedna, zatim kupit cistace i opet ostavit 2 tjedna i onda neonke... jeli to u redu?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Početnik cilja visoko!!
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2012, 22:30:53 poslijepodne »
Vjerovatno ih se nece puno sloziti samnom, ali.

cemu kupovati nesto i davati novce za sto u samom startu znas da nije kraj price, vec da ces morati jos poprilicno ulagati u to?

Mislim, ti najbolje imas viziju i plan kako ce to sve izgledati i funkcionirati, samo komentiram.

Za neonke nisam siguran, iako sam procitao puno primjera da idu u friski akvarij, dosta su glasni i argumentirani i oni koji govore da za neonke ipak treba stariji i uhodani akvarij, a realno, mjesec dana je premalo da bi se akvarij uhodao.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Listopad 05, 2012, 22:55:28 poslijepodne »
Ovo mi nije prvi akvarij, imao sam akvarij jos ko mali popisacan prije odprilike 3 godine, silio sam i ajd starci su mi se smilovali, unutra sam prvo ugurao ribe onda tek nekaj malo bilja i tak, bil je totalni đumbus, akvarij sam stavio kraj prozora radi dodatnog svijetla, dizao rolete i makival zastor da dodje malo vise suncevog svijetla, vodu nisam kuhao niti stavljao bilo kakvu kemiju, i tocio sam ju hladnu iz pipe u akvarij, ribe sam kupoval jednu po jednu svaka 3 dana, sve kaj sam mogel fulat sam fulal, ali problema s ugibanjem riba nisam imal, imal sam neonke mollye guppye, svi su bili zivi i zdravi zacuđujuce!! Sve je bilo ok dok nije zbog sunceve svijetlosti sve obrasla odvratna alga pa sam se bacil u wc osim riba, koje sam doniral u petshop xD

Zato ako mene pitas, ljudi ipak malo pretjeruju! I da, nije bilo nikakvog grijaca, voda oko 22-23 stupnjeva je bila i jos su se guppy razmnozavali ko ludi.

U ovom akvariju nece bit takvih glupih greska, ali jos uvijek ne vjerujem u kemije za pripremanje vode i datumima kad tocno odredjena riba moze u akvarij i to, jasan mi je proces cikliranja, ali recimo to da sad neonka ne moze u akvarij za mjesec dana nego 2 ili vise, mi nema bas smisla, msm da je sve to malo napuhano!

Nemojte ovo krivo shvatit, malo ispada ko da serem po ljudima kaj znaju vise nego ja ikad budem o akvaristici, nisam tako mislio, ali posto znam u kakvim sam uvjetima prije imal ribe koje su bile zdrave i zivahne, prilicno sam siguran da ove budu isto zive ostale!  ;)

I da jos jedna stvar, jednom sam stavio neki stari grijac koji se nije dal podesit vise, i voda se zagrijala na 35 stupnjeva i tako bila jedno 5 sati, i ribe su zive ostale, i prezivjele su naglo hladjenje ulijevanjem 50% friske vode s pipe xD

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2012, 22:56:00 poslijepodne »
danas sam narucio 54l aqua szut 4start

svašta sam pomislio, s obzirom na naslov... :D
ja mislim da možeš staviti neonke nakon mjesec dana - pod uvjetom da mjeriš nitrate i nitrite i uočiš pikove.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Listopad 05, 2012, 22:59:59 poslijepodne »
voda se zagrijala na 35 stupnjeva i tako bila jedno 5 sati, i ribe su zive ostale, i prezivjele su naglo hladjenje ulijevanjem 50% friske vode s pipe xD

preživjele  -?
neke druge vjerovatno ne bi. da si ostavio akvarij da se sam ohladi i pritom prozračivao pumpom preko difuzora napravio bi manji šok ribama.

Offline jurica75

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Listopad 05, 2012, 23:01:44 poslijepodne »
Mili,a šta će ti zemlja i ostale pizdarije???
Kakvo ti bilje misliš postavit unutra da ti sve to treba?
Imaš manje zahtjevno bilje i ribe,ne vidim potrebe da radiš upgrade bez potrebe,kako ti čovjek kaže
Btw,kad kupuješ aq,odmah kupuješ prema potrebama,a ne kupit novi od 54l pa ga odma preradit na reef od 500l!

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Listopad 05, 2012, 23:04:49 poslijepodne »
voda se zagrijala na 35 stupnjeva i tako bila jedno 5 sati, i ribe su zive ostale, i prezivjele su naglo hladjenje ulijevanjem 50% friske vode s pipe xD

preživjele  -?
neke druge vjerovatno ne bi. da si ostavio akvarij da se sam ohladi i pritom prozračivao pumpom preko difuzora napravio bi manji šok ribama.

