Kolovoz 18, 2025, 00:20:45 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem s filtracijom  (Posjeta: 812 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veky

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Tetec 'z B'elovara
Problem s filtracijom
« u: Listopad 24, 2011, 21:30:27 poslijepodne »
Pozdrav kolege akvaristi. Nije me dugo bilo na forumu (obiteljske obaveze) no evo, nakon 20 godina akvaristike čovijek još uvijek može zapeti s čudnim pitanjem.
Nako negdašnjih spužvastih unutarnjih filtera s powerheadom i sl. prešao sam na vanjske hang-on filtere i sve je bilo godinama ok dok nije otpala jedna loaptica na rotoru 8više se ne sjećam proizvođača, no nije neko od 3 vodeća imena). Prije godinu dana nastavio sam praksu Atman hf d400 filterom. Iako bi trebao imati protok oko 450l/h i zadovoljiti moj akvarij od nekih netto 85-90 litara sa srednjom naseljenošću riba blago me izluđuje. Ne mogu reći da nema protok, ne mogu reći da ne filtrira, ali jednostavno dno je prepuno nečistoće, od izmeta na dalje. Kao da filtrira samo najsitnije čestice, dok grublje i teže uopće ne čisti. Ovo mi se nije dešavalo s ni jednim filterom ranije, čak ni kad sam znao po par tjedana zapustiti čićenje dna.

Ima li tko iskustva s tim filterom? Bi li vanjski kanisterski filter popravio situaciju?
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
Odg: Problem s filtracijom
« Odgovori #1 u: Listopad 24, 2011, 22:02:50 poslijepodne »
uzmi vanjski fluval 205 i nečeš požalit ni jedne kune a ima da odradi poso samo tako
Virovitica - Brezovica

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Listopad 24, 2011, 22:07:29 poslijepodne »
Ako si zadovoljan sa tim filterom dodaj jednu pumpu da ti podize necistocu i gura prema usisu filtera.
Ipak mislim da je vanjski bolje resenje i to protoka bar 1000l/h. Cak i uz njega mozes dodati pumpu, ako ti je akv pun bilja.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 24, 2011, 22:26:08 poslijepodne »
IMO, problem svih hang-on filtera je slabasan usis neovisno o protoku. Ja sam ih isprobao preko nekoliko ukljucivsi i aquaclear 500 na juwelu 60  :roll: pa ga eheim 2222 nadmasuje u svakom pogledu jedo 50 puta. 

Offline dossier

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #4 u: Listopad 25, 2011, 00:19:40 prijepodne »
ili nabavi 4-5 corydorasa koji ce izglancat dno a sav visak otpada svojim rovanjem ce podici,sto ce filter usisat...ja imam pjescano dno i 15 corya i ni trunkice smeca...cak niti ne usisavam jer nema potrebe...

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #5 u: Listopad 25, 2011, 08:10:47 prijepodne »
Imam čistače, čak i više nego treba. Problem je što smeće leži na dnu i filter ga ne usisava. Ako ga i podigneš, nije to - to. Mijenjao sam položaje filtera, i svašta, no iako na površini imam kružno strujanje na dnu nema ničega. Imam doma jedan jaki powerhead pa ću ga uvaliti u vodu na jedno vrijeme dok ženu ne obradim na to da treba potrošiti 100€ na novi filter. Ako netko ima isksutvo sa dobrim web shopom i normlanim cijenama volio bi da podjeli informaciju putem privatne poruke. žalosno, no mi u BJ imamo 2 trgovine koje ili nemaju robe ili moraju imati maržu od 25%, a do ZG više i ne idem tako često.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 25, 2011, 09:13:29 prijepodne »
Poslao sam ti na pp.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #7 u: Listopad 27, 2011, 20:36:17 poslijepodne »
Evo, odluka je pala na već naširoko opisivani kineski jeftilen Haquos 1200 , uz rezervne spužve, dodatnu keramiku i sl. Za razliku u cijeni prema Fluwalu ili JBL-u. sam danas svom staklaru dao narezati stakla za akvarij dimenzija 70x35x45, kojih 35 litara veći od sadašnjeg (ženi je i ovo ogromno), a još mi i ostane novaca. Do sad sam već lijepio 3 akvarija i rastavio pa prelijepio ovaj postojeći nakon 18 godina, a već evo 6 godina drži "ko zaliven"  :D. Stari mi je dijadio jer su stakla mjestimice izgrebana i rado mrvicu veći i čvršći aq. s obzirom na malu djecu  (prijašnji je od 6 mm stakla, a ovaj će biti od 8mm stranica i 10mm baze).