Srpanj 05, 2025, 06:26:28 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Grijac  (Posjeta: 1635 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kornjacica21

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Grijac
« u: Listopad 10, 2011, 21:09:18 poslijepodne »
Temp vode je pala pa sam kupila grijac  marke TOPITKO, za akvarij 20 l preporucili su mi onaj od 25 W. Zanima me mora li grijac do vrha biti uronjen u vodu ili moze nesto i viriti van, posto mi nikako ne stane cijeli u akvarij i jer je voda do otoka?!
Kornjace su se umirile nekako, i ne jedu, pretpostavljam jer je pala temp vode i naglo zahladilo pa cu ovih dana vidjeti kako ce biti kada se voda ugrije. Kada je vrijeme da kornjace hiberniraju? Dali postoji neko odredeno razdoblje i sto mi je potrebno da bi im omogucila najbolju hibernaciju?!

LP
...Floky i Floka me cine sretnom :)

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: Grijac
« Odgovori #1 u: Listopad 10, 2011, 21:34:40 poslijepodne »
Grijac slobodno mozes postaviti vodoravno, zalijepi ga na bocno staklo par centimetara iznad dna da ne dodiruje sljunak. Cijeli stakleni dio obavezno mora biti potopljen u vodu inace bi se mogao orositi sa unutrasnje strane i cak prasnuti!

Mozes biti sigurna da je hladna voda razlog zasto su se kornjace umirile. Hibernacija u akvarijskim uvjetima nije moguca jer ne mozes spustiti temperaturu dovoljno nisko (4-6 stupnjeva iznad nule).
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline bena

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 36
« Odgovori #2 u: Listopad 10, 2011, 21:36:34 poslijepodne »
Imas na grijacu oznacen minimum do kud ti treba biti uronjen u vodu, kako se nebi pregrijao i pukao. Ako ti ne stane uspravno, polegni ga.  Moguce da su se umirile jer se pripremaju za hibernaciju. Koliko ja znam temperatura za pravilnu hibernaciju bi trebala postupno padati na oko 4-5C. Ako je voda ispod 24C onda kornjača prestaje jest i zatvara oci sto lici na hibernaciju ali nije i kod se kornjaca moze razboliti. Tako da bolje ako nemas uvjete za hibernaciju da ju ni ne radis

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
...Floky i Floka me cine sretnom :)

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #4 u: Listopad 10, 2011, 22:42:35 poslijepodne »
Nema te oznake :( Evo linkic, mozda ja ne kuzim!

http://www.google.hr/imgres?q=topitko&um=1&hl=hr&sa=N&biw=1024&bih=606&tbm=isch&tbnid=5mGvBW359B7RgM:&imgrefurl=http://www.aqua-terra.biz/eshop/%3F45,akvarijski-grijac-at-150w&docid=rGPrrZSulbtH2M&w=472&h=827&ei=IUyTTp71C9LS4QSC-d23AQ&zoom=1&iact=hc&vpx=92&vpy=132&dur=1956&hovh=297&hovw=169&tx=110&ty=159&page=1&tbnh=126&tbnw=72&start=0&ndsp=20&ved=1t:429,r:0,s:0

Znaci ja mogu cijelo vrijeme namjestavati vodu na 25 stupnjva i tada one nece hibrnirati?!

Sta ti konkretno nije jasno u dijelu gdje sam napisao: "Cijeli stakleni dio obavezno mora biti potopljen u vodu inace bi se mogao orositi sa unutrasnje strane i cak prasnuti!"? Dakle samo glava grijaca (ovaj plasticni dio na vrhu sa regulatorom gdje izlazi kabel za struju) smije biti van vode. A slobodno mozes cijeli grijac potopiti.

Da, u akvarijskim uvjetima na temperaturi 25 stupnjeva nema hibernacije, vecina vlasnika drzi svoje kornjace na konstantnoj temperaturi tijekom cijele godine.
« Zadnja izmjena: Listopad 11, 2011, 01:51:17 prijepodne od Kori »
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline kornjacica21

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 11, 2011, 00:24:32 prijepodne »
Hvala puno :)))