Nisam znal da akvarij ne smije kraj prozora, nisam znal kaj je cikliranje, de bi znal kaj je to šok ribama xD (bogice :()

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Listopad 05, 2012, 23:07:02 poslijepodne »
Mili,a šta će ti zemlja i ostale pizdarije???
Kakvo ti bilje misliš postavit unutra da ti sve to treba?
Imaš manje zahtjevno bilje i ribe,ne vidim potrebe da radiš upgrade bez potrebe,kako ti čovjek kaže
Btw,kad kupuješ aq,odmah kupuješ prema potrebama,a ne kupit novi od 54l pa ga odma preradit na reef od 500l!

Gle, ne mislim kupit akvarij i onda od njega napravit space shuttle, nego samo eventualno ugradit jos jedno svijetlo, sve je ostalo u redu!

Opet zvucim bahato, oprostite :( :(

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 05, 2012, 23:08:12 poslijepodne »
a gledaj...neke stvari mozda jesu opravdane, neke mozda i nisu. netko mozda i pretjeruje, netko mozda i ne pretjeruje.

ali kad sve zbrojis i oduzmes, vise ti se isplati poslusati svaki savjet koji djeluje imalo pametno, nego akcije bazirati na nekom akvaristickom pokusaju, koji je, kako i sam kazes, zavrsio onako kako je zavrsio.

Ljudi mozda pricaju djabe, ako ih slusas. ako ih ne poslusas, tebe ce kostati, ako me kuzis.

teglica s vodom i akvarij su 2 totalno razlicita pojma, iako imaju iste sastojke. prema tome.....

Edit  -stabilnom sistemu ni sunce ne smeta u tolikoj mjeri da imas invaziju algi.

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Listopad 05, 2012, 23:15:32 poslijepodne »
Jasno... dobro kazes.., inace malo smo se odmaknuli od teme, zanima me sto vi mislite o low light akvarijima, meni se jako svidjaju??

Dok napravim akvarij, pokrenut cu novu temu pod "Vaši slatkovodni akvariji" pa cu vas pokusat uvijerit da nece biti katastrofa kakva se predvidja! :D :D :D
« Zadnja izmjena: Listopad 05, 2012, 23:23:07 poslijepodne od Blabulu »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 05, 2012, 23:19:27 poslijepodne »
svi moji su lov lajt u neku ruku, jer svi imaju 0,5 ili manje vata po litri.iako ta matematika i nije neko mjerilo.

ako racunam i stare akvarije, onda je to sve skupa turbo low light.

150l > 25w
200l>  80w, s time da uopce ne rade sve lampe, rade samo 2, znaci 59w.

trenutni favorit - 115l > oko 130w, kad sve lampe budu funkcionirale, ali taj se ne racuna, nije biljni. :D

Offline Blabulu

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 05, 2012, 23:28:58 poslijepodne »
svi moji su lov lajt u neku ruku, jer svi imaju 0,5 ili manje vata po litri.iako ta matematika i nije neko mjerilo.

ako racunam i stare akvarije, onda je to sve skupa turbo low light.

150l > 25w
200l>  80w, s time da uopce ne rade sve lampe, rade samo 2, znaci 59w.

trenutni favorit - 115l > oko 130w, kad sve lampe budu funkcionirale, ali taj se ne racuna, nije biljni. :D

ovaj ce imat 11W na 54l to je u postotku puno jace osvjetljenje od 25w na 150l :D :D

Inace mi je jako lijepo kad je akvarij pun mahovine, pa mislim tak slozit, naravno ne sad samo mahovinu, ali ionak sve biljke koje cu stavit dosta im je slabo svijetlo :D
Svidja mi se kad akvarij izgleda onak malo mracnije, kao da je u sijeni npr. http://2.bp.blogspot.com/_dLGw_s0RLUw/TRH22mqIyEI/AAAAAAAACWY/EjqwwcX0Tgs/s1600/n715003201_1180541_3941.jpg

Malo sam krivo zapoceo temu gore, ja sam 100% siguran da je to ono kaj hocu, samo iz tema ljudi koji imaju isti akvarij svi su ga nadogradili sa jos jendim svijetlom, ali ja zelim bas ovakav akvarij ukoliko je to izvedivo, inace drugi su vecinom to svi to svijetlo nadogradili iz nekih ajmo rec estetskih razloga, ne zato kaj im bilje nije uspjevalo ili tako nesto  :up:
« Zadnja izmjena: Listopad 05, 2012, 23:38:35 poslijepodne od Blabulu »

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 05, 2012, 23:37:45 poslijepodne »
matematika nije bitna, bitno da bilje raste.

meni jednostavno ne treba jako svjetlo, valisneria, anubias, microsorum i slicno ionako dobro raste i sa tih 25w. ne divlja nesto narocito, ali raste dovoljnom brzinom, barem meni.

11w mozda je nijansu slabije, ali, nije nigdje receno da pod tim svjetlom nista nece rasti. sve ovisi sto zelis i sto ocekujes.